Σεπτεμβρίου 30, 2009

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Στις ΗΠΑ το μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο που χρησιμοποιείται είναι τετραδύναμο (MCV4) (Menactra, Sanofi Pasteur, Swiftwater, Pennsylvania) και χορηγείται σε 1 δόση, σε όλα τα άτομα 11-18 χρόνων και σε άτομα 2-55 χρ που είναι υψηλού κινδύνου για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι: 1) άτομα με διαταραχές συμπληρώματος, 2) άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, 3) άτομα με παρατεταμένη έκθεση στον μηνιγγιτιδόκοκκο (πχ μικροβιολόγοι ή ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές)

Επειδή η διάρκεια προστασίας του εμβολίου δεν είναι γνωστή, η ACIP συστήνει πλέον επαναληπτική δόση σε όσα άτομα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για τη λοίμωξη, ανεξαρτήτως του εμβολίου που έλαβαν πριν. Άτομα που εμβολιάστηκαν σε ηλικία πάνω των 7 χρόνων, επανεμβολιάζονται 5 χρόνια μετά την αρχική δόση, ενώ αυτοί που εμβολιάστηκαν μεταξύ 2 και 6 χρόνων επανεμβολιάζονται 3 χρόνια μετά την πρώτη δόση.

MMWR, 25-09-09

Aπό το 2003 τόνιζα ότι το μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο χρειάζεται επαναληπτική δόση, πιστεύοντας ότι όλα γενικώς τα πολυσακχαριδικά εμβόλια έχουν ανάγκη επανάληψης. Σχετική επιστολή – πρόταση προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων ουδέποτε απαντήθηκε. Σχετικό όμως άρθρο μου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδιατρική», όπου μπορεί κανείς να δει το σκεπτικό για την επανάληψη του εμβολίου.

Και ναι, στις ΗΠΑ, το χρησιμοποιούμενο εμβόλιο είναι διαφορετικό (τετραδύναμο) από το δικό μας (μονοδύναμο), αλλά ο θεωρητικός λόγος επανάληψης είναι ουσιαστικά ίδιος και για τα δύο εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: