Σεπτεμβρίου 16, 2019

ΓΡΙΠΗ - ΕΜΒΟΛΙΟ Ή ΑΝΤΙΙΚΑ; / 1

Σε σχέση με την ανάρτηση περί γρίπης, εμβολίου, αντιικών (6-9-19), ένας συνάδελφος (Κ. Σιακαβέλλας, Αθήνα) μου έστειλε την εξής άποψη: "If you want to control a global epidemic you can't rely on diagnostics. You can't rely on antivirals. You need a vaccine. The history of infectious disease has taught us that."  του M. Houghton. Δηλ. "Αν θέλεις να ελέγξεις μια παγκόσμια επιδημία δεν μπορείς να επαναπαυθ0είς στη διάγνωση. Δεν μπορείς να επαναπαυθείς στα αντιικά. Χρειάζεσαι ένα εμβόλιο. Η ιστορία των λοιμώξεων αυτό μας δίδαξε". 

Ο φίλος συνάδελφος πιθανόν ήθελε με αυτό να διαφωνήσει για τη σειρά αντιμετώπισης της γρίπης που ανέφερα. 


Να απαντήσω λοιπόν: ο M. Houghton είναι Άγγλος ιολόγος και σήμερα καθηγητής στον Καναδά. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με 3 άλλους συναδέλφους του ανακάλυψαν την ηπατίτιδα C. Τα παραπάνω λόγια τα είπε πρόσφατα σχολιάζοντας μία μελέτη για εμβόλιο κατά του HCV (Medscape 9-9-2019). Η μελέτη έδειξε αδυναμία και αποτυχία του υπό έρευνα εμβολίου.


Σωστά τα λόγια του καθηγητή. Όμως αυτός μιλούσε γενικά, ενώ εγώ μιλούσα για συγκεκριμένη λοίμωξη και συγκεκριμένο κυκλοφορούν εμβόλιο. Εξάλλου έχω γράψει παλαιότερα ότι το πρόβλημα της γρίπης θα λυθεί με ένα καθολικό εμβόλιο για τον ιό. Το τρέχον εμβόλιο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: