Δεκεμβρίου 17, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧIV / ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

"Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά της νέας γρίπης που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και οδηγούν στον θάνατο ακόμη και υγιή άτομα.
Χθες, ακόμη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, το οποίο δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, κατέληξε, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από νέα γρίπη να ανέρχεται σε 52 (8 αφορούν σε υγιή άτομα).
Πρόκειται για έναν 54χρονο άνδρα, χωρίς υποκείμενο νόσημα. Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση: Μια 34χρονη και ένας 41χρονος, χωρίς υποκείμενο νόσημα καθώς και ένας 82χρονος με χρόνια καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια και μια 68χρονη με τετραπληγία.

Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη πτώση σημειώνει ο αριθμός των εμβολιασθέντων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προχθές εμβολιάσθηκαν 7.236 άτομα όταν πριν από μια εβδομάδα (Δευτέρα 7/12) είχαν εμβολιασθεί 23.880 άτομα. Συνολικά, από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχετικού προγράμματος, έχουν εμβολιασθεί μόλις 309.638 άτομα.

Η αρνητική πρόθεση εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας καταδεικνύεται και από κυλιόμενη τηλεφωνική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ερευνητές Αγγελος Χατζάκης, Ηλ. Νικολόπουλος).

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το 75,9% των ερωτώμενων δήλωναν ότι δεν πρόκειται να εμβολιασθούν, ποσοστό που είναι το ψηλότερο που έχει καταγραφεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου (όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα) έως σήμεραν .

Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, η άρνηση των πολιτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γιατρούς, οι οποίοι αποτρέπουν από τον εμβολιασμό. Για τον λόγο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αποστείλει άμεσα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ειδικό φυλλάδιο προκειμένου να... πείσουν τους γιατρούς για τα οφέλη του εμβολιασμού ώστε περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η χώρα μας (4 εκατ. δόσεις) δεν φαίνεται ότι θα καταναλωθούν. Ηδη το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μην ολοκληρωθούν οι παραδόσεις.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε προμηθευτεί περισσότερα από 2 εκατ. δόσεις από τις οποίες μόλις οι 300.000 έχουν χορηγηθεί. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία και την Αγγλία, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ένα μήνα νωρίτερα από την Ελλάδα, εμβολιάστηκε μόλις το 3% του πληθυσμού."


Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 16-12-2009 / γράφει η κ. Ε. Πετροπούλου

---

Δεν υπάρχουν σχόλια: