Μαρτίου 28, 2009

ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ

Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η καθαριότητα των χεριών στην πρόληψη των λοιμώξεων είναι γνωστό.

Χρειάζεται ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην καθαριότητα για επιτύχουμε ένα καλό απoτέλεσμα, και ειδικά στα νοσοκομεία.Μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτύχουμε πλήρη απομάκρυνση των μικροβίων.

Πρόσφατη μελέτη που συγκρίνει διάφορα προϊόντα σε άτομα που έχουν σπόρους C. difficile στις παλάμες τους έδειξε τα εξής (15 δευτερόλεπτα πλύσιμο και 15 δευτερόλεπτα στέγνωμα):
1. πλύσιμο με νερό βρύσης= ελάττωση μικροβίου κατά log10 0.76
2. αντιμικροβιακό διάλυμα 4% chlorhexadine = 0.77 μείωση
3. μη αντιμικροβιακό διάλυμα χεριών = μείωση 0.78
4. μη αντιμικροβιακό διάλυμα σώματος= 0.86 μείωση
5. αντιμικροβιακό διάλυμα χεριών 0.3% triclosan= μείωση 0.99

Ένα ισχυρό απολυμαντικό χεριών δοκιμάστηκε ως έλεγχος και βρέθηκε ότι επέτυχε μείωση της τάξης 1.21.

Επειδή όμως τέτοιο διάλυμα είναι απίθανο κατά τους συγγραφείς να τύχει έγκρισης για γενική χρήση σε νοσοκομεία, τονίζουν ότι χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για να επιτευχθεί τουλάχιστον 90% μείωση των μικροβίων από τα χέρια.

Annual Meeting of the Society for Healthcare Epidemiology of America
March 19-22, 2009; San Diego

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Καβαλιώτη πολύ ενδιαφέρον το θέμας σας και πιστεύω ότι μας υπενθυμίζει αρκέτά ζητήματα που συνήθως αγνοούμε ή δεν έχουμε τον χρόνο για ενασχόληση. Επιτρέψτε μου κάποια σχόλια και απορίες.
1) Η αλήθεια είναι ότι με τα σπορογόνα βακτήρια (μεταξύ των οποίων και το C.dif) τα αλκοολούχα διαλύματα δεν έχουν καλή αποτελεσματικότητα όσο το πλύσιμο των χεριών (γιαυτό και είναι η κύρια ένδειξη σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά την πολύ χαμηλη συμμόρφωση). Αυτό που δεν κατάλαβα σε αυτήν τη μελέτη είναι η σύγκριση που έγινε. Οι 4 τρόποι αφορούν το πλύσιμο των χεριών ή και την εφαρμογή αντισηπτικών δ/των (που δεν περιλαμβάνουν πλύσιμο -με νερό-χεριών);
2) Επίσης να μη ξεχνάμε ότι οι ασθενείς με C. dif πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα γνωστά μέτρα προφυλάξεων επαφής (γάντια, μπλούζα, απομόνωση..) σύμφωνα με το ΚΕΕΛ.
3) Τα γνωστά αλκοολούχα διαλύματα είναι πολύ αποτελεσματικά για την υγιεινή των χεριών σε περιπτώσεις μη σπορογόνων βακτηρίων (MRSA, VRE, Multidrug resistant gram negative bacteria) και η αίσθησή μου παραμένει ότι πρέπει να τα εμπιστευόμαστε.

Ηλίας Ι

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ιωσηφίδη Η.

Μάλλον δεν αντιληφθήκατε το θέμα της μελέτης.

Η μελέτη έγινε σε εθελοντές των οποίων οι παλάμες "εμβολιάστηκαν" με 1 x 106 spores of nontoxigenic C. difficile (REA type T7) και σκοπό είχε να δει την αποτελεσματικότητα κάποιων διαλυμάτων πάνω στο C. Dificcile και μόνο.

Σαφώς η μελέτη δεν ασχολείται με άλλα μικρόβια και σαφώς δεν αγνοείται (από τη μελέτη αλλά και από κανέναν) η αξία των αλκοολούχων διαλυμάτων σε άλλα μικρόβια.

Σαφώς και είναι γνωστά τα μέτρα που αναφέρετε (ΚΕΕΛ).

Το θέμα το πήρα από μία περίληψη του συνεδρίου που αναφέρω στο τέλος και που έγινε πριν λίγες μέρες μόνον (20-03-2009).

Το έδωσα (ακόμη πιο περιληπτικά) μόνο και μόνο για να τονίσω για μια ακόμη φορά την αξία που έχει το καλό πλύσιμο των χεριών.
Μήπως και υπενθυμίσω κάτι που ούτε εμείς οι γιατροί δεν εφαρμόζουμε σε ικανοποιητικά ποσοστά
στη δουλειά μας. Τις περισσότερες φορές το μιλάμε μόνο θεωρητικά. Στην πράξη αγνοούμε αυτό που θέλουμε να διδάξουμε (και να επιβάλουμε) στους άλλους.

Ελπίζω εσείς οι νεότεροι να «παντρέψετε» καλύτερα τη θεωρία με την πράξη.