Ιανουαρίου 28, 2008

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΕΣΠΟΤΑ

Ανεξάρτητα από τα αισθήματα που έτρεφε κάποιος για τον Αρχιεπίσκοπο, θετικά ή αρνητικά, ο θάνατος είναι ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι το σκαλοπάτι που τον οδηγεί από την απτή (και πεζή) πραγματικότητα σε μια υπερβατική κατάσταση, όπου τα πάντα είναι διαφορετικά (έτσι πιστεύουμε ότι είναι). Η ζωή συνεχίζεται σε επίπεδα ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου, σε έννοιες μη αντιληπτές ούτε από τον πιο ευφυή άνθρωπο. Ο θάνατος, λοιπόν, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Η αρχή του αιωνίου που μας ελαφρύνει από τα βάρη, τα μίση και τις κακίες, τον αγώνα για μια αναρρίχηση και επιτυχία, που ίσως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Προεκτείνοντας μάλιστα, θα λέγαμε ότι ο θάνατος δεν είναι καν η αρχή. Είναι η μέση, το εφαλτήριο γιαυτό το κάτι άλλο. Η αρχή γίνεται με τη γέννηση. Όλα τα άλλα είναι στάδια για την τελική είσοδο στο αέναο και ανέσπερο.

Πέρα και πάνω από το γνωστό "ο αποθανών δεδικαίωται", ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε την ανάγκη αυτού του τετριμμένου για να δικαιώσει την ύπαρξη του. Και είναι κωμικό να ακούς επαινετικά λόγια σήμερα, από ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα τον κατηγορούσαν.

Μια χαρισματική προσωπικότητα παραμένει τέτοια ανεξάρτητα από το τι γίνεται δίπλα της. Ήταν ο άνθρωπος που στάθηκε επί χρόνια όρθιος, ο άνθρωπος που συνέπαιρνε τα πλήθη, ο άνθρωπος που είχε λόγο και άποψη, ο άνθρωπος που πάλαιψε για να φέρει στην εκκλησία τα νιάτα μας. Και αν πολλές φορές τον πρόδωσαν οι συνεργάτες του (γνωστά τα όσα έγιναν και γίνονται στην εκκλησία) αυτός συνέχιζε να δίνει τη μάχη.

Ο θάνατος του ήρθε σε μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα μας, και της στέρησε αυτό που της λείπει. Έναν πραγματικό ηγέτη. Γιατί ο Χριστόδουλος ήταν ηγέτης.

Ιανουαρίου 25, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV KAI EΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό κ. Γ. Κωνσταντόπουλο ότι το εμβόλιο κατά του HPV περιλαμβάνεται πλέον στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με σύσταση χορήγησης σε κορίτσια 12-15 χρόνων. Φυσικά το εμβόλιο θα καλύπτεται πλέον οικονομικά από τα Ταμεία. Αυτό είναι κάτι σημαντικό με δεδομένη την πολύ υψηλή τιμή του εμβολίου.

Σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας , με ημερομηνία 23-01-2008, πρόκειται να αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Πολύ καλή ενέργεια.

Ιανουαρίου 21, 2008

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο καρκίνος αυτός οφείλεται, ως γνωστόν, στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Πολύ συχνός καρκίνος που μπορεί σήμερα εύκολα να προληφθεί.

Εφαρμόστε 5 απλά μέτρα για την πρόληψη του:

  • Κάνετε το εμβόλιο κατά του HPV
  • Κάνετε τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου
  • Μην καπνίζετε
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά (παντού και πάντα)
  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων

Ιανουαρίου 18, 2008

ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΑΤΥΠΑ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ

Σε μια προοπτική μελέτη 100 παιδιών με μικροβιολογικά αποδεδειγμένη τραχηλική λεμφαδενίτιδα από άτυπα μυκοβακτηρίδια, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα α) της θεραπείας με κλαριθρομυκίνη και ριφαμπικίνη για 12 εβδομάδες και β) της χειρουργικής εκτομής (Clin Infect Dis 2007, 44:1057-1064). Ως ίαση ορίσθηκε η υποχώρηση του λεμφαδένα κατά 75% τουλάχιστον και η επούλωση της τομής χωρίς υποτροπές εντός 6 μηνών από το πέρας της θεραπείας ή την χειρουργική παρέμβαση. Κύρια άτυπα μυκοβακτηρίδια που βρέθηκαν ήταν το Mycobacterium avium (71%) και Mycobacterium haemophilum (22%). Ίαση επιτεύχθηκε στο 96% των παιδιών με χειρουργική εξαίρεση και στο 66% παιδιών με αντιμικροβιακή αγωγή. Στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 78%. Η μελέτη με τον καλό σχεδιασμό της παρέχει οριστική απάντηση στο ερώτημα του είδους της θεραπείας στη λεμφαδενίτιδα από άτυπα μυκοβακτηρίδια και αποδεικνύει σαφώς ότι η χειρουργική παρέμβαση υπερτερεί της συντηρητικής αγωγής.

Ιανουαρίου 14, 2008

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Η ανοσοποίηση με το συζευγμένο επταδύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο δοτών πριν τη μεταμόσχευση μυελού, βοηθά τον λήπτη σε καλύτερη αντισωματική απάντηση όταν αυτός λάβει το ίδιο εμβόλιο. Αυτό δεν ισχύει αν ο δότης λάβει μόνο το απλό πολυσακχαριδικό 23δύναμο εμβόλιο (Clin Infect Dis 2007, 45:1576).

Καλύτερος ίσως είναι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων. Έτσι ο δότης λαμβάνει αρχικά το 7δύναμο και στη συνέχεια το 23δύναμο εμβόλιο.

Όποιο σχήμα και αν ακολουθηθεί, ο δότης εμβολιάζεται πριν τη μεταμόσχευση ενώ ο λήπτης 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Ιανουαρίου 08, 2008

EMBOΛIO HBV / ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ / ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ;

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σπάνια στα παιδιά (περίπου 3-4% όλων των περιπτώσεων)
  • Δεν είναι σαφές αν η χορήγηση εμβολίου ηπατίτιδας Β συμβάλλει στην εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου της νόσου
  • Μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί σε κάποια μελέτη επιβεβαίωση της σχέσης αυτής
  • Προ ολίγων ετών ανακοινώθηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εντός μιας τριετίας από τον εμβολιασμό
  • Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (Arch Pediatr Adolesc Med. 2007) πολύ καλά σχεδιασμένη, και που είναι η πρώτη μεγάλης έκτασης πληθυσμιακή μελέτη, ανατρέπει τον ισχυρισμό αυτόν
  • Από τη μελέτη προκύπτει ότι η χορήγηση εμβολίου ηπατίτιδας Β δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Δεν σχετίζονται επίσης με ανάλογο κίνδυνο ούτε ο αριθμός των δόσεων ούτε το είδος του εμβολίου (της μιας ή της άλλης εταιρείας).

Ιανουαρίου 05, 2008

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν διεθνώς παρά τις ενημερωτικές προσπάθειες των φορέων και των επιστημόνων. Στις ΗΠΑ από όπου και προέρχονται οι καλύτερες στατιστικές, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις λοιμώξεις από χλαμύδια, στη γονόρροια και στη σύφιλη. Το σημαντικό είναι ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες. Επίσης σε γυναίκες καθώς και σε ομοφυλόφιλους άνδρες. (Inf Dis News, December 2007-CDC 2007).
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι γίνεται στη χώρα μας. Πάντως πιστεύουμε ότι η έναρξη των σεξουαλικών σχέσων στην πατρίδα μας γίνεται πολύ πιο νωρίς από ό,τι είναι γενικώς αποδεκτόν. Ένας ακόμη λόγος για να επισπευσθεί η χρήση του εμβολίου κατά του HPV.

Ιανουαρίου 04, 2008

ΕΞΑΡΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ-ΓΙΑΤΙ;

H έξαρση των λοιμώξεων ή η επανεμφάνιση παλαιών λοιμώξεων φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στις περιβαλλοντικές μεταβολές που υφίσταται ο πλανήτης μας. Οι μεταβολές αυτές ωθούν σε κοινωνικές (μετακίνηση πληθυσμών, υπερπληθυσμός), και σε οικολογικές διεργασίες (χρήση γης και νερού, μεταβολή κλίματος), που μαζύ με τη δυναμική μετάδοσης των παθογόνων δημιουργούν σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις περιβάλλοντος-νόσου:
- οι αλλαγές στο περιβάλλον εκδηλώνονται ως ένα δίκτυο οικολογικών και κοινωνικών παραγόντων που έχουν επίπτωση στη νόσο
- η δυναμική μετάδοσης και διασποράς των παθογόνων ρυθμίζει τη δράση και τα αποτελέσματα που έχουν οι αλλαγές του περιβάλλοντος πάνω στη νόσο
- η συσχέτιση μεταξύ περιβαλλοντικών αλλαγών και κύκλου μετάδοσης των παθογόνων οδηγεί σ΄αυτό που καλούμε φορτίο της νόσου

Ιανουαρίου 01, 2008

2008

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ