Δεκεμβρίου 27, 2019

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ, τη χώρα στην οποία ο αντιγριπικός εμβολιασμός απαιτείται για όλους από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, βρέθηκε ότι μόλις το 24% των σταθμών που δέχονται και φροντίζουν παιδιά απαιτούσαν να έχουν εμβολιασθεί αυτά κατά της γρίπης. Ακόμη μικρότερο ήταν το ποσοστό απαίτησης για εμβολιασμό του προσωπικού των σταθμών.

J Pediatr Infect Dis Soc. 2019;doi:10.1093/jpids/piz078
December 2019


Σημείωση: Απορώ με την επιμονή και τη μανία των αμερικανικών επισήμων φορέων να θέλουν να εμβολιάζουν όλον τον πληθυσμό τους με ένα εμβόλιο γενικώς κατακριτέο και μικρής έως πολύ μικρής αποτελεσματικότητας. 

Μόλις χθες (26-12-2019) το Vaxopedia (ένα site που ασχολείται μόνο με εμβόλια και δεν αφήνει ούτε πιθανή αμφιβολία να πέσει κάτω) έγραφε:
  • again, it is never too late to get a flu vaccine and no, we don't know how effective this year's flu vaccine is yet. Remember, a yearly flu vaccine is recommended for everyone without a contraindication who is at least six months old, with younger children getting two doses during their first season.
Αντιλαμβάνεστε ότι συνιστούμε ένα εμβόλιο που δεν γνωρίζουμε καν την αποτελεσματικότητα του. Θα την μάθουμε στο τέλος.

Με ποια λογική, κοινή ή επιστημονική, θα πρέπει ένα παιδί που θα γεννηθεί και θα ζήσει κατά μέσον όρο, ας πούμε 80 χρόνια, να λάβει 80 περίπου εμβόλια που δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχει αυτό το εμβόλιο; Ναι, ίσως είναι λίγες. Μα είναι πολλά τα εμβόλια που θα λάβει το άτομο. Εννοώ μόνο το αντιγριπικό. Και μέσα στις πολλές χρήσεις του ιδίου εμβολίου ίσως εμφανισθεί κάτι περίεργο. Αν φυσικά παραχθεί εμβόλιο γρίπης για 1-2 δόσεις, με ευρεία αντιγονική κάλυψη που προστατεύει επαρκώς και μακροχρονίως, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Αλλά να λαμβάνεις κάθε χρόνο εμβόλιο με περσινά στελέχη και χωρίς να σε προστατεύει, αυτό δεν αντέχει σε καμία κριτική. 

Καλά οι αμερικάνοι. Παρ΄ημίν το εμβόλιο συνιστάται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όμως οι εδώ υπέρμαχοι της γρίπης και του εμβολίου γίνονται πιο φανατικοί από του αμερικανούς, φωνάζοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερο για γενικό εμβολιασμό κατά της γρίπης. Και ας μην ξέρουν κάποιοι ενίοτε ούτε καν τι περιέχει το εμβόλιο (συγγνώμην γα τη φράση, αλλά έχω δεχθεί και τέτοιες ερωτήσεις, και δη πρόσφατα). Ακόμη και οι εφημερίδες παίρνουν τη σκυτάλη και ομιλούν για γενικό εμβολιασμό - ενάντια στο εθνικό πρόγραμμα. Αν μάλιστα τολμήσει κάποιος και στείλει ένα άρθρο με κάποιες ερωτήσεις και απορίες, τότε η εφημερίδα το απορρίπτει αυθωρεί. Τι άραγε υποκρύπτει όλη αυτή η κινητικότητα;

Θεωρώ ότι η επισήμανση μειονεκτημάτων και ατελειών κάποιου εμβολίου δεν συνιστά αντιεμβολιαστική πράξη. Αντίθετα, εστιάζοντας στο ένα μειονεκτικό, προστατεύεις τα λοιπά πλεονεκτούντα εμβόλια. Ας μην ξεχνούμε ότι οι αντιεμβολιαστές κινούνται κατά πάντων των εμβολίων. Η ισοπέδωση όλων δεν είναι σωστή ενέργεια, όπως φυσικά δεν είναι σωστή και η εξύψωση όλων. 

2 σχόλια:

Sania είπε...

Κύριε Καβαλιώτη, καλή χρονιά με υγεία. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας ως προς το γιατί, τόσα χρόνια, ενώ το cdc περιλαμβάνει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για αντιγριππικο εμβολιασμό όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών (ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου) ενώ στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ - ΕΟΔΥ ποτέ δεν υιοθέτησε αυτή την οδηγία. Σας ευχαριστώ πολύ. Παπαδοπουλου Χρυσάνθη, παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Καλησπέρα - Καλή Χρονιά

Να πω ότι δεν είναι γενικώς υποχρεωτικό να ακολουθούμε τυφλά το πρόγραμμα ενός άλλου κράτους, έστω κι αν αυτό το κράτος είναι οι ΗΠΑ. Αν ανατρέξετε στα προγράμματα των ευρτωπαϊκών π.χ., κρατών θα το διαπιστώσετε. Παρά ταύτα εμείς σχεδόν αντιγράφουμε το πρόγραμμα των ΗΠΑ, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Μία από αυτές είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Για το "γιατί" αρκεστείτε στα όσα γράφω στη ΣΗΜΕΙΩΣΗ της ανάρτησης ή όσα έχω γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις για τη γρίπη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται αναλυτική δημοσιοποίηση των συζητήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ ή της Επιτροπής Εμβολίων. Είναι και αυτό ένα από τα σημεία διαφοροποίησης από τις ΗΠΑ όπου εκεί όλες οι συζητήσεις περι εμβολίων και οι αποφάσεις των υπηρεσιών είναι ανοικτές στο κοινό και φυσικά προσβάσιμες από όλους.