Σεπτεμβρίου 25, 2009

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Περιστατικό 1ο. Απόγευμα σε φαρμακείο της πόλης. Μία κυρία ζητά από την φαρμακοποιό δυο εμβόλια για τον πνευμονιόκκοκο. Να τα κάνει στη μητέρα της. Και τα δύο!. Για να προστατευθεί καλά όπως είπε.
Περιστατικό 2ο. Σε φίλο γιατρό απευθύνθηκε πελάτης που του είπε ότι επειδή δεν εύρισκε 23δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έκανε 2 επταδύναμα μαζί (7+7=14)! Και ρωτούσε (εκ των υστέρων) αν θα είχε τυχόν συνέπειες.
Περιστατικό 3ο. Σε τάξη δημοτικού σχολείου της πόλης, ένα παιδάκι βήχει 2 φορές. Η δασκάλα έντρομη το αρπάζει από το χέρι άγρια, το βγάζει από την τάξη, ειδοποιεί τους γονείς και τους λέει να μην ξαναφέρουν το παιδί στο σχολείο, ώσπου να σταματήσει ο βήχας. Το παιδί φοβισμένο κλαίει, οι γονείς διαπληκτίζονται με τη δασκάλα, παίρνουν το παιδί και την άλλη μέρα το γράφουν σε ιδιωτικό σχολείο. Επί μία εβδομάδα το παιδί κάθε πρωί πριν το στείλουν στο σχολείο αρνείται και κάνει πολλαπλούς εμέτους. Φυσικά ζητά ιατρική βοήθεια.
Περιστικό 4ο. Το παιδί έχει συνάχι και ελαφρό βήχα. Ο δάσκαλος το στέλνει σπίτι και ζητά από τον παιδίατρο βεβαίωση ότι δεν πάσχει από τη νέα γρίπη!!. (αυτό συμβαίνει και σε πολλά σχολεία από όσο μας αναφέρουν).

Νομίζω ότι έχουμε φθάσει σε σημεία παράκρουσης. Που οδήγησε τον λαό η ηγεσία της υγείας;; Πολιτική και ιατρική;; Είναι η ανάγκη για προβολή, για διαφήμιση, για αναρίχηση;;. Γιατί κύριοι μας φτάσατε σ΄ αυτό το σημείο;

Ακούμε μήνες τώρα για τον επερχόμενο όλεθρο, για τον επερχόμενο χάροντα που θα πάρει κεφάλια, για τις εντατικές που μας λείπουν, για τα εμβόλια που απαιτούνται.

Δημιουργήθηκαν επιτροπές που δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Δόθηκαν οδηγίες που συχνά είναι αντιφατικές. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί με το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει. Οι συγκεντρώσεις των επιτροπών και τα ταξίδια των μελών τους συχνά. Τα έξοδα πολλά (ταξίδια, εκτός έδρας, φωτοτυπίες παντού, κούριερ, φαξ κλπ, κλπ). Ποιος τα πληρώνει; Μα ο λαός φυσικά.

Τα έσοδα;; Τεράστια. Για ποιους; Μα για όσους εμπλέκονται στα φάρμακα και στα εμβόλια. Εν μέσω οικονομικής κρίσης δόθηκε η ευκαιρία να ορθοποδήσουν κάποιες εταιρείες. Ή μάλλον όχι να ορθοποδήσουν, αλλά μάλλον να θησαυρίσουν.

Παιδιατρικά εμβόλια γίνονται στους ενήλικες. Φάρμακα λαμβάνονται αδιακρίτως από τον οποιονδήποτε.

Ο κόσμος είναι σε πανικό.

Έλεος κύριοι. Διαλύστε τις επιτροπές. Αφήστε να κυλήσει ήρεμα μια ακόμη λοίμωξη από τις τόσες που κυριαρχούν στον πλανήτη μας. Και μάλιστα ήπια λοίμωξη. Πάψτε να αναζητάτε δημοσιότητα στην πλάτη του κοσμάκη. Κανείς δεν διδάχθηκε τίποτε από τις προηγούμενες τρομολαγνικές «επιδημίες» του SARS και της γρίπης των πτηνών;

Ας σταματήσει αυτή η συνωμοσία της γρίπης.

Αγαπητοί συνάδελφοι:
- ΜΗΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ. ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ.

- ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ. ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟ ΧΟΡΗΓΗΣΕΤΕ.

- ΑΝ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.

8 σχόλια:

Βενιέρης Φραγκίσκος είπε...

Συμφωνώ απλύτως με τις θέσεις σας και χαίρομαι που ένας καθηγητής Πανεπιστημίου διατηρεί τη νεανική του οπτική για τόσο αμφιλεγόμενα ζητήματα καθημερινής πρακτικής στην Παιδιατρική.
Σας παρακαλώ να μας διευκρινίσετε σε ότι αφορά το εμβόλιο της κοινής γρίπης αν το συνιστάτε για μαζικό εμβολιασμό από 6 μηνών μέχρι 2 ετών?
Σας ευχαριστώ .

tzortzak είπε...

Εξαιρετικό κείμενο!
Ηθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της κοινής γρίπης στα μικρά παιδιά.
Να γίνει ή όχι;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Fragkiskos
Tzortzak

Ευχαριστώ αμφότερους.
Το εμβόλιο της κοινής γρίπης συνιστάται μέχρι στιγμής σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μία από αυτές είναι και η συγκεκριμένη ηλικία, 2 μην έως 2 ή και έως 5 χρόνων.
Εφόσον συνιστάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων θα πρέπει θεωρητικά να χορηγηθεί.
Προσωπικά, παρά την γνωστή υποστήριξη μου σε όλα τα υπάρχοντα εμβόλια, διατηρώ αρνητική θέση για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και ισχυρά διστακτική θέση για το εμβόλιο της γρίπης.
Η πράξη εξάλλου δείχνει πως ίσως δεν έχω άδικο. Μόνο το 25-30% των υγιειονομικών (όπου είναι σχεδόν υποχρεωτικό) κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Ίσως μάλιστα το ποσοστό που λέω είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.

tzortzak είπε...

Ευχαριστω πολύ για την απάντηση. Οι ενστάσεις σας για το εμβόλιο της κοινής γρίππης οφείλονται σε θέματα πιθανών παρενεργειών ή αποτελεσματικότητας του;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

tzortzak

Υπάρχει απάντηση σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης.

Μαρία Χαδιώ είπε...

Χαίρετε κ. Καβαλιώτη,
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας και για την αποστολή της ΛΟΙΜΩΞΗΣ.
Θα ήθελε τη γνώμη σας για τον εξής προβληματισμό μου:
Στις οικογένειες με παιδιά υψηλού κινδύνου για νόσηση από τη γρίππη, τα αδερφάκια που πηγαίνουν βρεφονηπιακό σταθμό ή σχολείο και οι γονείς (παιδίατροι, οδοντίατροι, εκπαιδευτικοί) καθώς και οι baby sitters τι να κάνουν με το κοινό αντιγριππικό εμβόλιο?
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και καλή συνέχεια στο έργο σας. Είναι πολύ σημαντικό για μας τους νέους παιδιάτρους να έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς "μαχόμενης Παιδιατρικής", όπου δεν ντρεπόμαστε και δεν φοβόμαστε να ρωτήσουμε και να ξέρουμε ότι εγκαίρως θα λάβουμε τεκμηριωμένη και αξιόπιστη απάντηση.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Χαδιώ Μαρία

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δίνουν κουράγιο για συνέχεια.

Τα άτομα αυτά που αναφέρεις, είναι μέσα στις ενδείξεις του εμβολίου.

Προσωπικά, και το έγραψα πολλές φορές, δεν θα έκανα μαζικό εμβολιασμό για την κοινή γρίπη. Μόνο στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Φυσικά για τη νέα γρίπη ούτε λόγος, και ας λένε ότι θέλουν οι ειδικές επιτροπές. Ας μας βεβαιώσουν πρώτα για την ασφάλεια του και την αποτελεσματικότητα του και ας καταργήσουν την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης και μετά βλέπουμε.

throusos είπε...

ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ (ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ) ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΠΛΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ