Μαρτίου 11, 2021

COVID-19 KAI NEOΓΝΑ-ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

Ψάχνοντας το διαδίκτυο ή ακούγοντας συζητήσεις μεταξύ γιατρών ή και μη γιατρών διαπιστώνει κανείς πολλά. Θα σχολιάσω ένα που μου έκανε εντύπωση. 

Παιδίατρος δηλώνει δημοσίως και εναγωνίως ότι υπάρχει πλέον πληθώρα νεογνών που πάσχουν από Covid-19 που μεταδόθηκε από τη μητέρα. Μάλιστα ανέφερε ότι μόλις γεννηθεί το μωρό σε μια δυο μέρες θα κολλήσει λόγω επαφής με τη μάνα. Και έθετε τον προβληματισμό για το που θα πάνε αυτά τα μωρά. 

Σωστός ο προβληματισμός, γνωστός και εξαιρετικός ο παιδίατρος, αλλά καλό είναι να μη προκαλούμε ανησυχία στους γονείς και δη τις εγκυμονούσες. Εξάλλου η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι τόσο ρευστή που αυτά που γνωρίζουμε σήμερα μπορεί να μην ισχύουν αύριο. 

Οι επικρατούσες σήμερα απόψεις και οδηγίες από τους επίσημους φορείς λένε ότι το νεογνό πάσχουσας μητέρας δεν αποχωρίζεται από τη μάνα του και επιτρέπεται να θηλάσει. Ευνόητο είναι ότι θα τηρούνται όλοι οι κανόνες προσωπικής υγιεινής της μητέρας. 

Όσον αφορά για τον αριθμό των πασχόντων νεογνών στη χώρα μας, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω νούμερα αλλά και δεν πιστεύω ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός και δη εκτός νοσοκομείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: