Μαρτίου 19, 2021

ΕΜΒΟΛΙΟ - ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ;

 Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (Lancet Infectious Diseases 18-03-2021) επιβεβαιώνει κάτι που είναι γνωστό στους ειδικούς επί των λοιμώξεων και στους επιδημιολόγους. 

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν μπορούν να τερματίσουν την πανδημία. Μελέτη Βρετανών έδειξε ότι αν αποσυρθούν όλα τα μη φαρμακευτικά μέτρα πρόληψης θα συνέβαιναν 21.400 θάνατοι από Covid-19, ακόμη κι αν είχαν εμβολιασθεί όλοι οι ενήλικες με εμβόλιο που προστάτευε κατά 85% από τη λοίμωξη. 

Global Health Now / 19-03-2021


Έχουν δίκιο οι συγγραφείς. Το έχω σημειώσει και παλαιότερα. Η πανδημία τελειώνει αν εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός του πλανήτη την ίδια μέρα, κάτι απολύτως ανέφικτο. Αλλά και τότε ένα μικρό ποσοστό θα παραμείνει επίνοσο, μιας και το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Συνεπώς η επικέντρωση της στρατηγικής μόνο στο εμβόλιο δεν είναι η πιο σωστή. Χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή των εμβολίων, ας μην ξεχνούμε ότι η ευλογιά χρειάστηκε για να εξαλειφθεί προσπάθειες μαζικών εμβολιασμών για 20 περίπου χρόνια. 

Απαιτείται λοιπόν πειθώ και για τα εμβόλια και για τα άλλα μέτρα προφύλαξης. Επειδή όμως τα μικρόβια γενικώς είναι ευφυέστερα του ανθρώπου υπάρχει ο κίνδυνος ελιγμών και μεταλλάξεων λόγω της πίεσης που υφίστανται από τους μαζικούς εντατικούς εμβολιασμούς. Αυτό βοηθά στη διατήρηση τους. Κάτι που βλέπουμε ότι ήδη συμβαίνει με τον κορωνοϊό. Βέβαια οι τρέχουσες μεταλλάξεις δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες (είναι πιο μεταδοτικές), αλλά θα υπάρχει ο φόβος μήπως επικρατήσει κάποια ισχυρή μετάλλαξη με μεγάλη θνητότητα.

Η πανδημία θα υποχωρήσει με τα λαμβανόμενα μέτρα, αλλά κυρίως όταν ο ιός εξασθενήσει μέσω των μεταλλάξεων και παραμείνει σε ενδημική πλέον κατάσταση, δίνοντας κατά περιόδους μικροεπιδημίες.  



1 σχόλιο:

tzortzak είπε...

Αγαπητέ κ. Καβαλιώτη,

πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία έδειξε ότι 17 μόλις μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer άτομα άνω των 80 ετών είχαν σχεδόν 3 φορές( 2,8 κατ’ ακρίβειαν) λιγότερα αντισώματα IgG για τη spike πρωτεΐνη του ιού (αυτή στοχεύει το εμβόλιο ως γνωστόν) σε σχέση με τους κάτω των 60 ετών.

Επιπλέον το 31% της ομάδας άνω των 80 δεν είχε καθόλου ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα! Σχεδόν 1 στους 3..

Δηλαδή αυτοί που είναι η πλέον επίφοβη ομάδα (άνω των 80 ετών) εμφανίζουν αυτή την εικόνα μόλις 17 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό το αναφέρω για να πω ότι είναι πολλά ζητήματα ανοιχτά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών.

Είναι Preprint από medrxiv https://doi.org/10.1101/2021.03.03.21251066


Γιώργος Τζωρτζακάκης