Ιουλίου 04, 2011

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ !!!!

Για μια ακόμη φορά οι ευφυείς γραφειοκράτες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αβελτίωτα (όπως τα κατάντησαν αυτοί και οι προηγούμενοι τους) σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας. Αυτή τη φορά υπό την πίεση των δανειστών μας και των απαιτητικών "αγορών" του χρήματος.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας βρέθηκαν να μας καθοδηγούν άνθρωποι χωρίς βούληση και χωρίς όραμα. Άνθρωποι που αφού έκλεψαν ό,τι υλικό είχε αυτή η χώρα, αφαίρεσαν όλες τις αξίες και συνάμα όλες τις ελπίδες του λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Κάθε τυχάρπαστος καρεκλοκένταυρος, "κολλητός" τού εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου του, προσπαθούσε να βάλει τάξη στην παιδεία, στην υγεία, στην άμυνα, κλπ κλπ Τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς τα είδαμε. Είμαστε τελευταίοι παντού.

Και τώρα έφθασε η ώρα της τελικής αναδιοργάνωσης του υγειονομικού χάρτη. Και η εντολή αναδιοργάνωσης δόθηκε σε θεωρητικούς τιτλούχους που είχαν να παραθέσουν σειρά πτυχίων. Που όμως δεν είχαν να παραθέσουν επαφή με την πράξη. Με την πραγματικότητα. Με τον άρρωστο. Από τα γραφεία δεν λύνεται τίποτε.

Και έτσι με τον τίτλο "ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ" προέκυψε ένα κείμενο 63 σελίδων, δυσνόητο, με αντιφάσεις, με ακατανόητους μετασχηματισμούς, ακόμη και με έλλειψη συντακτικού. Οι ξενοσπουδαγμένοι συντάκτες του φαίνεται ότι ξέχασαν τα ελληνικά.

Ένα απλό παράδειγμα:

4η Δ.Υ.Πε.: χαμηλοί δείκτες παραγόμενου έργου στο νοσοκομείο που προτείνεται η μετατροπή χρήσης του (Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων)και διαμόρφωση ροών εξυπηρέτησης ασθενών (με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντες ανά ιατρό παθολογικού και χειρουργικού τομέα) στα υπό κοινή διοίκηση Νοσοκομεία Γ.Ν. Κιλκίς και Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας.

Όμορφη ελληνική σύνταξη!!!

Αμφιβάλλω αν οι άνθρωποι γνωρίζουν που είναι η Θεσσαλονίκη και που το Κιλκίς και η Γουμένισσα.

Χρόνια η Φλώρινα, η Πτολεμαίδα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά δεν είχαν παιδιάτρους. Χρόνια τα νησιά μας είχαν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς.

Πιστεύουν οι συντάκτες του παραπάνω "κειμένου" ότι θα καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές; Εμείς δεν το πιστεύουμε.

Οι άνθρωποι κοίταξαν μόνο νούμερα. Δεν έλαβαν υπόψη ιστορία, ασθενείς, γιατρούς, εξυπηρέτηση, κάλυψη επιδημιών κλπ. Και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κάποια νοσοκομεία δεν είχαν την κατάλληλη (για αυτούς) κίνηση. Νοσοκομεία, όπως το Ειδικών Παθήσεων, το οποίο όμως θυμούνται όλοι όταν ξεσπάσει κάποια επιδημία. Και δεν καταδέχθηκαν να κοιτάξουν την μακρόχρονη κίνηση και δράση του νοσοκομείου. Είναι τουλάχιστον
φαιδρό να ισχυρίζεσαι ότι ένα νοσοκομείο δεν είναι αποδοτικό και συγχρόνως να διορίζεις γιατρούς σ΄ αυτό (αλήθεια τι θα γίνουν οι νεοδιορισθέντες γιατροί;) και να έχεις υπό προκήρυξη και άλλες θέσεις.

Μα είναι κράτος αυτό; Δείχνει σοβαρότητα ή οπερέτα;

Και για να πούμε και κάτι άλλο: αντιστοίχισε κανείς την κίνηση άλλων κλινικών (ακόμη και πανεπιστημιακών) με την κίνηση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων;
Άγγιξε κανείς τις πανεπιστημιακές κλινικές; Παρατήρησε κανείς ότι στον ίδιο όροφο νοσοκομείου υπάρχουν δυο ίδιας ειδικότητας κλινικές που η κάθε μία έχει ανεξάρτητη διεύθυνση και η κάθε μία προσπαθεί να αναπτύξει τα ίδια τμήματα (πχ καρδιολογικο, νεφρολογικό, γαστρεντερολογικό, κλπ);

Νομίζουν οι ιθύνοντες μας ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα φακελλάκια του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι η εκμετάλλευση των ασθενών από γιατρούς του ΕΣΥ;

Μας δουλεύουν οι άνθρωποι;

Ο υπουργός οφείλει να αποσύρει άμεσα το παραπάνω σχέδιο για την αναμόρφωση της υγείας. Ας αντιληφθεί ότι εκθέτει βασικά τον ίδιο (και είναι κρίμα αυτό). Όσο για τους συντάκτες του κειμένου καλύτερα να τους επιστρέψει στα πανεπιστήμια όπου δίδασκαν έως σήμερα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι απαραδεκτο αυτο που προκειται να γινει!Πρεπει καποιοι κυριοι να αναγνωρισουν επιτελους,την αναγκη υπαρξης και συνεχειας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣ.ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!Ειδικοτητα στο Λοιμοδων 2 ετων μολις,εφοδιασε δεκαδες παιδιατρους με το 70%των Παιδιατρικων νοσηματων με αυταρκεια.Στα 19 χρονια που εφυγα απο το Λοιμοδων,στη μαχομενη Π|Δ απο τοτε,νιωθω πολυ τυχερη που περασα απο αυτο το μεγαλο σχολειο.Καθημερινα σχεδον παρακολουθω νοσηματα με μεγαλυτερη ευκολια και αυτοπεποιθηση καθως στην πραξη τα νοσηλευε μονον το Λοιμοδων.Η εμπειρια λοιπον που δινει το συγκεκριμενο νοσοκομειο ειναι μοναδικη!Βγαζει γιατρους ετοιμους να ανταποκριθουν στο καθηκον τους με αυταρκεια.Η μεγαλυτερη ικανοποιηση ειναι, οταν συναδελφοι αλλων ειδικοτητων ρωτουν "περασες απο απο το Λοιμοδων?"ΑΥΤΟ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ.- ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ Υ.Γ Με την ευκαιρια να ευχαριστησω ολους τους ειδικους των 1990-1992, που ο καθενας ξεχωριστα ηταν οι δασκαλοι μου.Ηταν γιατροι που δεν "τσιγκουνευτηκαν" την γνωση.Τον κ.Καβαλιωτη ιδιαιτερα για την μεχρι σημερα διεισδηση στη γνωση και την απλοχερη οποτε χρειασθει μεταδοση της.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέτε κύριε Καβαλιώτη, δεν υπάρχει πλέον ντροπή στους κυβερνώντες και τους συμβούλους τους! Οι νέοι ιατροί είμαστε σε απόγνωση, δεν ξέρουμε πλέον τί θα απογίνουμε μαζί με τα αποκαΐδια του ΕΣΥ! Τώρα όμως είναι πλέον αργά για να αναρωτιόμαστε τί πήγε στραβά. Όσο βλέπαμε την κατάσταση να εκτροχιάζεται δεν κουνηθήκαμε από τον καναπέ μας! Λυπάμαι για το Λοιμωδών και το προσωπικό του που δεν γνωρίζει τί θα απογίνει, λυπάμαι για τα χρόνια που σπουδάζαμε και περιμέναμε σε μια σειρά για να ειδικευτούμε, λυπάμαι για τους συνδικαλιστές που αποπροσανατόλιζαν όταν έπρεπε να παρεμβαίνουν σε καίρια ζητήματα. Δεν φτάνει όμως να λέμε τον πόνο μας μεταξύ μας και να διαπιστώνουμε την ανεπάρκεια του συστήματος. Σε παλιότερες κινητοποιήσεις στο ίδιο νοσοκομείο για άλλους λόγους από τους σημερινούς, οι ειδικευόμενοι συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις-κάποιοι για πρώτη φορά στη ζωή τους-όχι γιατί είμασταν φυγόπονοι και δεν θέλαμε να δουλέψουμε αλλά γιατί προσπαθούσαμε να εναντιωθούμε σε αυτό το σάπιο σύστημα.
Το Λοιμωδών δεν έπρεπε να πέσει αμαχητί!
Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου και τις αγωνίες μου καθώς πέρασα από το Λοιμωδών και σας γνώρισα ως Παιδίατρο-Διευθυντή και άνθρωπο.
Mε εκτίμηση,
ΣΔ .
mathepaidimougrammata.ds