Μαρτίου 07, 2021

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ - ΟΡΙΣΜΟΙ

Η πανδημία εκτός των πλείστων όσων συνεπειών έφερε την ιατρική στα σπίτια μας. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο βομβαρδίζουν συνεχώς τον κόσμο με ειδήσεις, γνώμες,  όρους επιστημονικούς κλπ. Και να πεις ότι πάντα μιλάνε οι ειδικοί; Κάθε τόσο ακούμε αφορισμούς και οδηγίες από καρδιολόγους, ψυχιάτρους, μηχανικούς, χειρουργούς, και άλλες ποικίλες ειδικότητες. Έχει ενδιαφέρον να ακούς φανατικές διαλέξεις για τα εμβόλια από πνευμονολόγους και ψυχιάτρους. Αν πάμε δε στους γενετιστές, εκεί αξίζει να παρακολουθήσεις debate γενετιστή και πνευμονολόγου. Φυσικά δεν συζητάμε για θεωρητικούς της υγείας που δεν έχουν δει ούτε το μπουκαλάκι από το εμβόλιο και όμως αναλύουν περισπούδαστα τη αξία του άλφα ή βήτα προϊόντος.

Ίσως άδικα η εισαγωγή αυτή. Το ερώτημα ήταν άλλο. Τι σημαίνει efficacy και τι effectiveness όταν μιλάμε για εμβόλια ή ιατρικές παρεμβάσεις. 

Στα λεξικά οι όροι θεωρούνται συνώνυμοι. Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαφορά. Ας δούμε.

Εfficacy: η ικανότητα μιας ιατρικής παρέμβασης, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός εμβολίου, να προστατεύει άτομα που εμβολιάστηκαν σε ιδανικές ή ελεγχόμενες συνθήκες πχ. ελεγμένες μελέτες.

Εffectiveness: η ικανότητα του εμβολίου να προφυλάσσει εμβολιασθέντα άτομα στο ευρύτερο περιβάλλον, σε φυσιολογικές συνθήκες. Άτομα δηλ. που ζουν στον πραγματικό κόσμο, στον γενικό πληθυσμό.

Συνεπώς, ό,τι και αν ακούμε για αποτελεσματικότητες, νούμερα, ποσοστά κλπ κλπ, όλα αυτά είναι ευρήματα μελετών. Η δυνατότητα μιας κλινικής παρέμβασης φαίνεται όταν αυτή εφαρμοστεί στην πράξη, σε γενικό πληθυσμό, πάσης φύσεως και ηλικίας. Άρα φαίνεται μακροπρόσθεσμα. Μπορεί βέβαια τα αποτελέσματα των αρχικών μελετών να συμφωνούν με τα απώτερα αποτελέσματα, αλλά αυτό θα το δείξει ακριβώς ο χρόνος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: