Οκτωβρίου 04, 2009

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (ΚΟΙΝΟ)

Παρά τα όσα έχουμε γράψει μέχρι τώρα, συνεχείς είναι οι ερωτήσεις για το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά της κοινής.

Για να λάβετε όμως μια ιδέα του πόσο επιθυμούν μερικοί να εμβολιασθούν, δείτε τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγιειονομικών σε 7 ΥΠΕ της Ελλάδος , το 2007. Μας τα έστειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ προ ολίγων ημερών.

Όπως γνωρίζετε, οι υγειονομικοί είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη και οφείλουν να εμβολιάζονται όλοι κατά της γρίπης.

Από τα 132 νοσοκομεία:

στα 41, ποσοστό εμβολιασμού 0%
στα 54, ποσοστό εμβολιασμού 0.5-10%
στα 17, ποσοστό εμβολιασμού 10-20%
στα 6, ποσοστό εμβολιασμού 20-30%
στα 4, ποσοστό εμβολιασμού 30-40%
στο 1, ποσοστό εμβολιασμού 40,9%
στο1, ποσοστό εμβολιασμού 63.5%

Τα συμπεράσματα είναι εύκολα. Οι υγιειονομικοί αρνούνται τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ή τον αποφεύγουν όσο μπορούν.
Και καλά κάνουν, νομίζω.

16 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΧΑΔΙΩ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ κ.ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ,
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΠΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ:1 ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ CDC, 1 ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ!!!!!
ΚΑΙ 1 ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β: ΑΓΟΡΙ 6 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ 3 ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ 2005 ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ: ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ 1 ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Ή ΚΑΝΟΥΜΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ 1-2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΔΙΩ

J KAVALIOTIS είπε...

Μαρία Χαδιώ

Θεωρητικά ο έλεγχος αντισωμάτων γίνεται 6-12 μήνες μετά την τελευταία δόση.
4 χρόνια μετά δεν έχει νόημα, διότι τα αντισώματα μπορέι να έχουν μειωθεί τόσο ώστε να μην ανιχνεύονται.
Πάντως αν για κάποιο λόγο θέλεις προστασία και δεν ξέρεις τα αντισώματα στο άτομο αυτό, κάντου μία δόση μόνο, εφόσον δεν είναι και σε περιβάλλον φορίας.

Ι. ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ

pediatre είπε...

Καλημέρα Κε Καβαλιώτη
Είμαι ο συνάδελφος από το Ρέθυμνο (το καλοκαίρι είχαμε τυχαία συναντηθεί στο δρόμο), που κατά καιρούς σας κουράζω με τις ερωτήσεις μου. Το κάνω όμως από εκτίμηση για τις γνώσεις και το χαρακτήρα σας.
Με αφορμή την παρούσα ανάρτησή σας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω και φέτος τις απορίες μου σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης και ίσως κατ’ επέκταση και το πανδημικό.
1. Έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου; Όπως έχετε και εσείς αναφέρει, αρκετά χρόνια τώρα οι Αμερικάνοι το κάνουν στα παιδιά τους 6μηνών με 5χρονών και μάλιστα από πέρσι μέχρι 18χρονών. Αυτό για εμένα σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο, μια που δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο εμβόλιο, το οποίο να γίνεται σε τόσο μεγάλο ηλικιακό φάσμα (όλα τα παιδιά και οι έφηβοι!) και μάλιστα σε μια χώρα-Ήπειρο όπως είναι οι Η.Π.Α. που σημαίνει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε νεαρό πληθυσμό. Αν συνεκτιμήσουμε το γεγονός της αρτιότητας του συστήματος παρακολούθησης του CDC αναφορικά με πιθανές παρενέργειες καθώς και τον τρόμο των εκεί συναδέλφων για μηνύσεις για malpractice, πιστεύω, ότι θα μαθαίναμε τάχιστα την όποια πιθανά σοβαρή παρενέργεια, πράγμα που από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει.
2. Σας είχα ξαναρωτήσει και μου είχατε απαντήσει χαρακτηριστικά ότι η γρίπη έχει την ίδια βαρύτητα στα παιδιά και στις δυό πλευρές του Ατλαντικού και άρα και στην πατρίδα μας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εβδομαδιαία αναφορά του, δείχνει και τις καμπύλες νοσηρότητας από την εποχική γρίπη των τελευταίων 2χρόνων, με το ζενίθ τους γύρω στο Φεβρουάριο με Μάρτιο. Γιατί λοιπόν, να μην εμβολιάσουμε τα βρέφη και τα νήπια μας, γλιτώνοντάς τα από έστω μια βαριά ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, και μάλιστα με ένα τόσο φθηνό και δοκιμασμένο εμβόλιο; (εδώ τα εμβολιάζουμε –έστω προαιρετικά- με το ακριβό εμβόλιο για τον ιό rota)
3. Μου φαίνεται κάπως τραβηγμένο το σενάριο τρόμου, που θέλει τις φαρμακοβιομηχανίες να εκμεταλλεύονται την πανδημία για πλουτισμό σε βαθμό που να έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις φορέων όπως η ΠΟΥ και το CDC . Και μάλιστα να προτείνουν για πρώτη ομάδα που χρειάζεται να εμβολιαστεί τις έγκυες γυναίκες! Αναρωτιέμαι, αν το πανδημικό εμβόλιο, που γίνεται με την ίδια τεχνολογία με το εποχικής γρίπης και λογικά έχει παρόμοια ασφάλεια, έχει κατασκευαστεί απλά για να εξυπηρετήσει συμφέροντα, θα έμπαιναν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό οι έγκυες με τα αγέννητα μωρά τους;!

Δεν μπορώ να καταλάβω την επιφυλακτικότητά σας; Αντί να προσπαθούμε να πείσουμε και τους δικούς μας γυναικολόγους να εμβολιάζουν τις έγκυες τακτικά και με το εποχικής γρίπης, προτείνετε να σκεφτούμε πριν το κάνουμε και στα παιδιά μας; Γιατί;
Το επιχείρημα ότι οι έλληνες γιατροί δεν εμβολιάζουν τον εαυτό τους, δεν νομίζω ότι έχει και τόση βαρύτητα, μια που ξέρουμε πολύ καλά ότι εσείς με το blog σας και τον χειρισμό της τεχνολογίας είστε λαμπρή εξαίρεση! Ειδικά οι παλιότεροι παιδίατροι και οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων (δυστυχώς ακόμα και οι νέοι) δεν έχουν ιδέα από τα καινούργια εμβόλια και μάλιστα δεν δείχνουν και κανένα ενδιαφέρον να ενημερωθούν. Δείτε τι γίνεται με τον HPV και τους γυναικολόγους στην Ελλάδα. Επειδή δεν το εμπιστεύονται, σημαίνει συνειρμικά ότι είναι και κακό εμβόλιο;…
Όπως προανέφερα, ενημερώνουμε τους γονείς και πολλοί αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατέψουν τα βρέφη από τον Rota ιό, που στο σύνολό του κοστίζει κοντά στα 150 με 160 ευρώ και που στο κάτω-κάτω, προστατεύει από ολιγοήμερη γαστρεντερίτιδα, από ιο που μάλλον σπανίζει στην Ελλάδα. Από την άλλη δεν τους κάνουμε της γρίπης που είναι τόσο φθηνό, ασφαλές και μάλλον πιο χρήσιμο ειδικά στα βρέφη και τα νήπια μας (και εσείς συμφωνείτε ότι θα νοσήσουν βαρύτερα εάν «γριπιαστούν»), μια που στην Ελλάδα η γρίπη μας επισκέπτεται κάθε χρόνο, στο τέλος του Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης;
Μην σας κουράζω άλλο!
Ευχαριστώ, ακόμα μια φορά για τον χρόνο σας και ελπίζω σύντομα να τα πούμε και από κοντά στον Παγκρήτιο Παιδιατρικό Συνέδριο.
Καλό σας βράδυ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

pediatrie

Αγαπητέ μου φίλε,

Πολύ καλά τα σχόλια σας και οι απορίες σας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή, δεν έχω χρόνο. Αύριο πρωί ταξιδεύω. Αν μπορέσω αύριο βράδυ έχει καλώς. Ειδάλλως Κυριακή βράδυ.

Για όλα τα πράγματα υπάρχουν δύο όψεις.

Α. Παναγοπουλος είπε...

Αγαπητε κ. Καβαλιωτη
ΕΙμαι παιδιατρος στην Πατρα και τακτικος αναγνωστης του blog σας
Θα ηθελα να πω οτι διαβάζοντας τις αποψεις και τα στοιχεια που παραθετετε αναφορικα με το εμβολιο της γριπης μου δημιουργουνται ακριβως οι ιδιες αποριες με το συναδελφο απο το Ρεθυμνο. Δε θελω να τις επαναλαβω αλλα απλα να προσθεσω τα παρακατω: Οσον αφορα τις παρενεργειες του εμβολιου η τελευταια εκδοση του Red Book αναφερει πόνο στο σημειο της ένεσης και πυρετό στο 10-35% των παιδιων ανω των 2 ετων στις 6-24 ωρες μετα τον εμβολιασμο Ορισμενοι μπορει να παρουσιασουν συμπτωματα οπως ριγος, μυαλγιες, πονοκεφαλο, ναυτια. Οσον αφορα την πολυδιαφημισμενη ιστορια του 1976 και το GBS, ειχε αναφερθει 1 περιπτωση GBS ανα 100.000 εμβολιασθέντες, ενω η συχνοτητα του GBS ειναι 1-2 περιπτωσεις ανα 100.000 κάθε χρονο. Το Red Book σχολιαζει οτι η πολυ μικρη αυξηση των περιστατικων δεν μπορει να αποδοθει επιδημιολογικα με βεβαιοτητα στο εμβολιο επειδη το GBS ειναι μια σπανια παθηση και με πολλες αιτιες. Απο την αλλη αν υπαρχει συσχετισμος GBS και αντιγριπικου εμβολιου, το ρισκο ειναι εξαιρετικα μικρο, περιπου 1-2 ανα 1.000.000 δοσεις. Συμφωνα λοιπον με αυτα το στοιχεια το εμβολιο της γριπης ειναι ασφαλες και το ιδιο περιμενουμε και για το νεο εμβολιο. Το ιδιο φαινεται (αν και ο αριθμος των ατομων που εμβολιασθηκαν ηταν μικρος) και στις μελετες που δημοσιευθηκαν προσφατα και στο NEJM.
Προσωπικα στο ιατρειο μου, προτείνω τον εμβολιασμο για ολα τα παιδια 6 μηνων εως 5 ετων για το εμβολιο της κοινης γριπης (και θα τονισω οτι κατι τετοιο ειναι εξαιρετικα χρονοβορο, ιδιως αυτους τους μηνες οπου ως γνωστον με τα "χαρτακια" του σχολειου και τις πρωτες ιωσεις των παιδικων σταθμων υπαρχει αρκετη φασαρια στα ιατρεια) και οταν ερωτουμαι απο τους γονεις για το νεο εμβολιο, υιοθετω τις αποψεις της ACIP αλλα και του προεδρου της Ελληνικης Παιδιατρικης Εταιρειας για εμβολιασμο ολων των παιδιων απο 6 μηνων εως 18 ετων, οταν και εφοσον θα ειναι διαθεσιμα τις ηλικες αυτες. Γνωριζω επισης οτι την ιδια τακτικη ακολουθουν και αρκετοι αλλοι παιδιατροι της περιοχης.
Τελος θα ηθελα να τονισω οτι παραλληλα με τη συνωμοσιολογια σχετικα με τις φαρμακευτικες (οι οποιες απο οσο εγω καταλαβαινω δεν αποφασισαν ξαφνικα απο μονες τους μια ωραια μερα αλλα ελαβαν εντολη απο τις κυβερνησεις των μεγαλων κρατων για να φτιαξουν το νεο εμβολιο και προπληρωθηκαν γι'αυτο αμεσως μετα την ανακαλυψη του νεου και τοτε δυνητικα επικινδυνου ιου) διακινειται μεσω του internet και μια σειρα spam mails (κοινως λασπο-μηνυματα) που προσπαθουν να συμπαρασυρουν ολα τα εμβολια στη λογικη οτι ολα τα εμβολια ειναι επικινδυνα και οτι τα παντα γινονται μονο για το κερδος των φαρμακευτικων, ξεθαβοντας ξανα ιστοριες οπως η σχεση εμβολιων και αυτισμου και ενα σωρο αλλα στοιχεια παραπληροφορησης που καθημερινα παλευουμε στα ιατρεια μας να βγαλουμε απο το μυαλο των γονιων για το καλο της υγειας των παιδιων μας.
Σας ευχαριστω και σας ευχομαι να συνεχισετε τη δραστηριοτητα σας ως επιτυχημενος blogger
Α. Παναγοπουλος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κκ Βαράκη, Παναγόπουλον

Αγαπητοί μου συνάδελφοι,

Πρώτον να ξεκαθαρίσω τα περί συνωμοσιολογίας. Νομίζω ότι δεν αντιληφθήκατε ορθώς. Δεν μιλώ για συνομωσία των εταιρειών. Σαφώς ήταν ενέργειες των κρατών αυτές που οδήγησαν στην ιατρική κρίση της γρίπης. Και οι εταιρείες απλώς ανταποκρίθηκαν για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Μην ξεχνάτε ότι πέρυσι βιώσαμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση με μαζικές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση ήταν κατευθυνόμενη και αρχικά ελεγχόμενη, με απώτερο σκοπό κάποιον τοπικό πόλεμο ή κάτι παρόμοιο. Στην πορεία όμως η κρίση ξέφυγε από τον έλεγχο και βοηθούντος και του πανικού του κόσμου, έφθασε στο σημείο που γνωρίζουμε.

Καταλαβαίνετε τι ευκαιρία δόθηκε. Χωρίς πόλεμο, έγινε μια τεράστια ανακατανομή εισοδήματος, έγιναν πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, αγοραπωλησίες, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Όλα στον βωμό της κρίσης.

Μέσα στον ορυμαγδό αυτόν ξέσπασε και η ιατρική κρίση. Πότε ξαναείδατε να κινητοποιούνται τόσο γρήγορα παγκόσμιοι οργανισμοί για μια ήπια νόσο; Και δεν ξαναείδατε άραγε τα κράτη να χρησιμοποιούν (καλώς ή κακώς) ιατρικά θέματα για να ποδηγετήσουν και να καθοδηγήσουν κοινωνικά σύνολα ή λαούς ολόκληρους και να επιβάλλουν κανόνες συμπεριφοράς; Η κρίση αυτή ήταν ευκαιρία κάποιοι να πλουτίσουν, κάποιοι να προβληθούν, κάποιοι να αναρριχηθούν σε θέσεις, κάποιοι να διατηρήσουν θέσεις.

Τώρα, στο ιατρικό θέμα. Δεν είπα ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο. Είπα ότι έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Ας δεχθώ ότι έχει μικρό αριθμό παρενεργειών. Το ότι το κάνουν οι αμερικανοί δεν μου λέει τίποτε. Οι αμερικανοί κάνουν και άλλα πράγματα που όμως δεν τα υιοθετούμε εμείς. Εκείνο που μου λέει κάτι είναι ότι δεν έχουμε σαφή επιδημιολογικά δεδομένα για τη συχνότητα της γρίπης στη χώρα μας, για τις επιπλοκές της και τη θνητότητα της. Γιατί πρέπει λοιπόν να εμβολιάσουμε κάποιους για κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Μου αναφέρετε το παράδειγμα της επιτροπής εμβολιασμών. Μα που ήταν η επιτροπή αυτή τόσα χρόνια;; Γιατί δεν έβγαινε να μας πει για το εμβόλιο αυτό; Και γιατί δεν εφιστούσε την προσοχή μας στο να το κάνουμε σε όλες αυτές τις ηλικίες; Πως ξαφνικά ενορχηστρώθηκαν και συμφώνησαν οι πάντες γιαυτό το θέμα; Δεν σας κάνει καθόλου εντύπωση αυτό;

Το σκεπτικό με τον ρότα ιό που αναφέρετε είναι ίδιο. Ήπια νόσος η μία, ήπια και η άλλη. Ή θα γίνουν λοιπόν και τα δύο εμβόλια ή όχι. Πιστεύετε ότι η γρίπη (γρίπη όμως και όχι ιώσεις) έχει μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν του ιού ρότα; Θα με ενδιέφερε να υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία. Και πιστεύετε ότι η βαρύτητα της γρίπης οδηγεί σε μεγαλύτερη αναστάτωση (οικογενειακή και οικονομική) από ότι η κοινή γαστρεντερίτιδα από ιό ρότα; Με αυτό δεν θέλω να πω ναι στο εμβόλιο του ρότα. Αλλά αν έχουμε αμφιβολίες εκεί όπου τα στατιστικά στοιχεία είναι πιο γνωστά και πιο μελετημένα, γιατί δεν έχουμε αμφιβολίες για τη γρίπη όπου μας λείπει η σφαιρική ενημέρωση;

Αν ακολουθήσουμε τη βασική αρχή «υπάρχει εμβόλιο, κάντο», τότε πρέπει να γίνουν όλα τα εμβόλια. Επιτρέψτε μου όμως, μετά 25 χρόνια ενασχόλησης με τις λοιμώξεις και τα εμβόλια, να έχω την άποψη μου για κάποιες εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα.

Και όπως καλά γνωρίζετε είμαι θερμός θιασώτης των εμβολίων.

mikesot είπε...

Στην παρατήρηση ότι λίγοι είναι οι γιατροί που εμβολιάζονται θα αντέτεινα ότι λίγοι είναι και οι γιατροί που ακολουθούν τις ενδεδειγμένες οδηγίες, τις γνωστές guidelines, σε κάθε νόσημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούμε την "τεκμηριωμένη ιατρική" αλλιώς θα πρέπει να τεκμηριώνουμε τις αντιρρήσεις μας. Του χρόνου που το εποχιακό αντιγριπικό εμβόλιο θα περιλαμβάνει το πανδημικό στέλεχος θα γίνει τέτοιος ντόρος άραγε για την ασφάλεια;
Κε Καθηγητά σε τι διαφέρει το νέο εμβόλιο από το εποχιακό (εκτός από το είδος του ιού;) Γιατί εκφράζονται τώρα οι ανησυχίες; Μήπως βρήκαν ευκαιρία όλοι οι ακτιβιστές με την αντιεμβολιαστική εμμονή να ξεσαλώσουν;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

mikesot

1. Έχετε δίκιο στην παρατήρηση αυτή. Το ανέφερα κυρίως διότι το εμβόλιο θα έπρεπε να γίνει στον εαυτό τους και όχι σε ασθενείς τους. Και όπως γνωρίζετε στον εαυτό μας δεν πράτουμε πάντα με τεκμηριωμένη ιατρική.
2. Η αντίρρηση μου στο εμβόλιο κοινής γρίπης είναι προσωπική και δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με θέμα ασφάλειας όσο με άλλα θέματα που τα έχω γράψει παλαιότερα.
3. Δεν νομίζω ότι έθεσα κάποια στιγμή θέμα ασφάλειας για το εμβόλιο της νέας γρίπης.
4. Δεν νομίζω ότι για την ασφάλεια του νέου εμβολίου φταίει ο κόσμος ή οι γιατροί. Φταίει ο εγκέφαλος που εισηγήθηκε την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης. Έτσι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, άσχετα αν μετά την μάζεψαν τη δήλωση.
4. Κάποιος είπε (δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος, μάλλον βουλευτής ήταν) το εξής σωστό: "αν αγοράζατε ένα κουτί γλυκά ή μπισκότα και σας έλεγαν ότι πριν τα φάτε, υπογράψτε μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα τρώτε με δική σας ευθύνη, εσείς θα τα τρώγατε;" Πολύ σωστή παρατήρηση. Αλήθεια κ. συνάδελφε, εσείς θα τα τρώγατε τα γλυκά;
5. Στα θέματα των εμβολίων, πάντα τόνιζα (όπως και τώρα) ότι οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολίων. Ασχέτως αν συγχρόνως παρέθετα και μερικές προσωπικές απόψεις. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
6. Αλήθεια όμως. Γιατί υπάρχει τόσος πόνος σε μερικούς γιατρούς με το νυν και το νεο εμβόλιο γρίπης; Όταν οι περισσότεροι γιατροί μέχρι τώρα δεν γνώριζαν το όνομα του 23δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου και φυσικά δεν το χορηγούσαν. Όταν οι περισσότεροι γιατροί δεν χορηγούν το εμβόλιο κατά του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων και φυσικά δεν προβαίνουν σε διαμαρτυρίες για το ότι η κάλυψη είναι μικρότερη του 10%.
Γιατί ξαφνικά το ενδιαφέρον για τη γρίπη;

mikesot είπε...

Η απάντηση Κε καθηγητά είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν ανοίγουν βιβλίο, περιοδικό ή ιστοσελίδα. Είμαστε, στην πλειοψηφία μας, παγιδευμένοι στην καθημερινότητα και η μοναδική ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις εξελίξεις της ειδικότητας μας είναι η επικαιρότητα ενός θέματος.
Έτσι οι περισσότεροι από εμάς ανακαλύψαμε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη κλπ κλπ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

mikesot

Έχετε δίκιο. Φαίνεται ότι η κρατική πολιτική και τα ΜΜΕ είναι αυτά που ερεθίζουν την περιέργεια μας.
Η άγνοια είναι κάτι το φοβερό.
Η εκπαίδευση κοντεύει να φθάσει στον πάτο και τα όσα ακούν τα αυτιά μου στις εξετάσεις ειδικότητας, όπου είμαι επί πενταετία μέλος της επιτροπής, είναι άλλο πράγμα.
Τι να πούμε όμως; Τέτοιοι δάσκαλοι είμαστε, τέτοιους μαθητές βγάζουμε.

ΥΓ. By the way, δεν είμαι καθηγητής. Ένας απλός και ταπεινός διευθυντής του ΕΣΥ είμαι.

Ανώνυμος είπε...

ειστε απλός διευθυντης , αλλά πραγματικός ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ .
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Μπάρκαν Κ

Ευχαριστώ πολύ κ. Μπάρκα. Θα προτιμούσα τον τίτλο "δάσκαλος", αν και ο τίτλος αυτός είναι βαρύς και ευτυχείς όσοι τον έχουν.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη, νομίζω ότι από τη στιγμή που είστε σε έναν διαρκή αγώνα να μεταδώσετε τη γνώση (και το κάνετε καλά), ο τίτλος του δασκάλου δικαίως σας ανήκει. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι είχα την τιμή και την ευτυχία να διδαχθώ τα πρώτα βήματα στην Παιδιατρική από έναν μοναδικό δάσκαλο, στου οποίου το πρόσωπο υπάρχει και το ήθος του ανθρώπου και η επιστημονική κατάρτιση του γιατρού. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βέροιας. Επίσης, του Ε.Σ.Υ αλλά θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο είναι το μόνο που χάνει.

Ευτέρπη Παυλίδου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κα Παυλίδου,

Ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ για τον συνάδελφο.

Unknown είπε...

ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κε ΔΙΕΥΘΥΝΤΑ,
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ.
ΕΧΩ 2 ΚΟΡΙΤΣΙΑ 3,5 ΚΑΙ 5,5 ΕΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ. ΤΗΝ 1η ΦΟΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 4-6 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 3 ΕΤΩΝ?
ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ 2η ΔΟΣΗ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ
ΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΞΑΝΘΗ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Αθανασιάδην

1. ναι, για τα παιδιά
2. Όχι για σας, δεν χρειάζεστε άλλη δόση