Αυγούστου 04, 2019

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ;

Ένα από τα πιο ακριβά, πιο συζητημένα και πιο αμφισβητούμενα εμβόλια. Ξεκίνησε με μία ένδειξη για τις γυναίκες. Έφτασε να έχει πολλές ενδείξεις - πλην των γυναικών και για τους άνδρες. Ήταν υψηλού κόστους αρχικά. Κάπως μετριάστηκε η τιμή του σήμερα. Στην αρχή είχε άλλη ηλικιακή ένδειξη, τώρα πλέον έφτασε στη σωστή ηλικία. Η δοσολογία του άλλαξε επίσης. Αρχικά 3 δόσεις, σήμερα σε 2 δόσεις.

Όμως πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία μας λέει ότι μία και μόνη δόση σε νεαρά κορίτσια, και ακόμα καλύτερα πριν αυτά έρθουν σε επαφή με τον ιό, πιθανόν επαρκεί για να μειώσει το ποσοστό των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Σημαντικό αυτό, αν επαληθευθεί.  Σημαντικό τόσο για τη συμμόρφωση των ληπτών όσο και για τη μείωση του κόστους. Εκτός αν αυξηθεί η τιμή και το κόστος της μίας δόσεως προσεγγίσει το κόστος των δύο δόσεων. Το μέλλον θα δείξει.

Να σημειωθεί ότι εκείνο που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι ο πόλεμος για τις τυχόν ανεπιθύμηττες ενέργειες του εμβολίου. Και τα δύο στρατόπεδα έχυν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα τους. Έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες το εμβόλιο ή όχι; Και εδώ το μέλλον θα δείξει.

GHN / 25-07-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: