Δεκεμβρίου 31, 2020

Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το 2020 αποτέλεσε μια ανατρεπτική χρονιά για τον πλανήτη, για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά. Μια πανδημία που άλλοι την περίμεναν και άλλοι ούτε τη φαντάζονταν. Μια πανδημία που προκάλεσε πλήρη απορρύθμιση στη ζωή αλλά και στα κεκτημένα των ανθρώπων. Ας ελπίσουμε ο τρόμος του ιού να σβήσει σταδιακά και να επανέλθουμε σε  κανονικούς ρυθμούς σύντομα.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.



ΝΟΣΟΣ LYME - ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Μετά 14 χρόνια ανανεώθηκαν οι οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου Lyme.

Bασικό κλινικό διαγνωστικό σημείο είναι το χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου, ενώ σε απουσία του αλλά υπόνοια της νόσου, απαραίτητος είναι ο ορολογικός έλεγχος για την Borrelia burgdorferi.

Θεραπευτικά στην αρχή της νόσου με εξάνθημα χορηγείται δοξυκυκλίνη για 10 ημέρες. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί  αμοξυκιλλίνη ή κεφουροξίμη για 14 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η βραχυχρόνια αυτή χορήγηση δοξυκυκλίνης συνιστάται και σε παιδιά κάτω των 8 ετών. 


Healio / December 2020


Δεκεμβρίου 29, 2020

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του πανδημικού κορωνοϊού άρχισε. Οι ερωτήσεις πολλές. Αυτά που γνωρίζουμε, λίγα. Τι και πως να απαντήσει  κανείς; Ένα ναι ή ένα όχι είναι μερικές φορές πολύ απλουστευμένα.  Θα κάνω μια γενική τοποθέτηση.

Από τη μια ο ιός. Μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως θα εξελιχθεί σε κάθε άτομο. Από πολύ ελαφρά έως εξαιρετικά σοβαρή. Πέραν της λοίμωξης ο ιός προκαλεί και μια έντονη αίσθηση φόβου, απομόνωσης και μοναξιάς. Αυτά σε κάποιους διαρκούν επί πολύ με απροσδιόριστες προς το παρόν επιπτώσεις στην ψυχική κυρίως υγεία τους.

Από την άλλη το εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που εξελίχθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, με νέους  τρόπους παρασκευής. Γνωρίζουμε ελάχιστα γι αυτό. Οι επίσημες αναφορές από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης γράφουν ουσιαστικά αυτά που έχουν γραφεί σε όλα τα εμβόλια. Είναι καθησυχαστικά. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επισήμανση ή ανησυχία.

Τα εμβόλια είναι ως γνωστόν το βασικό όπλο που έχουμε για να προφυλασσόμαστε από τις λοιμώξεις. Και έχουν δώσει πολύ καλά δείγματα στη μακρά ιστορία τους. Βέβαια τα εμβόλια δοκιμάζονται πλην του εργαστηρίου και στην πράξη. Στην πορεία εφαρμογής τους φαίνονται τα πλεονεκτήματα ή τα τυχόν μειονεκτήματα. Άρα η τελική εκτίμηση θα γίνει αργότερα.  Κάτι δηλ. που ισχύει σε κάθε νέο προϊόν. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα έλθουν κι άλλα εμβόλια. Θα έχει περάσει και μεγαλύτερο διάστημα από την ημέρα πρώτης εφαρμογής τους. Συνεπώς θα γνωρίζουμε και περισσότερα. Πχ., διάρκεια προστασίας, ομάδες που δεν πρέπει να  το λάβουν, ομάδες υψηλού κινδύνου, ανεπιθύμητες ενέργειες, κλπ, κλπ.  

Θέλω να σημειώσω εδώ ότι εφόσον υπάρχει μια πανδημία, σκοπός όλων θα έπρεπε να είναι η καταπολέμηση της ΠΑΝΤΟΥ. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά τα πράγματα δείχνουν ότι οι φτωχοί λαοί, οι απομακρυσμένες περιοχές, οι μη έχοντες και όποιοι βρίσκονται γενικώς μακράν των «πολιτισμένων» κέντρων, ελάχιστη δυνατότητα προστασίας θα έχουν. Τεχνικά, τα νέα εμβόλια δεν μπορούν να φθάσουν εκεί και δη σύντομα. Η διακίνηση και συντήρηση των εμβολίων είναι διαχρονικό πρόβλημα. Οικονομικά, δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος. Και η ζωή συνεχίζεται. Ηθική δύο ταχυτήτων. Αγώνας δρόμου όχι για να εκλείψει η πανδημία από τον πλανήτη, αλλά για να σωθούν κάποιοι «ευγενείς» πληθυσμοί. Τι κρίμα.

Μήπως ο πλανήτης δεν χρειαζόταν εμβόλια εξειδικευμένα και εξεζητημένα για τον κορωνοϊό; Μήπως χρειαζόταν ένα απλό, αποτελεσματικό και πολύ φθηνό εμβόλιο που να μπορεί να φτάσει και στην τελευταία γωνιά του κόσμου αυτού;


Δεκεμβρίου 27, 2020

COVID-19: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η πρώτη προοπτική μελέτη που έγινε σε νοσήσαντες από Covid-19, έδειξε ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν ισχυρούς τίτλους αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά τους προστατεύουν από επαναλοίμωξη μετά τυχόν νέα έκθεση τους στον ιό. Η προστασία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. 

Φυσικά όσο θα προχωρούν οι μελέτες, λογικό είναι να αυξάνεται και η διάρκεια προστασίας κάτι που συμβαίνει σε όλες τις λοιμώξεις. Η μελέτη αφορούσε αυτό το χρονικό όριο, άρα και πολλά πολλά χρόνια να διαρκεί η προστασία δεν μπορεί να το διαπιστώσει μια μελέτη που διαρκεί πχ. 6 μήνες

.

N Engl J Med. Published online December 23, 2020 

DOI: 10.1056/NEJMoa2034545



Δεκεμβρίου 26, 2020

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Εκατόν σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που ανακαλύφθηκε το  μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Στον ενάμισυ αυτόν αιώνα παρασκευάσθηκε μόνον ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης και αυτό προβληματικό. Τα τελευταία μόλις χρόνια εντατικοποιήθηκαν οι έρευνες για κάποιο πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο. 

Να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά ότι η φυματίωση δεν έπαψε να αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τον πλανήτη. Το 2019, πάνω από 10.000.000 άτομα προσβλήθηκαν από τη νόσο με τους θανάτους να προσεγγίζουν το 1.500.000. 

Infect Dis News / December 2020



Δεκεμβρίου 24, 2020

ΕΥΧΕΣ






ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

σε όλους


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ; ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε κάποιους παραδοσιακούς τρόπους με βάση τους οποίους μια λοίμωξη εγκαθίσταται στον πληθυσμό, και εξαπλώνεται σ΄ αυτόν. Με άλλοτε άλλη ταχύτητα και συχνότητα.

Η χρήση μαθηματικών μοντέλων που βασίζονται στα γνωστά αυτά πρότυπα, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος και η ταχύτητα διασποράς του SARS-Cov-2, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτό φαίνεται και από τη μη δυνατότητα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, παρά τους εγκλεισμούς και τις διάφορες απαγορεύσεις.  Συνεπώς, ας μην πιστεύουμε πολύ τα μαθηματικά μοντέλα. 


ScienceDaily / December 21 2020


  

Δεκεμβρίου 23, 2020

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Η πιθανότητα ορισμένα εμβόλια να περιέχουν προϊόντα χοιρινού κρέατος, έχει προκαλέσει συζητήσεις για το εάν θα γίνουν αποδεκτά από τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.

Ωστόσο, πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες δέχονται ιατρικές εξαιρέσεις του κανόνα. Το Βατικανό διευκρίνισε τη θέση του ότι είναι «ηθικά αποδεκτό» να λαμβάνονται εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί σε κυτταρικές σειρές εμβρύων (χρησιμοποιούνται σε έρευνες κάποιων εμβολίων COVID-19) και ότι η ηθική του εμβολιασμού δεν βασίζεται μόνο στην υγεία του ενός λήπτη, αλλά και στο καθήκον του κάθε λήπτη να επιδιώξει το κοινό καλό.


PBS / GHN / 22-12-2020



Δεκεμβρίου 21, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ

Κορωνοϊός.  Ένας ιός, μια λοίμωξη. Όπως πολλές άλλες. Όμως … Όμως μια λοίμωξη μοναδική. Γιατί έχει παιδιά της τη μοναξιά και τον φόβο. Είναι οι παράπλευρες επιπτώσεις της ίωσης. Και όταν μπεις στο νοσοκομείο αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι την απομόνωση. Την απόλυτη μοναξιά. Καταλαβαίνεις πλέον ότι δεν έχεις δυνατότητα καμίας επιλογής. Ό,τι και να συμβεί. Είσαι μόνος. Εσύ και ο Θεός. Και ανάμεσα στους δύο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Που παλεύουν για την αρρώστια. Για τα συμπτώματα. Όμως όχι για την ψυχή. Όχι για τη μοναξιά. Αυτό δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Και μετά έρχεται ο φόβος. Παγωμένα κύματα κατά ριπές. Πως να τα αντιμετωπίσεις καθηλωμένος στο κρεβάτι με σωληνάκια και ορούς;  Βλέποντας κάθε μέρα το ίδιο αποχρωματισμένο ταβάνι, τον ξεφτισμένο ψυχρό τοίχο απέναντι σου κι εκείνο το παγερό, λευκό και άψυχο φως στα μάτια σου. 

Μοναξιά και φόβος. Εσύ και ο Θεός. Όσο αμαρτωλός κι αν είσαι, οφείλεις να πιστέψεις, να ζητήσεις ταπεινά συγγνώμη και να προσευχηθείς. Είναι το οξυγόνο της ψυχής. Μόνο αυτό μπορεί να σε λυτρώσει. 


Δεκεμβρίου 20, 2020

ΥΔΑΤΟΓΕΝΕΙΣ ΝΟΣΟΙ

Στις ΗΠΑ το πόσιμο νερό θεωρείται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Παρόλα αυτά 1 στους 44 Αμερικανούς νοσεί κάθε χρόνο από υδατογενείς λοιμώξεις. 

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο

-νοσούν 7.200.000 άνθρωποι

-νοσηλεύονται 120.000 άτομα

-πεθαίνουν 7.000 άτομα

-άμεσο κόστος 3.3 δις USD    

CDC, December 2020

------------------------------

Αν αυτά γίνονται στις ΗΠΑ, φανταστείτε τι γίνεται σε ασθενέστερες κοινωνικο - οικονομικά χώρες. Και φανταστείτε τι γίνεται με σοβαρότερες νόσους. Και τέλος, φανταστείτε γιατί το εμβόλιο για την Covid - 19  δεν πρόκειται να φτάσει έγκαιρα σε τέτοιες χώρες. Για να μην πω ότι ίσως δεν φθάσει και ποτέ. 



COVID-19 ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 Το ένα τρίτο των παιδιών που είναι θετικά για τον SARS-Cov-2 είναι ασυμπτωματικό.

CMAJ. 2020;doi:10.1503/cmaj.20206.


Δεκεμβρίου 19, 2020

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

 Το CDC άλλαξε τις οδηγίες του για τη μη επιπεπλεγμένη γονόρροια και συνιστά πλέον ως θεραπεία μία εφάπαξ δόση κεφτριαξόνης 500 mg ενδομυικά.

MMWR / 18-12-2020



Δεκεμβρίου 17, 2020

ΑΣΚΗΣΗ (ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ)

Οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα έρχονται για να βοηθήσουν τον κόσμο στην πρόληψη και τη θεραπευτική.  Συνήθως παρέρχονται και έρχονται να τις αντικαταστήσουν άλλες που επίσης θέλουν να βοηθήσουν. Με άλλες όμως προδιαγραφές. 

Έτσι λοιπόν ο WHO εξέδωσε νέες οδηγίες για τη φυσική άσκηση του ατόμου. Τώρα απαιτούνται 2.5 έως 5 ώρες την εβδομάδα φυσικής άθλησης ή δραστηριότητας για τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει διπλασιασμό των ωρών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Πάντως η άσκηση (μικρής ή μεγάλης διάρκειας) είναι απαραίτητη και αναγκαία για όλους.


Br J Sports Med. 2020;54:1451-1462


Δεκεμβρίου 16, 2020

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

  • Ο διαβήτης αποτελεί σήμερα μεγαλύτερη επιδημία από τον κορωνοϊό 
  • Αυξάνει συνεχώς και πέρισυ ήταν υπεύθυνος για 4.2 εκατομμύρια θανάτους
  • Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις μέσης και χαμηλής εισοδηματικής τάξης χώρες
  • Πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη
  • Πιστεύεται ότι το 2045 το αντίστοιχο νούμερο θα είναι πάνω από 700.000.000

World Economic Forum 14-12-2020



Δεκεμβρίου 15, 2020

SARS-COV-2 : ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Ακόμη και σε ήπιες ή και ασυμπτωματικές λοιμώξεις, ο SARS-Cov-2 μπορεί να επηρεάζει τα αγγεία των μικρών παιδιών. Μάλιστα οι βλάβες γίνονται με τρόπο που θα φανούν πολλά χρόνια αργότερα στην πορεία της ζωής τους.

GHN / 15-12-2020


Δεκεμβρίου 14, 2020

ΜΕΤΑΔΟΣΗ COVID-19 ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

 Μεταδίδεται  o sars-cov-2 μέσω μεταμοσχεύσεων;

Φαίνεται πως ναι. Τουλάχιστον από ορισμένα  μοσχεύματα, όπως πχ ο κερατοειδής.


Michigan health lab 10-12-2020


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΥΗΣΗΣ

 Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά τυχόν επιπλοκών και η έκβαση της εγκυμοσύνης είναι ίδια σε γυναίκες με ή χωρίς  covid - 19.

Healio 08-12-2020


Δεκεμβρίου 13, 2020

ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΣΕΞ, ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ;

 Με όλη αυτή την επιδημία, είναι αυτό που χρειάζεται στον άνθρωπο; Φυσικά όχι, αλλά αποτελεί μια λειτουργία που λιγοι νέοι μπορούν να την αγνοήσουν. 

Λοιπόν το σεξ δεν μεταδίδει τον ιό, αλλά οι συνοδές χειρονομίες, συνομιλίες κλπ σαφώς και μεταδίδουν. Ας προσέξουν λοιπόν οι νέοι. Αποφυγή,  προς το παρόν τουλάχιστον.

JAMA Netw Open. 2020;doi:10.1001


Δεκεμβρίου 10, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

 Για τον κορωνοϊό συνεχώς μαθαίνουμε. Λογικό. Καινούριος ιός είναι. 

Πρόσφατη  έρευνα και ανάλυση δημοσιευμένων μελετών στις κυριότερες βάσεις δεδομένων, έδειξε ότι ο κορωνοϊός  σαφώς μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους αλλά σε ποσοστό μόλις 10%.

Κύρια μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς  χώρους όπου το ποσοστό μετάδοσης είναι 18 φορές υψηλότερο από αυτό των εξωτερικών χωρών.


J Infect Dis 2020, doi:10.1093



Δεκεμβρίου 06, 2020

ΠΟΤΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ;

Η λοιμογόνος δύναμη του SARS-Cov-2 και άρα η υψηλότερη μεταδοτικότητα του παρατηρείται εντός της πρώτης εβδομάδος από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση απομόνωση του ατόμου από τη στιγμή των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων.


Lancet Microbe 2020  doi:10.1016/S2666


Δεκεμβρίου 04, 2020

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΕΤΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ COVID-19

Νέες οδηγίες δίνει το CDC / ΗΠΑ για την καραντίνα μετά έκθεση στη λοίμωξη από κορωνοϊό :

Για άτομα που ήρθαν σε επαφή με Covid-19  και είναι ασυμπτωματικά αρκεί καραντίνα 10 ημερών. Αν το άτομο κάνει τεστ για κορωνοϊό και είναι αρνητικό τότε η καραντίνα περιορίζεται σε 7 ημέρες. 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/quarantine.html


COVID-19

Το να νοσήσεις από κορωνοϊό μπορεί να μην σε απαλλάσει από επαναλοίμωξη. Σπάνια μεν, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναλοίμωξη είναι πιθανή.

GHN 02-12-2020


Δεκεμβρίου 02, 2020

ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ COVID-19

Παρά τα αρχικώς λεγόμενα, οι θετικές για Covid-19  έγκυες δεν πρόκειται στο μεγαλύτερο τους ποσοστό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Επίσης, και το έμβρυο δεν διατρέχει κίνδυνο. 

ΝΙΗ / 01-12-2020


Δεκεμβρίου 01, 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

Υπολογίζεται ότι το 2021 θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια 1 στους 33 ανθρώπους. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το 2020.

GHN / 01-12-2020