Σεπτεμβρίου 07, 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ


Μια ιστορία 16 χρόνων  φθάνει στο τέλος της. Μια προσωπική ιδέα που βγήκε όντας επιμελητής στην Παιδιατρική Κλινική του Λοιμωδών, υλοποιήθηκε παράλληλα με τη δουλειά στην Κλινική.  Την ιδέα και την πρόταση για συνεργασία αποδέχθηκε ο (νεαρός λέκτορας τότε) φίλος Μανόλης Ροηλίδης και έτσι προέκυψε το παραπάνω σεμινάριο που με πολύ κόπο και πολύ μεράκι έφτασε να είναι από τα πλέον αξιόπιστα σεμινάρια της χώρας μας.

Η Παιδιατρική Κλινική του Λοιμωδών αποτέλεσε τη ¨μητέρα¨ της εφαρμοσμένης κλινικής λοιμωξιολογίας, όταν η εξειδίκευση δεν υπήρχε ούτε στα όνειρα των υπευθύνων, όταν οι λοιμωξιολόγοι της σήμερον σχεδόν δεν είχαν γεννηθεί ακόμη. Η Κλινική εκπαίδευσε εκατοντάδες παιδιάτρων που αποτελούν την ισχυρότερη ομάδα ¨οπαδών¨ και οι οποίοι στήριξαν την καριέρα τους σ΄ αυτά που έμαθαν στο Λοιμωδών. Σε όλη την πορεία της Κλινικής δυο βασικές αρχές ακολουθήθηκαν πιστά και μεταδόθηκαν και στους γιατρούς, μόνιμους και μη της κλινικής : 1) απαγορεύεται αυστηρά ο χρηματισμός, 2) όλα τα παιδιά είναι ίσα (ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, φύλου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εθνικότητας κλπ) και τυγχάνουν ίσης νοσηλείας και μεταχείρισης.  Η ελιτίστικη διαλογή ήταν κάτι τελείως ξένο για μας. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε γιατροί και έχουμε δώσει όρκο.
    
Οι καιροί όμως αλλάζουν.
   
Η Παιδιατρική Κλινική διέκοψε τη λειτουργία της προ ημερών. Για να ακριβολογούμε, τής επέβαλαν τη διακοπή και τη διέλυσαν. Οι λόγοι δεν είναι του παρόντος. Η μη ύπαρξη όμως της Κλινικής όπου εθήτευσα για αρκετές δεκαετίες και τη διηύθυνα τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί με κάποιες μη αποδεκτές ρυθμίσεις του ΕΟΦ, με οδήγησαν στο να αποχωρήσω από τη διοργάνωση του Σεμιναρίου το οποίο παύει πλέον να υφίσταται.

Από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους τους συναδέλφους που αγκάλιασαν θερμά το σεμινάριο και το οδήγησαν στην κορυφή. 

Επίσης,  θέλω να ευχαριστήσω και τον συνδιοργανωτή κ. Ροηλίδη για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και για την πολύ μεγάλη συμβολή του στην επιτυχία του σεμιναρίου. 

I. ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κε Καβαλιώτη,

Εξαιρετικό το άρθρο σας. Θέλω να πιστευω οτι"φωνές" σαν τη δικη σας, ακόμα κι αν είναι βοώντος εν τη Ερήμω,πρεπει να αποτολμούνται, μπας καικάποιοι κρατούντες ξυπνήσουν από τον λήθαργο, που από χρόνια τωρα έχουν υποπέσει.

Με εκτίμηση

Ντίνος Αστράς
Πρόεδρος Triaena Tours & Congress S.A.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κύριε Αστρά, Δεν βλέπω να ξυπνάμε από τον λήθαργο που λέτε.

Ας μην αυταπατώμεθα. Η κρίση βαθαίνει όλο και πιο πολύ. Και δεν είναι μόνον οικονομική αλλά βασικά είναι κρίση αξιών.

Πάντως ναι, πρέπει να φωνάζουμε. Σιγά-σιγά ίσως γίνουν πολλές οι φωνές και ίσως αλλάξει κάτι.