Ιουνίου 30, 2024

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΕΜΒΟΛΙΟ - ΝΟΣΗΣΗ

Σύμφωνα με το CDC, το επικαιροποιημένο εμβόλιο 2023-2024 κατά του κορωνοϊού δεν έτυχε της αναμενόμενης υποδοχής. Το έλαβε μόλις το 22.5% των ενηλίκων και το 14.1% των παιδιών στις ΗΠΑ.

Νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε πλέον. Ωστόσο, το ποσοστό των παιδιών μου φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, έστω και με αυτό το νούμερο. Θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο. 


Healio 28-06-2024


Παρεπιπτόντως να αναφέρω (για τρίτη φορά σε λίγο διάστημα) ότι το τρέχον στέλεχος του κορωνοϊού έχει μεταδοτικότητα μεγάλη και τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται.  Όχι μόνον σε μας αλλά διεθνώς. Το καλοκαίρι ίσως είναι δύσκολο. Χρειάζεται προσοχή.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει σχέση με το χαμηλό ποσοστό λήψης του εμβολίου (ως γνωστόν το εμβόλιο δεν προστατεύει ιδιαίτερα από τη νόσηση), αλλά έχει άμεση σχέση με τις ιδιότητες του τωρινού στελέχους. 





Ιουνίου 29, 2024

???


     Kim Jong Un



Ιουνίου 27, 2024

ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

  • Επιπλοκή της οξείας βακτηριακής αμυγδαλίτιδας
  • Τίθεται στη διαφορική διάγνωση όταν υπάρχει

- Υψηλός πυρετός

- Τρισμός

- Σιελόρροια

- Απώθηση σταφυλής προς την υγιά πλευρά



Ιουνίου 25, 2024

ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ - Η ΠΡΩΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

 Η Φινλανδία θα χορηγήσει από εβδομάδα 10.000 εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών σε άτομα που εργάζονται στον αντίστοιχο τομέα και είναι υψηλού κινδύνου για επαφή με τον ιό. 

Το εμβόλιο το προμηθεύτηκε πριν κυκλοφορήσει γενικώς και είναι της εταιρείας Seqirus (η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία εμβολίων γρίπης στον κόσμο). 

Δεν είναι mRNA εμβόλιο, αλλά νεκρό παρασκευασμένο με την κλασική μεθοδολογία.  

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χορηγήσει το εμβόλιο αυτό στον άνθρωπο. 


Reuters 25-06-2024

Global Health Now 25-06-2024




ΤΟΣΗ ΦΘΗΝΕΙΑ ΠΙΑ!

Αφού λοιπόν ο ένας υπουργός μας είπε ότι δεν είναι ακριβά τα κατσίκια, μπορούμε να πάρουμε το πιο μικρό που λογικά είναι και πιο φθηνό.

Ήρθε στη συνέχεια ο ο άλλος υπουργός και είπε ότι είμαστε από τις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης.

Το κακό τρίτωσε με τον κορυφαίο δημοσιογράφο γνωστού και "αντικειμενικού" καναλιού. Ακούστε τι είπε ο αθεόφοβος.

Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνετε στο ΣΜ με καρότσι. Ένα καλαθάκι φτάνει. Και γιατί να παίρνετε ένα ολόκληρο καρπούζι; Πάρτε δύο τρεις φέτες. Ναι ο άθλιος. Επειδή οι τιμές έπιασαν ταβάνι, να κόψουμε και το φαγητό για να μη μας φαίνεται η ακρίβεια. Αυτός τι ανάγκη έχει; Οι επιχορηγήσεις των ΑΡΔ από τις διάφορες λίστες τρέχουν.


Ιουνίου 24, 2024

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΜΕΛΗΤΕΑ

Και όμως ενίοτε συμβαίνουν. 

Ένα παλιό Κινέζικο φάρμακο που από το 1596 το χρησιμοποιούσαν στην Κίνα για θεραπεία της ελονοσίας (artemisinin, προεχόμενο από το φυτό Artemisia) χρησιμοποιήθηκε σε πειραματική μελέτη όσο και σε μικρή μελέτη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και βρέθηκε ότι μπορεί να ανακουφίσει σε κάποιο ποσοστό από τη συμπτωματολογία του συνδρόμου.

Science 2024, vol 384, issue 6701, doi:10.1126/science.adk5382

Medscape, 18-06-2024


Η ουσία είναι ότι δεν πρέπει να αγνοούμε πάντα τα παλιά και δοκιμασμένα προϊόντα γενικώς και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η φύση διαθέτει πολλά και καλά υλικά για να μας βοηθά κατά των λοιμώξεων και των νόσων γενικότερα.  

 

Ιουνίου 23, 2024

ΑΝΕΚΔΟΤΟ !!!

 Καύσωνας, ανυπόφορος. 

Και όμως δροσίστικα. Διάβασα ένα ανέκδοτο, από αυτά που διατρέχει παγωμένος ιδρωτας την πλάτη σου.

Η χώρα μας είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην Ευρωπαϊκη Ένωση. Είπεν ο  υπουργός. 

Και πάγωσα.  Τέτοια υψίστης έννοιας πρόταση είχα δεκαετίες να ακούσω.Φαντάζομαι πως ο κ. Υπουργός θα είχε συνυπολογίσει το βιοτικό επίπεδο, τους μισθούς, τις παροχές πρόνοιας του κράτους κλπ κλπ.

Φαντάζομαι!

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ σήμερα. Ας μας φωτίσει ο Κύριος. Ας λάμψει το Άγιο Πνεύμα. Διότι δεν πάμε καλά. Καθόλου καλά. 







Ιουνίου 21, 2024

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟΡΙΕΣ

 Από πλείστες όσες χώρες του πλανήτη έρχονται τα ίδια περίπου νέα. Μηνύσεις κατά των εταιρειών εμβολίου κορωνοϊου, μηνύσεις κατά στελεχών των περίφημων επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας, μελέτες που μιλούν για αύξηση αιφνιδίων θανάτων, για επιδημία κακοηθειών, για νευροψυχικές διαταραχές, για διαταραχές μάθησης κλπ

Οι δικοί μας ειδικοί που είναι; Γιατί δεν βγαίνουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν όλα αυτά; Γιατί δεν δίνουν οδηγίες; Που χάθηκε ο οφφικιάλιος που κάποτε δάκρυζε για τους παππούδες;

Γιατί δεν βγαίνει να μας πει αν ο ιός ήταν φυσικός ή τεχνητός; Κάποτε υπέγραψε σχετική μελέτη. Την πιστεύει ακόμη;  Την παροιμία που λέει ότι την υπογραφή σου πρέπει να προσέχεις που την βάζεις, τη γνωριζει;

Και ο κόσμος τι κάνει; Γιατί οι διάφορες ομάδες που ξεφύτρωσαν με την πανδημια δεν κινούνται νομικά; Μόνον η πολιτική τους νοιάζει;

Απορίες άλυτες.

Ιουνίου 19, 2024

ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (PCV21)

Εγκρίθηκε από το FDA  νέο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου ( Capvaxive) ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες.  Περιέχει 21 στελέχη (από τα 100 και πλέον του μικροβίου) και είναι της MSD. Οκτώ από τα 21 στελέχη δεν περιέχονται σε άλλο ανάλογο εμβόλιο από αυτά  που κυκλοφορούν σήμερα.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του CDC

  • σε ενήλικες 50 ετών και άνω το νέο εμβόλιο καλύπτει το 84% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε σύγκριση με το 52% που καλύπτει το ήδη υπάρχον 20δύναμο εμβόλιο (PCV20)
  • σε ενήλικες 65 ετών και άνω το Capvaxive καλύπτει το 85% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε σύγκριση με το 51% που καλύπτει το 20δύναμο εμβόλιο της Pfizer (PCV20).
Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη ιδιαίτερα αν αποδειχθεί και σε συγκριτικές μελέτες. 

Oι συστάσεις χρήσης θα καθοριστούν σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής του FDΑ. Το εμβόλιο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. 

FDA 17-06-2024



Ιουνίου 18, 2024

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ Η COVID-19 ΠΑΡΟΥΣΑ

Επανέρχομαι στο θέμα. Στοιχεία από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊου που φαίνεται ότι θα κορυφωθεί εν μέσω θέρους. Ευτυχώς τα δύο νέα στελέχη δεν προκαλούν σοβαρή νόσηση. Οι Αμερικανοί προειδοποιούν ότι όσοι εμβολιαστηκαν Οκτωβριο-Νοεμβριο περισυ μάλλον δεν ειναι προστατευμένοι τώρα το καλοκαίρι.

THE HILL / 16-6-2024

Ιουνίου 17, 2024

17-06-2018

Που και που πρέπει να θυμόμαστε.

Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ.

Και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Οι Μακεδόνες δεν πρέπει να ξεχνούν.

Το ίδιο και όλοι οι Έλληνες. 


Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.




Ιουνίου 16, 2024

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ Ή ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;

 Υπάρχουν σήμερα επιστήμονες που ομιλούν και επιμένουν ότι το μέλλον των εμβολίων είναι τα συνδυασμένα εμβόλια. Δεν βλέπουν πως τα υπάρχοντα συνδυασμένα δημιουργούν προβλήματα τόσο με τους τίτλους αντισωματικής απάντησης όσο και με τις δυνατότητες ή μη ευελιξίας στη χορήγηση; Δεν βλέπουν π.χ., ότι το MMR έχει τρία διαφορετικά πλάνα χορήγησης ανάλογα με τα επιμέρους στελέχη; Επειδή μια εταιρεία παρασκεύασε mRNA εμβόλιο κορωνοϊού και γρίπης μαζί, πρέπει να βγαίνουν οι "τελάληδες" και να λένε ότι το μέλλον είναι αυτό; Ας δούμε αν θα λειτουργήσει το εμβόλιο και μετά συζητάμε.

Όπου μπορείτε να δώσετε μεμονωμένα να τα προτιμάτε. Όπου μπορείτε να εμβολιάζετε χωρίς συγχορήγηση με άλλο εμβόλιο να το προτιμάτε. Εσείς δεν θα χάσετε. Θα κερδίσει ο λήπτης. 

 

Ιουνίου 15, 2024

F

 






ΣΟΦΗ ΡΗΣΗ

 

Το λάθος είναι λάθος έστω κι αν το εφαρμόζουν όλοι.

Το σωστό είναι σωστό ακόμη κι αν δεν το ακολουθεί κανείς.


Ιουνίου 14, 2024

ΜΕΡΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ετήσια νούμερα 

  • Κάπνισμα: 1.15 εκατομμύρια
  • Ορυκτά καύσιμα: 578.908
  • Αλκοόλ: 426.857
  • Διατροφή υψηλή σε κατεργασμένο κρέας και σε αλάτι: 117.290 και  252.187, αντίστοιχα

GLOBAL HEALTH NOW 13-06-2024



Ιουνίου 13, 2024

COVID-19

Παρά το ότι είναι καλοκαίρι, παρά τον καύσωνα, να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αυξημένη τάση για COVID-19, η οποία θα διαρκέσει ολο το καλοκαίρι και σε μεγαλύτερη συχνότητα,  κατά τους ειδήμονες.


Ας μην ξεχνάμε τα μέτρα προφύλαξης.  


Ιουνίου 11, 2024

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΚΟΚΚΥΤΗ

ΚΟΚΚΥΤΗΣ – ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

 Από την περιοδική έκδοση ΛΟΙΜΩΞΗ / Ι. ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ / Νο 69 / ΜΑΪΟΣ 2024

 Ο κοκκύτης δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας. Παρατηρήθηκε μια ύφεση λόγω των μαζικών εμβολιασμών, αλλά κρούσματα πάντα υπήρχαν. Τα ακυτταρικά εμβόλια δεν έφεραν τα ποθούμενα αποτελέσματα. Η προκαλούμενη ανοσία υποχωρούσε προϊόντως του χρόνου. Επιπλέον, παρατηρήθηκε και κάποιας μορφής αντοχή του παθογόνου προς τα τρέχοντα εμβόλια.

Τελευταία είναι πιο έκδηλη η παρουσία της νόσου, εντός του γενικού πλαισίου επανεμφάνισης παλαιών λοιμώξεων. Αυτό προκαλεί κάποια αναταραχή στον κόσμο, που προτού συνέλθει από την πανδημία, ήρθε αντιμέτωπος με άλλες λοιμώξεις. Βέβαια ο κοκκύτης δεν είναι σήμερα η νόσος που ήταν πριν δεκαετίες πολλές. Τότε, νόσηση σε βρέφη κάτω των έξη μηνών και ειδικά κάτω των 3 μηνών ήταν υψηλού κινδύνου και θεωρείτο θανατηφόρα. Δεν παύει βέβαια και τώρα να είναι σοβαρή λοίμωξη στα παιδιά. Όμως σήμερα έχει μετακινηθεί και προς μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι επίσης ανησυχητικό.

Πως μπορεί να διακοπεί η εξάπλωση της νόσου; Το να εξαλειφθεί η Bordetella pertussis το αίτιο του κοκκύτη, φαντάζει λίγο δύσκολο. Μπορεί όμως να περιορισθεί σημαντικά η συχνότητα του παθογόνου. Και αυτό θα γίνει με συνδυασμό δύο μέτρων, τη φυσική προστασία και τον εμβολιασμό, σωστό και συστηματικό.

 Φυσική προστασία - προφύλαξη

·         αποφυγή στενής επαφής με πάσχοντες και γενικά με άτομα που βήχουν

·         καλό και συχνό πλύσιμο χεριών

·         όποιος νοσεί (από οποιαδήποτε λοίμωξη) παραμένει σπίτι

·         κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα ή το πτάρνισμα

·         αποφυγή χώρων με συνωστισμό

·         επί παρουσίας βήχα ύποπτου, άμεση επίσκεψη σε γιατρό

 Eμβολιασμός

·         αναγκαίο εμβόλιο

·         από τη βρεφική ηλικία: 2, 4, 6 μηνών, 18 μηνών, 4-6 χρόνων, μετά τα 11 χρόνια μία δόση dTap και στη συνέχεια μία δόση dT ή dTap ανά 10ετία

·         μία δόση dTap σε κάθε έγκυο, σε κάθε της εγκυμοσύνη

 Προφύλαξη μετά έκθεση

·         γίνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου δηλ.

- έγκυες τρίτου τριμήνου

- βρέφη κάτω των 4 μηνών κυρίως

- άτομα με υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να επηρεαστούν από τον κοκκύτη

- ανοσοκατασταλμένοι

·         πρέπει να αρχίσει εντός 21 ημερών από την επαφή

·         χορηγείται αζιθρομυκίνη, ή κλαριθρομυκίνη ή ερυθρομυκίνη

·         όχι κοτριμοξαζόλη

 Θεραπεία κοκκύτη

·         είναι ουσιαστική

·         οφείλει να είναι έγκαιρη

·         εμπειρική, ακόμη και πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του εργαστηρίου

- σε βρέφη κάτω του έτους με υπόνοια κοκκύτη

- σε άτομα άνω του έτους και εντός 3 εβδομάδων από την έναρξη βήχα

- σε άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση

- σε έγκυες εντός 6 εβδομάδων από την έναρξη βήχα

 Σημείωση:

1. Η χημειοπροφύλαξη για κοκκύτη δεν έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Εξαρτάται από το αντιβιοτικό, την ηλικία του ατόμου, τον χρόνο χορήγησης και το αν ο λήπτης είναι εμβολιασμένος ή όχι.

2. Η σύσταση για ανά 10ετία λήψη του dTap θεωρώ ότι είναι υπερβάλλουσα, διότι το DT και dT εμβόλιο έχει μακρότατης διάρκειας αποτελεσματικότητα και ίσως δεν χρειάζεται επαναληπτικές δόσεις. Καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μεμονωμένο αντικοκκυτικό εμβόλιο.

3. Το παλιό ολοκυτταρικό αντικοκκυτικό εμβόλιο δεν παύει να είναι καλύτερο από τα τρέχοντα.

 

CDC 2024

PLoS One. 2023, 8 (5):e0285953.

PHE, UK 2018

NSW, Austr.gov.2024




Ιουνίου 10, 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Να τους χαιρόμαστε. Για μια ακόμη φορά  δημοσιογράφοι, εκφωνητές, ηθοποιοί, αθλητές...

Η αφρόκρεμα της Ελλάδας στην ευρωβουλή!!! 

Eχθές δεκάδες οι "αναλυτές". Κανείς δεν μίλησε για την εκτίναξη ξενοκίνητης ομάδας στην καρδιά της Θράκης. ΚΑΝΕΙΣ!



Ιουνίου 09, 2024

ΕΜΒΟΛΙΟ mRNA ΓΙΑ ΤΟΝ RSV

 Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο για τον RSV.

 Είναι της εταιρείας Μoderna και θα χορηγείται σε άτομα 60 ετών και άνω, όπως τα άλλα δύο. mRESVIA, το όνομα. Με αποτελεσματικότητα 79% το εμβόλιο θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο 2024. 

Λίγο προσοχή: Το εμβόλιο είναι παρασκευασμενο με την πλατφόρμα mRNA και είναι το πρώτο mRNA εμβόλιο στον κόσμο που αφορά άλλο πλην κορωνοϊού παθογόνο. 


FDA, May 31 2024



Ιουνίου 08, 2024

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ;

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ 





Ιουνίου 06, 2024

ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σχετικά πρόσφατα εισήχθησαν στην ελληνική αγορά δύο νέα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια, ένα 15δύναμο-PCV15  (Vaxneuvance) και ένα 20δύναμο-PCV20 (Prevenar 20).  Τα δύο αυτά νέα εμβόλια κυκλοφόρησαν αρχικά για ενήλικες αλλά στη συνέχεια το PCV15 έλαβε άδεια και για τα παιδιά, ενώ τελευταία έλαβε παρόμοια άδεια και το PCV20, με διαφοροποιημένο όμως δοσολογικό σχήμα 3+1 (τα άλλα είναι 2+1).  

Tο PCV15 περιέχει δύο επιπλέον ορότυπους από τους 13 ήδη προϋπάρχοντες στο PCV13, οι οποίοι δύο ευθύνονται για το 13% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. 

Το PCV20 περιέχει επτά επιπλέον ορότυπους πλέον των 13 προϋπαρχόντων, οι οποίοι επτά ευθύνονται για το 28% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Η συχνότητα των οροτύπων που ευθύνονται για την πνευμονιοκοκκική πνευμονία ποικίλει,  με μία μελέτη να δείχνει ότι οι πρόσθετοι ορότυποι ευθύνονται για το 3.3% έως 1.4% των περιπτώσεων. 

Ανοσογονικά: Το PCV15 έχει παρόμοιους τίτλους με το PCV13. 

Στο PCV20 παρατηρήθηκαν αριθμητικά χαμηλότεροι γεωμετρικοί μέσοι τίτλοι στους κοινούς ορότυπους σε σύγκριση με το PCV13, ωστόσο, η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων είναι άγνωστη. Eπίσης, η απόκριση στον ορότυπο 8 του PCV20 δεν πέτυχε το προκαθορισμένο στατιστικό κριτήριο  μη κατωτερότητας.  Η κλινική σημασία και αυτής της παρατήρησης είναι άγνωστη. Η έγκριση των νέων εμβολίων έγινε με βάση τη μη κατωτερότητα σε σχέση με το παλαιότερο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι χαμηλότερες ανοσιακές απαντήσεις σε μερικά αντιγόνα τόσο του PCV15 όσο και του PCV20 θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα, τη διάρκεια προστασίας, τη φορία και την ανοσία αγέλης μετά τη χορήγηση των εμβολίων αυτών.

Ως προς την αποτελεσματικότητα: το PCV15 έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το PCV13 για τους 13 ορότυπους και θεωρείται ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τους επιπλέον δύο.  

Για το PCV20 δεν έχουν υποβληθεί μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας (με βάση το SPC του σκευάσματος). Πιστεύεται ότι οι επιπλέον 7 ορότυποι θα ανταποκριθούν όπως και οι 13 παλαιότεροι που υπάρχουν στο εμβόλιο. 

Φυσικά είναι πολύ ενωρίς για να διαπιστωθεί η επίπτωση των δύο αυτών νέων εμβολίων τόσο στη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη όσο και στην πνευμονία. Όλα δηλ είναι προς το παρόν υπό αίρεση ή σε αναμονή.

SPC σκευασμάτων 

   

 

Ιουνίου 04, 2024

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όποιος επισκεφθεί σήμερα ένα δημόσιο νοσοκομείο θα τρομάξει. Τόσο που αν  μπορεί θα φύγει τρέχοντας. Δυστυχώς εκεί κατήντησε το δημόσιο σύστημα υγείας. Φταίνε άραγε οι γιατροί; Φταίει το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό; Νομίζω μόνο αυτοί δεν φταίνε. Παλεύουν οι άνθρωποι.  Πόσο να παλέψουν όμως, αφού δεν επαρκούν; 

Τώρα αν κάποιος επισκεφθεί ένα ιδιωτικό ίδρυμα υγείας, και πάλι θα τρομάξει. Για άλλους λόγους όμως. Θα δει κόσμο πολύ. Θα δει τεράστια parking που δεν επαρκούν. Θα δει μάρμαρα και σαλόνια. Όμως θα δει και πλήθος προσωπικού. Θα δει μια πιο καλή ίσως οργάνωση. Θα δει ότι εκεί υπάρχουν τα πάντα. Μπορείς δηλ. να ερευνήσεις ότι χρειαστεί χωρίς να τρέχεις από δω κι από κει. Φυσικά το αντίτιμο θα είναι ανάλογο. Παρατηρώντας τον κόσμο βλέπεις ότι οι περισσότεροι δεν είναι της οικονομικής επιφάνειας που απαιτείται για τέτοια ιδρύματα. Βλέπεις ευκατάστατους, αλλά  βλέπεις και εξ επαρχίας πάμπολλους, που ποιος ξέρει τι χρεώθηκαν για να βρουν τη λύση. Βλέπεις πολύ φτωχά τμήματα του κόσμου που σέρνουν την ένδεια τους για μια καλύτερη μέρα στην υγεία τους. Για αυτή την υγεία πληρώνουν όσο όσο.

Θα μου πεις, τώρα προέκυψαν όλα αυτά; Όχι ακριβώς, αλλά   όσο περνά ο καιρός τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση και εμπεδώνεται η διαφορά. Το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος αποδέχεται την κατάσταση και ουσιαστικά δεν αντιδρά. 

Δυστυχώς.


Ιουνίου 03, 2024

ΟΧΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στο άτμισμα, αντί της νικοτίνης, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες και πιο εθιστικές από τη νικοτίνη αυτή καθαυτή. 

Αυτά λέει το Reuters κι έχει δίκιο. Αυτά λένε όλοι κι έχουν δίκιο.  Το πρόσθετο κακό είναι ότι οι ουσίες αυτές δεν εμπίπτουν στο νόμο περί καπνού των ΗΠΑ κι έτσι διαφεύγουν των ελέγχων. 


Reuters 29-5-2024

Ιουνίου 02, 2024

ΚΥΠΡΟΣ-ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ενδιαφέρουσα μελέτη από Κύπρο διερευνά τη γενική θνητότητα στο νησί από το 2016-2022. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε υπερβάλλουσα θνητότητα, ειδικά από το 2020 και έπειτα. Ακόμη και με την αφαίρεση θανάτων από COVID-19,  η θνητότητα παρέμενε έντονη. Φυσικά την περίοδο εκείνη ο μόνος εξωγενής νέος παράγοντας ήταν το εμβόλιο του κορωνοϊού, η συμβολή του οποίου στην υπερβάλλουσα θνητότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. 


J Community Med Public Health 2024, 8: 407. DOI: 10.29011/2577-2228.100407