Λεπτομέρειες μπορεί να βρει ο
αναγνώστης απευθείας στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28-10-2014.
BMJ 2014; 349 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g6015
(Published 28 October 2014)
Να σχολιάσω τα εξής:
1. Ο κίνδυνος δεν αφορά τα
προϊόντα γάλακτος, δηλ γιαούρτι, τυρί κλπ.
2. Είναι περίεργα τα
αποτελέσματα και ανατρέπουν τις κλασικές γνώσεις που έχουμε για το γάλα.3. Η επιστημονική μεθοδολογία των συγγραφέων είναι φτωχή, μέτρια. Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς γιατί δημοσιεύθηκε αυτό το άρθρο.
4. Οι ίδιοι οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα αποτελέσματα τους πρέπει να εκτιμηθούν με προσοχή και σκεπτικισμό γενικά.
5. Συζητήσεις για την αξία ή όχι του γάλακτος γίνονται εδώ και καιρό. Ωστόσο, χρειάζονται μεγάλες και σωστές μελέτες για να καταλήξουν οι ειδικοί στο θέμα. Μελέτες πολυεθνικές, σε ποικίλες κατηγορίες ανθρώπων, με ποικίλους υποκείμενους παράγοντες, με ποικίλες συνθήκες διαβίωσης, κλπ. Αφού τεθούν όλα αυτά επί τάπητος τότε μπορεί κανείς να δώσει οδηγίες του στυλ: πιείτε ή μην πίνετε γάλα. Σε τελική ανάλυση το μέτρο, εφαρμοζόμενο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ποτέ δεν βλάπτει.
6. Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές στη φύση κανένα ζώο δεν καταναλώνει γάλα άλλου είδους ζώου.
7. Από την άλλη πλευρά το γάλα είναι από τις πιο πλήρεις τροφές της φύσης.
8. Παλαιότερα, οι παιδοενδοκρινολόγοι είχαν συνδέσει τη λήψη γάλακτος με διαβήτη τύπου.
9. Με λογικές τέτοιων μελετών, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η λήψη νερού επίσης σχετίζεται με θνητότητα . Αν ρωτήσεις μια ομάδα ανθρώπων πόσο νερό έπινε, χωρίς να λάβεις υπόψη σου άλλους παράγοντες σίγουρο είναι ότι θα φτάσεις στο συμπέρασμα πως το νερό οδηγεί στον θάνατο.
10. Κλείνοντας θα ξαναπώ αυτό που πιστεύω και γενικά ισχύει. Πολλές μελέτες γίνονται για να γίνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου