Ιανουαρίου 17, 2010

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - XLII / ΠΟΣΑ ΕΜΒΟΛΙΑ....;

Ακυρώθηκαν 12000000 εμβόλια

Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός με τις 16000000 δόσεις του εμβολίου της νέας γρίπης που είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.....

Η εύλογη ως ένα βαθμό απροθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων να εμβολιασθεί (μέχρι σήμερα έκαναν το εμβόλιο μόλις 380000 άτομα) έκανε τους υπεύθυνους του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων να λούζονται στον ιδρώτα καθώς εκατομμύρια δόσεις θα έμεναν στα αζήτητα. Τελικώς, έπειτα από εντολή της Μαριλίζας και την εξονυχιστική μελέτη των όρων της παραγγελίας, ελήφθη η απόφαση και ακυρώθηκε η δεύτερη παραγγελία.....

Ακυρώθηκε επίσης παραγγελία γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας και επαναδιαπραγματεύονται οι παραγγελίες με αγγλική και ελβετική εταιρεία.....

Τελικά θα παραλάβουμε 4000000 δόσεις.....

Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού είναι ζήτημα αν θα εμβολιασθούν τελικά 500000 άτομα. Το πολύ πολύ αν έρθει τρίτο κύμα και προκληθεί πανικός, να εμβολιασθούν άλλοι τόσοι. Συνεπώς θα μας μείνουν τουλάχιστον 3-3.5 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα μας έχουν κοστίσει περίπου 25000000 ευρώ.....


Εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 16-01-2010
ΥΓ. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,
μέχρι τις 13-01-2010 είχαν εμβολιασθεί
362.347 άτομα.

7 σχόλια:

Gnwmimou είπε...

Ενα μικρό ιστορικό με τη δική μου σκοπιά γιατί πολλοί βλέπουν τους λοιμοξιολόγους ως διαπλεκόμενους στην πανδημία γρίπης
http://opinionofgreece.blogspot.com/2010/01/blog-post_07.html


παρακαλώ αν έχετε να προσθέσετε κάτι και σεις είναι ευπρόσδεκτο

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν ο/η Gnwmimou είναι ιατρός ή όχι αλλά για πρώτη φορά διάβασα κάτι για τη νέα γρίπη που ειλικρινά εκφράζει απόλυτα τις σκέψεις μου.

Ηλίας Ιωσηφίδης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Gnwmimou,

Πολύ καλή η ανάρτηση σας αγαπητέ μου και σωστά τα περισσότερα από όσα γράφετε.
Και φυσικά, πρόληψη σημαίνει κάτι που δεν το γνωρίζεις και θέλεις να προφυλαχθείς από αυτό.
Ωστόσο, παραβλέπετε (μάλλον ακούσια θέλω να πιστεύω)ορισμένα γεγονότα:
1. η κινητοποίηση για τη γρίπη ήταν πέραν του δέοντος ταχεία
2. η κήρυξη σε πανδημία ήταν εξαιρετικά ταχεία
3. η σχέση του ΠΟΥ με εταιρείες αποδεικνύετε μάλλον βέβαιη
4. οι απόψεις των ειδικών απανταχού του πλανήτη (και όχι μόνον των ημιμαθών και των δημοσιογράφων όπως λέτε) ήταν διχασμένες, ήταν αντιφατικές κλπ κλπ.
4. οι εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. φυσικό είναι μια και δεν αποτελούν φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για το εμβόλιο το δημιούργησαν νομίζω οι ειδικοί και όχι όλοι οι άλλοι. Τουλάχιστον παρ΄ ημίν. Νομίζω λίγοι θα διαφωνούσαν με τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου. Ο γενικός εμβολιασμός (με όλες τις αντιφάσεις και παλινωδίες) ήταν που τρόμαξε επιστήμονες και λαό.

Η δική μας επιτροπή πανδημίας έκανε σοβαρότατα λάθη στρατηγικής. Και πρώτο και καλύτερο η υπογραφή εντύπου για αποδοχή του εμβολιασμού. Βέβαια το μέτρο αποσύρθηκε σύντομα, αλλά το κακό είχε γίνει. Οι δηλώσεις των μελών της επιτροπής ήταν μερικές φορές απαράδεκτες. Τα έντυπα που στέλναν για ενημέρωση και οδηγίες αντιφατικά και πολλές φορές λανθασμένα. Λάθος μέγα ήταν ακόμη και ο δημόσιος εμβολιασμός. Τέλος, επειδή κ΄΄αθε εμβόλιο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες (και λογικό είναι) το να αποκρύπτεις τις βλάβες αυτές όταν το έχουν μάθει ήδη και οι δημοσιογράφοι είναι ολέθριο σφάλμα. Έστω και αν οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι μικρές ή ελάχιστες. Η απόκρυψη δημιουργεί δυσπιστία στον κόσμο, αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς.

Πιστεύω ότι το θέμα της γρίπης το χειρίστηκαν στη χώρα μας με γννώμονα την προσωπική προβολή και όχι με γνώμονα το όφελος του κόσμου.

Τέλος, το μεγαλύτερο κακό που έγινε από τους ατυχείς χειρισμούς ήταν η δημιουργία αντιεμβολιαστικού κινήματος που θα φανεί μελλοντικά τι συνέπειες θα έχει.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Η. Ιωσηφίδη,

Νομίζω ότι η παραπάνω απάντηση μου καλύππτει και εσένα Ηλία.

Gnwmimou είπε...

δυστυχώς η ανάρτησή-απάντηση μου ξεπερνούσε το επιτρεπτό όριο λέξεων οπότε σας παραπέμπω στο ιστολόγιο μου όπου και το έχω αναρτήση ως "απάντηση σε βάσιμα ερωτήματα"

Μαρία Χαδιώ είπε...

Χαίρετε κ Καβαλιώτη,
Καλή χρονιά και τις καλύτερες ευχές για τη γιορτή σας, έστω και καθυστερημένα (λόγω προβλημάτων συνδεσημότητας).
Στις 2 Δεκεμβρίου εμβολιάστηκε το παιδάκι μου(2ετών με ΥΙΕ, ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΊΑ, ΓΟΠ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΕς ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ). Στο εμβολιαστηκό κέντρο, (αν και είχα τηλεφωνήσει από την προηγούμενη ημέρα και είχα δώσει τα στοιχεία)όταν ρώτησα αν πρέπει να γίνει μισή ή ολόκληρη δόση του FOCETRIA, επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο καθηγητή λοιμωξιολογίας και επιμέναν ότι οι οδηγίες ήταν για μισή δόση.
Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί σας, δεν τα κατάφερα και έτσι αποδέχθηκα να γίνει μισή δόση...
Μετά τον εμβολιασμό ανεβασε πυρετό η μικρή, είχε έντονη ανησυχία, αναπνευστική δυσχέρεια για 5 ημέρες (δεν ξέρω αν έκανε κάποια μικροεισρρόφηση ή λοίμωξη)και διαταραχές στον ύπνο για 18 ημέρες.
Μας είπαν να πάμε σε 3 βδομάδες για τη 2η δόση.
Εν τω μεταξύ μιλώντας με νοσηλεύτρια από άλλο εμβολιαστικό κέντο το απόγευμα της ίδιας ημέρας μου διαβεβαίωσε ότι οι οδηγίες είχαν αλλάξει και ότι έπρεπε να είχε γίνει μία ολόκληρη δόση.....
Δεδομένης και της αντίδρασης της μικρής, τι συνιστάται να κάνω?
Μαρία Χαδιώ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

M. Χαδιώ,

Μαρία μου έχω χάσει τον λογαριασμό με το πόσες εγκύκλιοι έχουν έρθει για τη γρίπη. Πάντα όμως η δόση ήταν ολόκληρη για το Focetria. Η τελευταία εγκύκλιος (4-1-2010) ανασκευάζει κάποια προηγούμενη (που μιλούσε για 2 δόσεις) και μιλά για 1 μόνο δόση στα παιδιά, εκτός και αν αυτά είναι ανοσοκατασταλμένα, οπότε θέλουν ακόμη 1 δόση σε 3 εβδομάδες.

Γνώμη μου είναι να μην πας για την άλλη μισή δόση (ήταν που ήταν λάθος, σου δημιούργησε και αυτά τα προβλήματα που λες).