Μαρτίου 30, 2021

COVID-19 : ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ανακοινώθηκε πρόσφατα (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections -  CROI  / Annual Meeting 2021) ότι χορήγηση μίγματος μονοκλωνικών αντισωμάτων (casirivimab και imdevimab) εντός 96 ωρών από την επαφή με πάσχοντα προφυλάσσει 100% από τη νόσηση και 100% από τα υψηλά ιικά φορτία  του SARS-CoV-2.

Σημαντικό νέο αν επιβεβαιωθεί, μιας και η μελέτη περιλαμβάνει μικρό αριθμό ατόμων. Πολύ χρήσιμο για άτομα που δεν θέλουν να εμβολιασθούν, που δεν μπορούν για κάποιο λόγο να εμβολιασθούν, που δεν εμβολιάσθηκαν ακόμη ή άτομα στα οποία έχει εξασθενήσει η προστασία από το εμβόλιο. 

Medscape, March 2021


1 σχόλιο:

tzortzak είπε...

Επίσης κ. Καβαλιώτη να συμπληρώσω ότι και ο άλλος συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab είναι αποτελεσματικός.

Υπάρχει πρόσφατη (5/3/21) σύσταση του Αμερικάνικου IDSA (Infectious Diseases Society of America). Σε αυτήν αναφέρεται ότι: Συνδυαστική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με ήπια προς μέτρια λοίμωξη covid Και οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού ρίσκου να εξελιχθούν σε σοβαρή covid 19.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις 18/3/2021, ο εκπρόσωπος της IDSA, Dr Rajesh Gandhi, πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο συνδυασμό αντισωμάτων, έδειξε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ανάγκης για νοσοκομείο και θανάτου για όσους ασθενείς covid πήραν το συνδυασμό(a significantly lower rate of hospitalization and death).

https://www.idsociety.org/practice-guideline/covid-19-guideline-treatment-and-management/

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία παρήγγειλε 200.000 δόσεις απο αυτα τα αντισώματα ήδη από τν Ιανουάριο. Η Γαλλία πρόσφατα (μέσα Μάρτη) επίσης ανακοίνωσε αγορά δεκάδων χιλιάδων δόσεων.

Στη χώρα μας δυστυχώς η επιτροπή (που για όλα έχει αποψη) δεν έχει ακομα εισηγηθει να εισαχθούν ενώ θα μπορούσαν να σωθούν αρκετοί από όσους πεθαίνουν αν τα είχαμε.
Επίσης η κυβέρνηση δε δείχνει να ενδιαφέρεται να τα εισάγει.

Γιώργος Τζωρτζακάκης