Μαρτίου 10, 2024

ΠΕΡΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

 Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Πελοπόννησο. Ακόμη βέβαια δεν γνωρίζουμε τον αιτιολογικό παράγοντα από τα πρόσφατα κρούσματα. Τόσο δύσκολο είναι να βρούνε το αίτιο;

Πριν βρούνε βέβαια το αίτιο ήδη προμηθεύτηκαν εμβόλια μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β (μήπως το ξέρουν και δεν το λένε;) για προφύλαξη του αμέσου περιβάλλοντος του ασθενούς (Πάτρα). 

Μα κανείς όμως δεν ξέρει ότι με το εμβόλιο δεν γίνεται άμεση προφύλαξη; Η χημειοπροφύλαξη από τη μηνιγγίτιδα γίνεται όπως αναγράφεται στην προηγούμενη ανάρτηση. 

Μέσα στην αναταραχή βγήκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων και μέσω του προέδρου της προτρέπει τον κόσμο να πάει να εμβολιασθεί για τη μηνιγγίτιδα Β. Γιατί ο πρόεδρος, αντί να πανικοβάλλει τον κόσμο, δεν κάνει μια εισήγηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολίων όπου ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ θα υποστηρίξει την άποψη του; Δηλ. του γενικευμένου εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β. Αιτιολογημένα όμως.

Να πληροφορήσω ότι η εποχή αυτή του χρόνου ήταν πάντα η εποχή που εμφανιζόντουσαν κρούσματα (από Νοέμβριο και έπειτα). Και να σημειώσω ότι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας έχουν μειωθεί σημαντικότατα ειδικά την τελευταία δεκαετία. Γι αυτό έπρεπε να ήταν ήδη γνωστό που οφείλονται τα κρούσματα αυτά. Αν είναι ίδιο το αίτιο, μιλάμε για έξαρση, και πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος. Αν είναι διαφορετικά τα αίτια αλλάζει το θέμα και η έρευνα φυσικά. 

Πάντως το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο πανικός. Μηνιγγίτιδα πάντα υπήρχε, πάντα αντιμετωπιζόταν και πάντα υπήρχαν μέτρα προφύλαξης.  Η αυστηρή τήρηση γενικών και ατομικών μέτρων υγιεινής είναι ο κύριος τρόπος πρόληψης . Τα ειδικότερα μέτρα φυσικά ανήκουν στην κρίση του γιατρού.





2 σχόλια:

Καβουρης Κυριάκος είπε...

Σωστά λέτε ότι για τα δύο τελευταία περιστατικά το κορίτσι πού προηγήθηκε και το αγόρι που ειναι διασωληνομένο δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιό στέλεχος είναι.
Αναφορικά με τα εμβόλια και τα δύο κυκλοφορούντα δεν έχουν κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας.
Ουσιαστικά μετρώντας την αύξηση των αντισωμάτων συνεπάγεται ότι πιθανά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του παιδιού εν προκειμένω.
Μένει να αποδειχθεί στην πράξη με κλινικές μελέτες και όχι μόνο με υποθέσεις εργαστηρίου. Το πρόσφατο παρελθόν μας απέδειξε ότι δεν είχε καμιά σχέση ο τίτλος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για covid, με την νόσηση ή την βαρύτητα νόσησης.
Μιά πρόταση για εργασία γρήγορη και απλή : ας δημοσιεύσουνε μια εργασία με τα ετήσια περιστατικά Μηνιγγιτιδοκου Β απο την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου και μετά και να μας πούνε πόσα ηταν εμβολιασμένα ή όχι και νοσησαν και πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το ποσοστό εμβολιασμού στο συγκεκριμένο πληθυσμό.
Αλλά Αλήθεια, οχι πάλι τα ίδια.
Υστερόγραφο, ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Ιλαρά, οι ίδιοι συκοφαντησαν όσο μπορούσαν το εμβόλιο της λέγοντας οτι κάνει και αυτό θρομβοπενικη θρόμβωση, θέλοντας να αθωώσουν το AstraZeneca!!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Συμφωνώ. Μην περιμένετε όμως αλήθειες από τους υπευθύνους. Μην περιμένετε να κάνουν τέτοιες απλές εργασιούλες. Αυτοί είναι για σύνθετες μελέτες. Για να μην τις καταλαβαίνει κανείς. Τόσο σύνθετες που στο τέλος δεν τις καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι.

Όσο για την ιλαρά, μην παραξενεύεστε. Χρόνια φωνάζω πως τη μεγαλύτερη ώθηση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα τη δίνουν οι γιατροί. Με αυτά που λένε κατά καιρούς και τον τρόπο που τα λένε απλά ενισχύουν τις θεωρίες των αντιεμβολιαστών.