Μαρτίου 03, 2021

ΠΑΛΙ ΜΕΤΡΑ ;;

Το γράφαμε από πέρισυ. Το lockdown δεν είναι λύση. Ή τουλάχιστον δεν είναι η καλύτερη λύση. Όταν εφαρμόζεται ο εγκλεισμός και η γενική διακοπή των πάντων πρέπει να εφαρμόζεται σωστά και αυστηρά. Όλοι μέσα, δια ροπάλου. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις εξόδου. Λόγοι υγείας και σίτισης. Το δεύτερο με συγκεκριμένο ωράριο. Τιμωρίες αυστηρότατες στους παραβάτες. Ιχνηλάτηση όλων όσων απαιτείται.

Τι γίνεται τώρα; Ο κόσμος κυκλοφορεί άνετα έξω, τα αυτοκίνητα δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, το εμπόριο κλειστό, η οικονομία βουλιάζει και ο ιός καλπάζει (σύμφωνα με τα ανακοινούμενα νούμερα). Βέβαια εκείνη η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 ή μετά τις 18.00 τα ΣαββατοΚύριακα είναι κορυφαίο μέτρο παρεμπόδισης του ιού !!!

Μαθηματικά βέβαιο λοιπόν, να αποτύχει το lockdown. Έτσι αγαπητοί μου δεν καταφέρνετε τίποτε. Όσα εμβόλια και αν κάνετε στον πληθυσμό. Οι μεταλλάξεις θα κυνηγούν εμάς κι εσείς θα κυνηγάτε τις μεταλλάξεις.

Αν μπορούσε να πεισθεί ο κόσμος για τα απλά μέτρα (χέρια, απόσταση, μάσκα) θα ήταν ό,τι καλύτερο. Φυσικά με πρώτο το παράδειγμα των αρχών. Των ιθυνόντων. 

Ο κόσμος κουράστηκε, το εμπόριο βουλιάζει, το ΕΣΥ λιμνάζει.

Βάλτε κι άλλα μέτρα λοιπόν. Ίσως σταματήσει να αντιδρά ο κόσμος! Ίσως ανανήψει το εμπόριο. Ίσως το ΕΣΥ αναπνεύσει. Και μην ξεχνάτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν μπορεί να είμαστε όλοι ίδιοι και όμοιοι !



2 σχόλια:

tzortzak είπε...

Αγαπητέ κ. Καβαλιώτη,

μια ομάδα 20 επιστημονων δημοσίευσε επιστολή ενάντια στα καταστροφικά lockdown.

H επιστολή είναι διαθέσιμη εδω:
https://www.dideady.gr/index.php/keimena-dideady/122-lett-8-3

Βασικά σημεία:

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε με αυξανόμενη ανησυχία τις δράσεις των δημόσιων αρχών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19 στην Ελλάδα. Η προσέγγιση τους πολλές φορές χαρακτηρίζεται από αντικρουόμενες εκτιμήσεις και δηλώσεις, αποτυχία στην επικοινωνία για την υγεία, δημιουργία κλίματος φόβου, αδιαφάνεια, επιστημονικά ατεκμηρίωτες αποφάσεις και εμμονή στη διαχείριση με αποκλειστική χρήση οριζόντιων και ακραίων περιορισμών.

Μετά από τόσους μήνες, η συνεχιζόμενη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης Δημόσιας Υγείας με αποκλειστικό εργαλείο το οριζόντιο lockdown γίνεται με τρόπο που προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Η κόπωση, η παρατεταμένη στέρηση βασικών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων (ακόμη και του δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση), χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις της διαφάνειας, της πληροφόρησης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, και οι βλάβες για την κοινωνία, συσσωρεύονται, αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών.

Απαιτείται, έστω και τώρα, άμεση αλλαγή της στρατηγικής διαχείρισης, με αντιμετώπιση της επιδημίας στην κοινότητα, βασισμένη σε στοχευμένα προληπτικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, όπως η συνταγογράφηση του διαγνωστικού τεστ, η σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση αντί των τυφλών και «τυχαίων» δειγματοληψιών, και η άμεση λήψη αποφάσεων ένταξης των χιλιάδων ιατρών του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της επιδημίας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλα αυτά σε συνδυασμό με επιλεκτικά και πιο εξειδικευμένα, αντί για οριζόντια και αναποτελεσματικά, μέτρα φυσικής απόστασης. Τέλος, η επικοινωνία για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει επιτέλους να βασίζεται στην ειλικρίνεια, στη διαφάνεια και στην επιστημονική τεκμηρίωση, αντί να γίνεται εργαλείο διαχείρισης μιας ανεπαρκούς και δυνητικά καταστροφικής για την κοινωνία στρατηγικής.


Γιώργος Τζωρτζακάκης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Πολύ σωστά είναι όλα αυτά κ. Τζωρτζακάκη. Το θέμα είναι ποιος τα ακούει. Μάλιστα έχουν τρομοκρατήσει τόσο τον κόσμο που δεν αντιδρά και κανείς.