Μαρτίου 08, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΙΙ

Από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" 05-03-09


Διεφθαρμένη Ιατρική αποκάλυψε έρευνα ενός δημοσιογράφου

Η εταιρεία «Λύσεις» του κ. Πέτερ Μέρτεν ήταν επί τρία χρόνια το «κάλυμμα» του Αυστριακού δημοσιογράφου Χάνς Βάις που στα τέλη του 2008 εξέδωσε στον εκδοτικό οίκο «Kiepenheur und Witsch» το βιβλίο του «Διεφθαρμένη Ιατρική, οι γιατροί ως συνεργοί των εταιρειών φαρμάκων». Το βιβλίο του Βάις, ενός έμπειρου ιατρικού συντάκτη με προϊστορία στις undercover έρευνες στη φαρμακευτική βιομηχανία έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στον γερμανόφωνο χώρο. Διότι και εκεί, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη ή στις ΗΠΑ υπάρχουν γιατροί, πολλοί γιατροί, που «τα παίρνουν» για να συνταγογραφούν φάρμακα. Ο Βάις μέσα από τη δραστηριότητά του στις «Λύσεις» εμφανιζόταν σαν σύμβουλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων και σαν σύνδεσμός τους με συγκεκριμένους καθηγητές στον γερμανόφωνο χώρο, προτείνοντας σε πανεπιστημιακούς συμμετοχή σε συνέδρια και «κλινικές μελέτες» οι οποίες δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη δημόσια υγεία.
Η ιδέα να κάνει αυτή την έρευνα ήρθε στον Βάις μετά τη συμμετοχή του σε ένα κλειστό συνέδριο που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2006 στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή στελεχών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και αξιολογητών των επιδόσεων των ίδιων επιχειρήσεων από επενδυτικούς οίκους. Στο συνέδριο, αφού αναλύθηκε στις βιομηχανίες ότι πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για να κάνουν «δώρα» στους γιατρούς υποσκάπτοντας την ίδια τους την ανταγωνιστικότητα, τους συστήθηκε να ακολουθήσουν το «μοντέλο» της Bayer. Η νέα στρατηγική, που είχε εφαρμόσει με επιτυχία η γερμανική χημική βιομηχανία, προέβλεπε αντί «λίγα λεφτά σε όσους συνταγογραφούν... πολλά χρήματα σε όσους διαμορφώνουν τη γνώμη των γιατρών, δηλαδή σε διάσημους ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων...».


Μακροσκελείς κατάλογοι καθηγητών
Ο Βάις πάντως βρήκε στην κεντρική Ευρώπη και συνέταξε ολόκληρους καταλόγους καθηγητών που πληρώνονται από τη μία ή την άλλη εταιρεία χωρίς να το δηλώνουν. Σε αυτό τον βοήθησε και η πρωτοβουλία MEZIS (mein Essen zahl ich selbst) μία πρωτοβουλία Γερμανών γιατρών που υπό τον τίτλο «Το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου» καταγράφουν συμπεριφορές συναδέλφων τους και αντενδείξεις φαρμάκων και τις αναρτούν στο Διαδίκτυο.
Ο Βάις «αλίευσε» στη διάρκεια της θητείας του ένα ντοκουμέντο με το οποίο «κατηγοριοποιούνται» οι ιατροί ανάλογα με τις συμπεριφορές τους ως προς τη βιομηχανία: Οι High Flyers, αυτοί που δεν τηρούν τους κανόνες συνταγογράφησης και οι «αμφιταλαντευόμενοι» (Rule Bound) προτιμώνται από μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία για την προώθηση ενός γνωστού ψυχοφαρμάκου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: