Φεβρουαρίου 04, 2024

ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΡΙΜΕΙΕΣ

Οι λοιμώξεις ουδέποτε μας ξέχασαν. Εξάλλου το απέδειξε περίτρανα η πανδημία. Και τώρα οι κλασικές λοιμώξεις επιτίθενται εκ νέου. Στο κατώφλι μας πρώτη και καλύτερη η ιλαρά. Ένα νόσημα άκρως μεταδοτικό (πολλαπλάσιο της μεταδοτικότητας της COVID-19), από το οποίο όμως μπορούμε να προστατευτούμε με ένα άκρως αποτελεσματικό εμβόλιο. 

Ας θυμηθούμε: 2 δόσεις εμβολίου. Το ελάχιστο (και βέλτιστο) μεσοδιάστημα οι 6 μήνες. Μικρότερο μεσοδιάστημα αναφέρεται επισήμως αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ασφαλές για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Μέγιστο δεν υπάρχει. Να σημειώσουμε ότι αν τυχόν το παιδί ή ο ενήλικας ελεγχθεί και έχει αντισώματα κατά της ιλαράς, δεν είναι αναγκαία ή δεύτερη δόση. 

Εδώ να αναφέρω για μια ακόμη φορά την τραγικά εσφαλμένη εκτίμηση τιτλούχου της παιδιατρικής που επέμενε προ πολλών ετών ότι οι λοιμώξεις έχουν τελειώσει και ότι το Λοιμωδών πρέπει να κλείσει. Πέτυχε στο ένα, το Λοιμωδών έκλεισε (ίσως ήταν και ένας από αυτούς που άκουσε ο τότε και νυν υπουργός Υγείας). Οι λοιμώξεις συνεχίζουν ακάθεκτες. Συνεχίζει και ο τιτλούχος να απασχολεί τα έδρανα της επιστήμης με τις λανθασμένες εκτιμήσεις του. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: