Μαρτίου 23, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ - ΖΩΣΤΗΡΑ

Επανέρχομαι. Για να γίνω πιο σαφής και να διευκρινίσω ορισμένες ερωτήσεις που δέχομαι λόγω της προηγούμενης ανάρτησης σχετικής με το θέμα.

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε όλους (που έχουν ένδειξη) ή σε κανέναν. Κάτι που ουσιαστικά ισχύει για όλα τα εμβόλια αλλά πολύ περισσότερο για το συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι αναγκαίο. Πρέπει όμως να γίνεται σε 2 δόσεις για την παιδική ηλικία. Η δεύτερη δόση καλό είναι να χορηγείται κοντά στην πρώτη, με την προϋπόθεση να έχουν περάσει 3 μήνες τουλάχιστον από την προηγούμενη δόση (πχ 6 -12 μήνες μετά).

Γιατί; Το εμβόλιο έχει μερικά προβλήματα. Ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασθέντων παρουσιάζει τη λεγόμενη breakthrough ανεμευλογιά (νόσος "διαφυγής"). Άρα δεν έχουμε καλή κάλυψη. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε πολλές περιπτώσεις ανεμευλογιάς στο νοσοκομείο, που έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου. Αυτό το φαινόμενο μειώνεται σημαντικά αν γίνει δεύτερη δόση και μάλιστα κοντά στην πρώτη. Κάτι που αποδείχθηκε και με πρόσφατες μελέτες του 2008 στις ΗΠΑ. Η δεύτερη επίσης δόση φαίνεται ότι μειώνει και το ποσοστό τού απώτερου έρπητα ζωστήρα.

Το πόσες περιπτώσεις ανεμευλογιάς από διαφυγή παρουσιάζονται μετά το ένα ή μετά το άλλο εμβόλιο, νομίζω δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση ήταν απλή παρατήρηση από τα παιδιά που βλέπουμε και από πληροφορίες από ορισμένους παιδιάτρους. Και φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτο. Απαιτείται καταγραφή πανελληνίως για να διαπιστωθεί κάτι. Η ουσία είναι ότι αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί ενωρίς, οι περιπτώσεις «διαφυγής» μειώνονται σημαντικά. Και αυτό ισχύει και για τα δύο εμβόλια.

Ένα καλό σχήμα είναι η χορήγηση της πρώτης δόσης τού εμβολίου ανεμευλογιάς τον 15ο - 17ο μήνα και της δεύτερης δόσης τον 24ο μήνα ζωής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το μεμονωμένο εμβόλιο είτε με το πολυδύναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: