Μαρτίου 21, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

H Κούβα, η μικρή και φτωχή χώρα των 11.000.000 κατοίκων, ταλανίζεται και αυτή από την επιδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι αριθμοί νοσούντων και θανόντων είναι αρκετά κάτω από τους αντίστοιχους μέσους όρους του πλανήτη. 

Η Κούβα δεν έχει αρχίσει ακόμη εμβολιασμούς. Περιμένει να τελειώσουν οι μελέτες των δικών της εμβολίων και αν τα αποτελέσματα είναι καλά θα ξεκινήσει με τα δικά της εμβόλια.

Ας μην ξεχνούμε ότι η Κούβα έχει παράδοση στην παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων και έχει ένα εξαιρετικό ινστιτούτο βιοτεχνολογίας. 

Reuters 19-03-2021


2 σχόλια:

tzortzak είπε...

Η περίπτωση της Κούβας είναι ενδιαφέρουσα. Ενας λόγος είναι αυτός που επισημαίνετε. Ενας δευτερος λόγος είναι ότι προτιμούν παραδοσιακή τεχνολογία στα εμβόλια(δηλαδή όχι mrna ή ιού φορεα).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρσι η Dagmar García, διευθύντρια ερευνών του Κουβανέζικου ινστιτούτου (που παρασκεύασε το Κουβανέζικο εμβόλιο) δήλωσε ότι οι ίδιοι δε φτιάχνουν εμβόλια Mrna ούτε ιου φορέα γιατί δε θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στους ανθρώπους. Σημείωσε ότι οι Κουβανοί χρησιμοποιούν διαφορετική λογική (πιο ‘παραδοσιακή’) την οποία έχουν δοκιμάσει εδώ και 30 χρόνια σε άλλα εμβόλια. Η ίδια σημείωσε ότι το γεγονός αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολίου της χώρας της σε σχέση αυτά που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία. Δηλαδή η ασφάλεια.


Σου λέει δε θα κάνω πειράματα με τον πληθυσμό μου με άγνωστα μέσα (εμβόλια mrna είτε ιού φορέα) αλλά θα χρησιμοποιήσω αυτό που ξέρω και έχω δοκιμάσει 30 χρόνια τώρα.


Γιώργος Τζωρτζακάκης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Η Κούβα κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τη μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο Β με ένα πάμφθηνο και αποτελεσματικό εμβόλιο πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσει το τρέχον (διαφορετική στη σύνθεση και δομή) εμβόλιο στον δυτικό κόσμο. Και πολλαπλάσια ακριβό φυσικά. Επίσης έχει παρασκευάσει εμβόλια για διάφορους τύπους καρκίνου τα οποία χορηγεί με ένα μόλις δολλάριο. Όσον αφορά τη χρήση παλαιάς τεχνολογίας, πιθανόν να έχουν δίκιο. Τα mRNA εμβόλια δεν είναι κάτι σημερινό ή χθεσινό. Δοκιμάζονται επί πολλά χρόνια. Πως ξαφνικά βρέθηκαν στην επικαιρότητα και παρασκευάσθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, δεν το γνωρίζω. Ίσως γιατί έχουν φθηνό κόστος και ταχεία μέθοδο παρασκευής, άρα είναι κατάλληλα για επιδημίες. Αυτό όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζει την ασφάλεια. Το αν είναι πλήρως ασφαλή θα το δούμε πολυ αργότερα.

Πάντως η απορία μου είναι πώς ενώ χρόνια ολόκληρα δοκιμάζουν εμβόλια για διάφορα παθογόνα και δεν τα καταφέρνουν, ξαφνικά τώρα ανακάλυψαν τον τρόπο σε λίγους μήνες μέσα. Ακούγεται συνωμοσιολογικό αυτό αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι φυσιολογική απορία. Τόσοι και τόσοι ιοί προηγήθηκαν. Για κανέναν προηγηθέντα ιό δεν κατάφεραν κάτι. Εδώ πασχίζουν δεκαετίες για τον HIV, για τον HCV, για τον HSV για να πω κάποιους παλαιότερους ιούς. Ίσως υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες. Ίσως. Αυτές οι δυσκολίες δεν υπήρχαν στον νέο κορωνοϊό; (για τον παλαιότερο προ ετών κορωνοϊό τίποτε δεν έγινε). Μήπως η πανδημία σήμαινε εκατομμύρια κρούσματα και άρα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς και άρα δισεκατομμύρια δολλάρια στα ταμεία; Αυτό κι αν δεν ακούγεται συνωμοσιολογικό. Αλλά αν δεν υπήρχαν απορίες, αμφισβητήσεις, αντιδράσεις κλπ η ιατρική δεν θα προχωρούσε ποτέ.