Σεπτεμβρίου 17, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧVIII

O WHO, η HSC της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το NIH των ΗΠΑ τονίζουν και συνιστούν τον εμβολιασμό ρουτίνας κατά της κοινής γρίπης ανεξάρτητα από τον αν κάποιος εμβολιασθεί με το πανδημικό εμβόλιο κατά του Η1N1.

Το ECDC τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τυχόν μίξη των ιών της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη φέτος τον χειμώνα.

Τα στατιστικά του WHO δείχνουν ότι οι εποχιακοί ιοί της γρίπης θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανεξάρτητα από την κυκλοφορία του H1N1.

Το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχιακής γρίπης και το αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά του Η1N1 μπορούν να χορηγηθούν είτε στην ίδια επίσκεψη είτε σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

O κίνδυνος ετεροσυνδυασμού των δύο ιών είναι χαμηλός. Άρα ο διπλός εμβολιασμός δεν ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε Καβαλιώτη,καλημέρα
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν απαιτείται να μεσολαβήσει διάστημα 4 εβδομάδων (τουλάχιστον) μεταξύ του εμβολιασμού για την κοινή γρίππη και του εμβολιασμού για την νεα γρίππη
Ευχαριστώ
Αρβανιτιδης Κών/νος
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Διαβάστε την ανάρτηση. Είναι σαφής.

efthimiou panagiotis είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ
1)ΑΝ ΤΟ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 6 ΜΗΝΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ
2)ΤΟ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ α)ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙβ) ΜΕ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ 1 ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Η΄ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑ(ΠΧ ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ?)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Ευθυμίου

Όλες οι οδηγίες αναφέρουν την ηλικία των 6 μηνών. Και φυσικά δεν είναι γνωστό αν υπάρχει αλλεργία στο αυγό σε αυτή την ηλικία. Μην ξεχνάτε όμως ότι βασικός κανόνας είναι να υπάρχει πάντα αδρεναλίνη στο ιατρείο και να παρακολουθείται το παιδί για 15΄ τουλάχιστον μετά οποιοδήποτε εμβόλιο.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι κύρια αντένδειξη κάθε εμβολίου είναι η αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου. Πότε γνωρίζετε από την πρώτη δόση αν υπάρχει τέτοια αντένδειξη;
Το εμβόλιο της γρίπης είναι νεκρό, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεσοδιαστημάτων. Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Μαρία Χαδιώ είπε...

Χαίρετε κ Καβαλιώτη,
Επειδή για οικογενειακούς λόγους δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στη χθεσινή ενημέρωση, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κρίνετε σκόπιμο και απαραίτητο να εμβολιασθούν τα μικρά παιδιά 6μ-6χρ που παρακολουθούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών με το κοινό αντιγριππικό εμβόλιο.

Με εκτίμηση
Μαρία Χαδιώ
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Μαρία Χαδιώ,

Γνωστός οπαδός των εμβολίων, διατηρώ κάποιον σκεπτικισμό για ένα εμβόλιο που αλλάζει κάθε χρόνο, που έχει μικρή αποτελεσματικότητα και ικανό ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών. Συνεπώς δεν θα το συνιστούσα, εκτός αν υπήρχε εντολή για μαζικό εμβολιασμό οπότε θα επανεξέταζα τις απόψεις μου.

Οι ομάδες που αναφέρετε είναι υψηλού κινδύνου για γρίπη και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα οφείλουν να εμβολιαστούν.