Φεβρουαρίου 29, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΠΑΙΔΙΑ - ΣΧΟΛΕΙΟ

Πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον κορωνοϊό. Ένα σημαντικό είναι η σχέση των παιδιών με τον ιό.  

Ποιος ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κορωνοϊού;
Είναι παράπλευροι θεατές;
Μολύνονται αν ο ιός εισβάλλει στην οικογένεια;
Μήπως είναι αυτά που οδηγούν την επιδημία;

Χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις στα παραπάνω προκύπτουν κι άλλες ερωτήσεις:
Πρέπει να διακοπούν τα μαθήματα στα σχολεία όταν ο ιός εισέλθει σε μια περιοχή;
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ή πρέπει τα παιδιά να μείνουν στο σπίτι;
Αν και τα μέχρι σήμερα στοιχεία λένε ότι ο ιός δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση στα παιδιά, υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι πιθανόν τα παιδιά να διευκολύνουν τη μετάδοση.  Αυτό στηρίζεται στη συμπεριφορά της γρίπης, όπου η μετάδοση από τα παιδιά στους ενήλικες είναι μεγάλη. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τον κορωνοϊό;  Παρόλο που ο ιός είναι διαφορετικός, συμπεριφέρεται περίπου σαν τον ιό της γρίπης.
 Να κλείσουν λοιπόν τα σχολεία ή όχι;
Τα νέα που έρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι στο σύνολο των μελετηθέντων που είχαν προσβληθεί, τα παιδιά ήσαν μόνο 1.2%. Δεν είναι σαφές όμως ότι το να μην ανιχνεύεις σημαίνει όντως ότι είναι σπάνια η μόλυνση-λοίμωξη. Μπορεί να σημαίνει ότι είναι τόσο ήπια ώστε ο ιός να μην ανιχνεύεται.  Πιστεύεται ότι τα παιδιά μολύνονται αλλά δεν νοσούν. Άρα αν μολύνονται παίζουν ρόλο και στη μετάδοση.  Με βάση τα παραπάνω, τα σχολεία πιθανόν πρέπει να κλείνουν.
Πόσες όμως ημέρες;
Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα διακοπής μαθημάτων;
Θα αλλάξει η πορεία της επιδημίας;
Θα καθυστερήσει η έναρξη της ή θα μειωθεί η κορύφωση της;
Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχει προς το παρόν απάντηση. Όμως ότι κι αν ισχύσει (καθυστέρηση ή μείωση) ίσως δοθεί περισσότερος χρόνος στο σύστημα να διαχειρισθεί την επιδημία. Όταν όμως τα σχολεία κλείνουν, τα παιδιά μπορεί να επισκέπτονται άλλα μέρη, πχ., εμπορικά κέντρα, παιδότοπους κλπ κλπ. Αυτό όμως δεν σταματά τη μετάδοση, την βοηθά. Σωστό λοιπόν είναι αν κλείσουν τα σχολεία, να υπάρξουν οδηγίες ώστε να εμποδισθεί η παρουσία παιδιών και οπουδήποτε αλλού. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Οι αρμόδιοι οφείλουν να κρίνουν και να αποφασίσουν με σκέψη και σύνεση.
Πολλά τα ερωτήματα λοιπόν για το νέο ιό, λίγες προς το παρόν οι απαντήσεις. Η γνώση είναι δύναμη, αλλά η άγνοια μπορεί να οδηγήσει σε κινήσεις πανικού. Κάτι που ίσως να προκαλεί χειρότερα αποτελέσματα και από την ίδια την επιδημία. Προσοχή λοιπόν στις κινήσεις.

4 σχόλια:

Άννα Τουμανίδου είπε...

Κύριε Καβαλιωτη, σωστά τα λέτε!
Τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν πιο εύκολα έναν ιό...
Όμως ποια θα έπρεπε να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μη εξάπλωσης αυτού του ιού;
Αν είναι να κλείσουν τα σχολεία και να περιοριστούν τα παιδιά στο σπιτι(πραγμα αδύνατο για τα παιδιά, που μάλλον θα εκμεταλλευτούν το κλείσιμο των σχολείων για βόλτα και συνεύρεση με φίλους), τότε με την ίδια λογική θα έπρεπε και οι γονείς τους να μην πηγαίνουν στις δουλειές τους. Οπότε θα έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων, να μην ανοίξουν τα μαγαζιά κλπ.κλπ.. με σημαντικές κοινωνικοοικονομικες συνέπειες.
Θα ήταν αυτή η λύση τοτε(το κλείσιμο των σχολείων δηλαδή);

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Άννα

Μα δεν προτείνω κλείσιμο των σχολείων. Ερωτήματα θέτω, γιατί συζητείται το θέμα. Και τα περισσότερα είναι αναπάντητα. Αν κλείσουν, συνειρμικά θα πρέπει να συμβούν και όλα τα άλλα που λέτε για να πετύχει. Άρα θα μιλάμε για γενική καραντίνα. Όμως η γενική καραντίνα συνήθως δεν φέρνει αποτελέσματα.
Ουσιαστικά, τα καλύτερα μέτρα πρόληψης είναι
-αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων
-βήχας, πτάρνισμα με προσοχή και όχι προς όποια κατεύθυνση
-ο άρρωστος να παραμένει στο σπίτι
-όχι άγγιγμα βλεννογόνων προσώπου (στόμα, μύτη, μάτια) με ακάθαρτα χέρια
-καλή προσωπική υγιεινή / ΣΥΧΝΟ, ΣΩΣΤΟ, ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ

Τόσες άλλες παρόμοιας φύσης λοιμώξεις κυκλοφορούν και αντιμετωπίζονται. Γιατί επεβλήθη ο πανικός στη συγκεκριμένη λοίμωξη δεν γνωρίζω. Ο καθείς ας σκεφθεί κατά την κρίση του τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μου δίνετε την ιδέα να γράψω κάποια στιγμή στοιχεία συγκριτικά και για άλλες λοιμώξεις για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας του "πολιτισμένου" τμήματος του πλανήτη μας.

Ευχαριστώ.

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΗΛΙΑΣ είπε...

Αν θελουμε να παρεμβουμε με ενα επιθετικο τροπο στην επιδημικη εμφανιση του ιου αυτο θα ηταν το κλεισιμο των σχολειων.
Κε Καβαλιωτη συμφωνω με τον προβληματισμο.
Ειναι γνωστο οτι ο σφυγμος της λοιμωξης στην κοινοτητα χτυπαει στο σχολειο οπου ανταλλασουν υλικο χιλιαδες παιδια πολυ περισσοτερο απο οποιαδηποτε δουλεια η αν θελετε καρναβαλικες εκδηλωσεις. Ο ιος φαινεται εξαιρετικα μολυσματικος, περισσοτερο απο την εποχικη γριππη και η εκρηξη στα σχολεια και ωσ εκ τουτου στις οικογενειες τους το πιθανοτερο ειναι να παραλυσει το συστημα υγειας ειδικοτερα ενα σαν το δικομας με περιορισμενες δυνατοτητες. Οπως πολυ σωστα λεχθηκε ισως δοθει η ευκαιρια η' η δυνατοτητα απαντησης (θεραπειες μελετες εμπειρια αργοτερα εμβολιο) η αποφυγη μποτιλιαρισματος στο συστημα. μπορει καποιος να πεθαινει επειδη δεν υπαρχει πια αναπνευστηρας.
Αν γινει αυτο και κλεισουν τα σχολεια ισως πρεπει να γινει νωρις πριν εξαπλωθει μαζικα μιας και η ηπια προσβολη των παιδιων ειναι ουσιαστικα υπουλη και τα παιδια αθ συνεχισουν να πηγαινουν μεταδιδοντας.
Το ποσο να κλεισουν θελει πιθανοτατα αλγοριθμικη προσεγγιση και ειναι θεμα ειδικων αλλα πιθανοτατα ο χρονος 2 με 3 εβδομαδες (στην ιαπωνια προτειναν 2 εβδομ)οσο ο μακρυς χρονος επωασης 2 συνεχομενων πιθανα μολυσματικων επαφων ειναι πιο ασφαλης. Συγγνωμη για την εκταση αλλα χρειαζεται η συζητηση κι ο προβληματισμος και ενταξει ας πλενουμε και τα χερια

tzortzak είπε...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση. Εκτιμώ ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά την εβδομάδα αυτη καταρχην. Δηλαδή Τρίτη με Παρασκευή. Μετά εκτίμηση της κατάστασης και ανάλογες αποφάσεις. Τωρα που είναι νωρίς ακόμα. Θα επισημάνω ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς αρνούνται να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο όταν ενημερώνονται απο εκπαιδευτικούς ότι αυτα παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης(της οποιασδήποτε), επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες. Το ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει συνέπειες και για τους εργαζόμενους γονείς τους είναι επίσης προφανές