Φεβρουαρίου 27, 2013

ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΟΡΗΓΗΣΗ

Λόγω πολλών ερωτήσεων για την ομιλία μου (Πρωτείνες σύζευξης εμβολίων: ποιος ο ρόλος τους;) στο 16ο Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων, θα ήθελα  να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις-διευκρινίσεις:

1. Η ομιλία αφορούσε τις πρωτείνες φορείς των συζευγμένων εμβολίων
2. Οι πρωτείνες αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργία των συγκεκριμένων εμβολίων, την αντισωματική απάντηση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
3. Οι πρωτείνες-φορείς που χρησιμοποιούνται στα συζευγμένα εμβόλια είναι αρκετές
4. Στην πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων διαπιστώθηκε ότι αν συγχορηγηθούν εμβόλια που φέρουν την ίδια πρωτείνη φορέα, είναι δυνατόν να υπάρξει αρνητική παρεμβολή. Δηλ. το ένα από τα δύο εμβόλια μπορεί να έχει μειωμένη αντισωματική απάντηση. 
5. Αυτό μπορεί να συμβεί ενίοτε και όταν συγχορηγούνται εμβόλια με διαφορετικές πρωτείνες φορείς
6. Σε παλαιότερη ανάρτηση μου (31-05-2008) σημείωνα ότι ειναι δυνατή η συγχορήγηση μηνιγγιτιδοκοκκικού και πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, αναφέροντας στοιχεία μελέτης που είχε ανακοινωθεί στο τότε ESPID. Η μελέτη, από όσο γνωρίζω, δεν δημοσιεύθηκε, ενώ έκτοτε προέκυψαν άλλα στοιχεία από μετέπειτα δημοσιευμένες μελέτες.
7. Έκρινα λοιπόν σκόπιμο να αναθεωρήσω την άποψη εκείνη. Το ανέφερα αρχικά σε ανάρτηση της 30-10-2012. Και στη συνέχεια με την ομιλία και τη σημερινή διευκρινιστική ανάρτηση.

Συμπερασματικά: συζευγμένα εμβόλια καλό είναι να μην ΣΥΓΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ (και όχι να μην χορηγούνται όπως ίσως παρανόησαν κάποιοι συνάδελφοι).
Ας υπάρχει κάποιο μεσοδιάστημα μεταξύ τους, πχ ένας μήνας. Παρόλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι "βαρύ", δεν είναι και ααπόλυτα απαραίτητη η χορήγηση πολλών εμβολίων συγχρόνως. Απλά θα επιμηκυνθεί ελαφρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρέχοντας όμως καλύτερη προστασία στα παιδιά.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα συγχορήγησης που πολλοί ρωτούν: μπορούν τα εμβόλια για μηνιγγιτιδόκοκκο, διφθεριτιδα-τέτανο-κοκκύτη τύπου ενήλικα και HPV να συγχορηγούνται; Βεβαίως μπορούν, αλλά τι νόημα έχει σε εκείνη την ηλικία (~ 11 χρόνων) που δεν υπάρχουν άλλα εμβόλια να τα χορηγήσεις όλα αυτά την ίδια μέρα; Μόνον το θέμα συμμόρφωσης υπάρχει. Αν όμως ο γιατρός μπορεί να διαχειριστεί τον μικρό "ασθενή" του τότε εύκολα με λίγη ευελιξία τα χορηγείς σε τακτά διαστήματα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για αυτούς που ζουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά σας εκτιμούν πολύ, θα ήταν δυνατό να αναρτήσετε την ομιλία σας αυτή?
Κατερίνα Σιάμπου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ. Θα το κοιτάξω.