Οκτωβρίου 04, 2019

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ - ΑΛΛΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ κ.ο.κ

Αφού μας τρομοκρατούσαν χρόνια για το κρέας και τις βλαβερές συνέπειες του, έρχονται τώρα και λένε ότι έκαναν λάθος. Νέες μελέτες έδειξαν ότι δεν βλάπτει το κρεατάκι. Ούτε καν το επεξεργασμένο. Φάτε άφοβα (Ann Intern Med 2019;doi:10.7326/M19-1621 /  Healio 1-10-19 ). 

Οι οδηγίες λοιπόν αλλάζουν. Οι συγγραφείς γράφουν, οι γιατροί καθοδηγούν, οι "ασθενείς" ακολουθούν τις οδηγίες. Το εμπόριο κινείται. Μια τα ψάρια, μια τα κρέατα, μια τα φρούτα, κλπ κλπ. Εκατομμύρια άνθρωποι έπαιρναν και παίρνουν ασπιρίνη. Ώσπου ήρθε μια μελέτη και τα ανέτρεψε όλα. Συγγνώμην, κάναμε λάθος. Δεν ήταν καλά σχεδιασμένες οι προηγούμενες μελέτες λένε.Τόννοι οι στατίνες σε όλον τον πλανήτη. Επι δικαίων και αδίκων. Χρειάζεσαι ή όχι.

Ένα απλό παράδειγμα: άτομο με μονίμως 125-130 χοληστερίνη και με φυσιολογικές λοιπές εξετάσεις, χωρίς υπέρταση και άλλα χρόνια νοσήματα εξετάζεται σε παθολόγο για έλεγχο ρουτίνας: Αυτός συνταγογραφεί ασπιρίνη και στατίνες. "Μα γιατρέ δεν έχω κάτι" λέει ο ασθενής "η χοληστερίνη μου είναι μόλις 130" .  "Οι οδηγίες αυτό λένε για άτομα άνω των 65 χρ. απαντά περισπούδαστα ο γιατρός. Δεν τον ένοιαζε το συγκεκριμένο άτομο. Τον ένοιαζε η εφαρμογή των οδηγιών ανεξαρτήτως ατομικών καταστάσεων.  

Τι κάνουμε λοιπόν; Με δεδομένο ότι το άρθρο για τα κρέατα ήδη έχει κάποιους αρνητικούς σχολιασμούς, η καλύτερη πρόταση είναι "Μέτρον άριστον" ή τόσο-όσο που λέει ο λαός. Το μέτρο σε κάθε ενέργεια δύσκολα βλάπτει. Η υπερβολή πάντα βλάπτει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: