Μαρτίου 11, 2013

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ



Ο συνάδελφος κ. Κώστας Καρύδης από Αθήνα, μου έστειλε ενημερωτικά την παρακάτω επιστολή, που αφορά ιδιωτεύοντες παιδιάτρους. Την αναρτώ ως έχει:


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ (3/3/2013)


         Κυρίες και κύριοι ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι της Αττικής,
         Αγαπητοί Συνάδελφοι,
      
          Εμείς οι ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι αποτελέσαμε και αποτελούμε το βασικό δομικό στοιχείο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρωτογενή πρόληψη, όσον αφορά το παιδί και την οικογένεια. Χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το λειτούργημα και την επιστημονική μας υπόσταση σε υψηλά επίπεδα παρά τις όποιες αντιξοότητες. Προσφέρουμε αγόγγυστα τις ιατρικές μας υπηρεσίες, όπου χρειαστεί με μόνο στόχο την υγεία του παιδιού. Υπήρξαμε και παραμένουμε, λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας προς το παιδί και την οικογένεια, πρωτοπόροι στην προσφορά κοινωνικού έργου και εθελοντικών δράσεων, παρόντες στην οικογένεια που υποφέρει οικονομικά και μας ζητά βοήθεια, χωρίς  η αμοιβή να αποτελεί προτεραιότητά μας.
         Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμείς οι ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι, δεχόμαστε διάφορα πλήγματα που μας μειώνουν ως  επιστήμονες και επαγγελματίες. 
         Μέσα στο τοπίο της οικονομικής και πνευματικής κρίσης και της γενικότερης υποβάθμισης που υφιστάμεθα, ΚΑΠΟΙΟΙ προσπαθούν - και τα καταφέρνουν σε σημαντικό βαθμό - να πλαγιοκοπήσουν με «μαρκετίστικες»/«μανατζαρίστικες»  μεθόδους την αξιοπρεπή άσκηση της Παιδιατρικής που ασκούμε εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά μας ιατρεία. Αυτήν, που λειτουργεί με βάση την άρτια επιστημονική μας κατάρτιση και εμπειρία και την  πολύχρονη εμπιστοσύνη, που μας επιδεικνύουν  οι οικογένειες των μικρών υγιών και ασθενών παιδιών που παρακολουθούμε.
        Ο προφανής στόχος αυτών των ΚΑΠΟΙΩΝ είναι η μείωση του όγκου - και όχι της ποιότητας την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν -  της επαγγελματικής μας ύλης, που σε πολύ απλά ελληνικά ερμηνεύεται: «ΠΡΟΣΕΧΩΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ». Σε όσους θεωρούν την προσέγγισή μας υπερβολική, να θυμίσουμε ότι οι εργαστηριακοί  γιατροί με τα ιδιωτικά μονοπρόσωπα ιατρεία, έχουν ήδη, εξαφανιστεί από τον χάρτη!

       Οι ΚΑΠΟΙΟΙ  που μας αντιστρατεύονται ανοικτά, προκλητικά και κυρίως με αθέμιτο τρόπο, είναι:
·       Ασφαλιστικές εταιρείες που συμπράττουν με πρόθυμα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία με τη σειρά τους  «προσφέρουν»  στους πελάτες τους την παιδιατρική επίσκεψη με μηδέν (0) ή πέντε (5) ευρώ! Γιατί αυτό; Γιατί στο πίσω μέρος των εγκεφάλων που σχεδιάζουν όλες αυτές  τις «μανατζαρίστικες»  τεχνικές, βρίσκονται  κάποιες άλλες στοχεύσεις Βέβαια όλοι αυτοί έχουν στη διάθεσή τους άφθονο και φθηνό παιδιατρικό δυναμικό, που, δυστυχώς, πολλές φορές εμείς τους τροφοδοτούμε.
·       Κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και φορείς, που πολλές φορές παρουσιάζονται στην κοινωνία με φιλανθρωπικό πρόσωπο, μέσα από διάφορες δράσεις πρόληψης κλπ, οι οποίες στην πραγματικότητα εξυπηρετούν δικούς τους σκοπούς, χρησιμοποιώντας όλους εμάς, χωρίς να έχουν την έγκριση κάποιου από τα επιστημονικά μας όργανα, χωρίς να ερωτηθούμε εμείς που είμαστε οι ειδικοί.
  
Ενδεικτικά μόνον, δείτε:
         
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
        Όλα αυτά τα νοσηρά, που τυχαίνει να μας προσβάλλουν επαγγελματικά, και ευτελίζουν τον θεσμό του παιδιάτρου θα πρέπει να τα σταματήσουμε. Δεν πρέπει να επιδείξουμε  αδράνεια και υπερβολική ανοχή ,όπως κάναμε στο παρελθόν, απέναντι σε άλλα φαινόμενα, όπως τα παράνομα ιατρεία κάποιων παιδιάτρων του ΕΣΥ, ή αντισυναδελφική  συμπεριφορά κάποιων της παλιάς «ταμειακής» ιατρικής, κοκ.

       Σήμερα η  κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

       Θέλοντας να αντιδράσουμε νόμιμα και θεσμικά, ορισμένοι Παιδίατροι, που τα στοιχεία μας βλέπετε παρακάτω,  συναντηθήκαμε την 28/2/2013 στο Μαρούσι και αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά την προαναφερθείσα κατάσταση, η οποία  μας προσβάλλει ως προσωπικότητες, ευτελίζει τον θεσμό μας, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και μας θίγει επαγγελματικά. 

       Κυρίως όμως, εμείς, ως συνήγοροι των παιδιών, δεν πρέπει να αφήσουμε  να γίνονται αντικείμενα εμπορικής προσέλκυσης και εκμετάλλευσης από κανέναν «πρόθυμο» να προσφέρει τις όποιες  ιατρικές υπηρεσίες του.

        Θέλουμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι ξεκινήσαμε ήδη τον σχηματισμό ενός θεσμικού οργάνου, ιδρύοντας ένα νομικό πρόσωπο, έχοντας δυναμικό και άξιο ΔΣ, με δράσεις ουσίας, που θα υποστηρίξουν θεσμικά την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση,με τρόπο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
  
Αγαπητή/Αγαπητέ Συνάδελφε,
        Όποια/όποιος από εσάς τους ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους θέλει να συμπορευθεί μαζί μας, μετά την ανοιχτή αυτή επιστολή, ας επικοινωνήσει με κάποια/κάποιον από εμάς, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει το σχετικό ενδιαφέρον του για το καινούριο νομικό πρόσωπο, που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το λογικό και νόμιμο συμφέρον της/του ελευθεροεπαγγελματία Παιδιάτρου της Αττικής, πέρα από κόμματα και χρώματα ή άλλου είδους επιδιώξεις.

        Αν συμφωνείτε μαζί μας ας το πείτε και σε άλλους συναδέλφους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους, ώστε να γίνει γνωστή η κίνησή μας αυτή.

       Στείλε μας το e-mail σου με την γνώμη σου και τις απόψεις σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου. Έχοντας το e-mail σου θα μπορούμε να σε ενημερώνουμε για όλες τις δράσεις που θα κάνουμε, ώστε να κρατάμε «ζωντανή» την επικοινωνία μαζί σου. Θα μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις, θα μπορείς να μας εκθέτεις τα προβλήματα σου για να αποφασίζουμε ως ομάδα για το πώς θα τα επιλύσουμε.

      Μόνο μας «όπλο», η καθαρή και δυνατή φωνή, που θέλουμε να ενώσεις μαζί μας. Αν είμαστε πολλοί και ενωμένοι, η φωνή αυτή θα μπορέσει να ακουστεί μακριά και δυνατά.Ήδη ετοιμάζουμε μεθοδικά τις επόμενες συναντήσεις μας και πρωτοβουλίες μας,γιατί,όπως έχει γραφεί:«ἐν ἐσχάταις ἡμέραις  ἔσονται καιροί χαλεποί».

 H ομάδα των Παιδιάτρων  της πρώτης συνάντησης (28/2/2013), με αλφαβητική σειρά
Ανδρέου Μάριος -Αγ. Γλυκερίας 3, Γαλάτσι -6944500700-andreou@paidiatros.gr
 Βλάχος Κώστας -Κουντουριώτου 110, Γαλάτσι-6932422758-Kvl26@otenet.gr
Γκουτζιάνα Γεωργία -6937273734
Καρύδης Κώστας -Κέας 30-32, Αθήνα-6932427917-KKarydis@otenet.gr
Κουλούρη Μαρία -Λεωφ.Ειρήνης 19, Πεύκη-6944332090-m.koulouri@hotmail.com
 Μπαρμπούνη Αναστασία -6974580868-abarbouni@esdy.edu.gr
 Νταλούκας Κώστας -Αρκαδίου 10, Μαρούσι-6944307208-cdalucas@gmail.com
Σιακαβέλας Κώστας -Αγαμέμνονος 24 ,Άλιμος-2109922180-Kostas.siak@gmail.com
Στρόφαλης Στέφανος -Αλεξιουπόλεως 46, Αργυρούπολη-6977462800-stefstro@gmail.com
Σωτηροπούλου Φωτεινή -Ελ.Βενιζέλου 14 ,Αγ.Παρασκευή-6932544036-faysotir@yahoo.gr
Φουσέκη Αναστασία -Αγ.Παντελεήμονος 6, Πεύκη-6932304612-anafous@yahoo.gr
Φούσκας Δημήτρης -Αλκμάνος 15 ,Αθήνα-6932293660-dimpen@otenet.gr
Χατζαντώνης Μιχάλης -Καΐρη 12, Ν.Ιωνία-6932428001-michatzas@yahoo.gr
Χριστόπουλος Σπύρος -Γυθείου 21, Χαλάνδρι-6932544099-Iatrio_s@otenet.gr

 -----------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ: Σωστή  η  κίνηση των συναδέλφων. Και ειδικά τώρα που το ιατρικό επάγγελμα βάλλεται πανταχόθεν. Αν οργανωθούν λοιπόν και λειτουργήσουν με σωστές κατευθύνσεις, και μάλιστα αν συνενωθούν με τους συναδέλφους της Βορείου Ελλάδος, νομίζω ότι θα αποτελέσουν ικανή ομάδα προάσπισης της παιδιατρικής ειδικότητας. Αρκεί να παραμείνουν εκτός πολιτικής και προσωπικών μικροσυμφερόντων.
Θα ήταν καλό μάλιστα αν, όταν οργανωθούν, στείλουν τα μαιλ τους για αποστολή επιστημονικού υλικού. Να σημειώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου (με βιβλία, ιστοσελίδες, έντυπα, ομιλίες, εκδηλώσεις, φροντιστήρια κλπ) απευθυνόταν κατεξοχήν στον μαχόμενο παιδίατρο. Και όλη την προσπάθεια αυτή την στήριξαν πραγματικά τόσα χρόνια οι συνάδελφοι παιδίατροι. Βέβαια, και αντίστροφα, όποτε αυτοί ζήτησαν βοήθεια ή υποστήριξη την είχαν πάντα αμέριστη.  

Εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους συναδέλφους.

1 σχόλιο:

παιδίατροι_θεσσαλονίκης είπε...

Αυτή είναι η σημαντικότερη ανακοίνωση των τελευταίων ημερών καθώς προχωρώντας στην σύσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με μεγάλη συμμετοχή από την περιφέρεια η έλλειψη μιας δυναμικής παρουσίας από την Αθήνα μας ξένιζε όλους καθώς πολλά παιγνίδια ξεκινούν από εκεί και εξαπλώνονται και σε εμάς. Ήταν μια ευχάριστη είδηση που συζητήθηκε μεταξύ όλων των μελών μας ανά την Ελλάδα. Το καταστατικό της Ομοσπονδίας έχοντας κάνει τον γύρο της Ελλάδας, έχει γυρίσει με τις υπογραφές όλων των μελών σωματείων, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό συμπίπτει με τις κινήσεις της Αθήνας για σύσταση σωματείου. Συγχαρητήρια και πάλι στους συναδέλφους.

Ιασωνίδου Ελένη

ΥΓ Το blog μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει την επιστολη
http://pediatroi-thessalonikis.blogspot.gr/2013/03/332013_4.html