Σεπτεμβρίου 06, 2019

ΓΡΙΠΗ - ΕΜΒΟΛΙΟ Ή ΑΝΤΙΙΚΑ;

"Τα αντιικά είναι η δεύτερη γραμμή αμύνης κατά της γρίπης, 
μετά τον εμβολιασμό"

λένε ορισμένοι που ασχολούνται με τη γρίπη.

Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Με βάση την γενικώς χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την ασταθή σύνθεση του και το μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού

"τα αντιικά αποτελούν την πρώτη γραμμή αμύνης κατά της γρίπης,
και ο εμβολιασμός ακολουθεί επικουρικά".




2 σχόλια:

Sania είπε...

Κύριε Καβαλιωτη, θα ήθελα την καθαρά προσωπική σας άποψη για τον αντιγριππικο εμβολιασμό των εγκυων, καθώς και για το Tdap, δεδομένου ότι μια νέα έρευνα έδειξε ότι το τελευταίο μπορεί να επηρέασει την αντισωματικη απάντηση του βρέφους στο εμβόλιο αυτό, καθώς και στου πνευμονιοκοκκου, τον πρώτο χρόνο ζωής.
Σας ευχαριστώ πολύ
Παπαδοπουλου Χρυσάνθη
Παιδίατρος, Πάτρα

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Καλησπέρα,
Για τη γρίπη: η πάγια άποψη μου είναι να χορηγείται μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η έγκυος ανήκει στις ομάδες αυτές.

Για τον κοκκύτη: σχετικά νέα οδηγία που μάλιστα επεκτείνει τον εμβολιασμό σε κάθε κύηση. Γνωρίζω τη μελέτη που ασχολήθηκε με τα αντισώματα. Χωρίς να είναι βέβαιο ακόμη τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο επηρεασμός αυτός των αντισωμάτων, δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό. Πάντα λέγαμε ότι η έγκυος πρέπει να είναι καλυμμένη για τέτανο και στη συνέχεια ήρθε και η γρίπη. Τώρα που είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο του τετάνου ουσιαστικά δεν χρειάζεται αναμνηστικές δόσεις, μένει η γρίπη. Για τον κοκκύτη υπάρχουν τα ερωτηματικά τα δικά σας, υπάρχει η συζήτηση για την ηλικία κύησης που πρέπει να χορηγείται (αναφέρεται και η 13η εβδομάδα με καλά αποτελέσματα), υπάρχει η ατελής αποτελεσματικότητα του εμβολίου και υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάσεις το νεογνό σχεδόν από τη γέννηση και μετά για κοκκύτη (έχει διερευνηθεί πολύ θετικά το θέμα). Προσωπικά, θα προτιμούσα να εμβολιασθεί η γυναίκα πριν να μείνει έγκυος ή τουλάχιστον στη μικρότερη μελετηθείσα ηλικία κυήσεως – πχ. 13 εβδομάδων. Φυσικά και αυτό έχει τον μείον να μην καλύψει το βρέφος τους δύο πρώτους μήνες ζωής αλλά ίσως αποφεύγει τον επηρεασμό των αντισωμάτων. Βλέπετε ότι δεν είναι απόλυτα σαφή τα πράγματα για όλες τις καταστάσεις.

Νομίζω ότι όσο μελετάται το θέμα τόσο θα προκύπτουν προβλήματα ειδικά για τον εμβολιασμό της εγκύου. Μόνη λύση και για τον κοκκύτη ένα νέο ισχυρό, αποτελεσματικό εμβόλιο. Θεωρώ ότι το ολοκυτταρικό ήταν σαφώς καλύτερο από το τρέχον.