Μαρτίου 15, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: ΝΟΣΟΣ ΕΚ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Στις ΗΠΑ άρχισαν να δηλώνονται σε αρκετές Πολιτείες περιπτώσεις νόσησης από κορωνοϊό μετά πλήρη εμβολιασμό.  Τις περιπτώσεις αυτές τις αναφέρουν ως "breakthrough", δηλ. περιπτώσεις εκ διαφυγής. Ως τέτοιες ορίζονται οι περιπτώσεις που εμφανίζονται  τουλάχιστον 14 και πλέον ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι μέρες αυτές είναι που χρειάζονται για να αναπτυχθεί η πλήρης ανοσία και προστασία από το εμβόλιο. Νόσηση πριν τις 14 ημέρες δεν θεωρείται νόσος εκ διαφυγής.

Συνήθως η λοίμωξη είναι πιο ελαφρά με ήπια συμπτωματολογία ή και καθόλου συμπτώματα.  Το τι συχνότητα έχουν αυτές οι μετά εμβολιασμό λοιμώξεις δεν είναι ακόμη γνωστό.

Εμβολιασμένος που εμφανίζει συμπτωματολογία συμβατή ή ύποπτη με Covid-19, ενεργεί με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Δηλ. πάει στον γιατρό, κάνει το τεστ για τον ιό, μένει καραντίνα ώσπου να έχει το αποτέλεσμα, και αν αυτό είναι θετικό μένει σε καραντίνα για 10 ημέρες.  

Medscape, 08-03-2021

Prevention, 04-03-2021


Η ιστορία μου θυμίζει λίγο την ανεμευλογιά. Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το εμβόλιο, χορηγείτο σε μία εφάπαξ δόση. Πολύ σύντομα όμως είδαν ότι δεν επαρκούσε η δόση αυτή διότι παρουσιάστηκαν πολλές νοσήσεις μετά εμβολιασμό. Καθιερώθηκε και δεύτερη δόση, χορηγούμενη μετά λίγα χρόνια. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης οι περιπτώσεις ανεμευλογιάς αυξήθηκαν. Eπρόκειτο για την λεγόμενη breakthrough ανεμευλογιά (νόσος εκ διαφυγής) που μάλιστα είχε φτάσει σε ποσοστό περίπου 15% των εμβολιασθέντων. Για να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα ενδιάμεσης νόσησης, ο καλύτερος τρόπος είναι να χορηγείται η δεύτερη δόση του εμβολίου ανεμευλογιάς 3-6 μήνες μετά την πρώτη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: