Σεπτεμβρίου 16, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧVII

Εχθές ανακοινώθηκε ότι το FDA ενέκρινε 4 εμβόλια κατά του ιού Η1N1, των εταιρειών Sanofi Pasteur, Novartis, CSL, ΑstraZeneca.

Η τελευταία παρασκευάζει εμβόλιο που θα χορηγείται με σπρέι από τη μύτη.

Το εμβόλιο της Sanofi είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που έχει λάβει άδεια για παιδιά 6 μηνών και άνω.

Μερικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός ολίγων ημερών αλλά η πλειονότητα θα είναι διαθέσιμη από τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και θα αρχίσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει και έχει παραγγείλει 195 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

FirstWord 15-09-2009

4 σχόλια:

Μαρια Πετσαλη είπε...

κ. Καβαλιώτη καλημερα, θα ήθελα τη γνωμη σας για κάποια θέματα σχετικά με τον εμβολιασμό για τη γρίππη τα οποία παραθέτω αριθμητικά για ευκολία:
1. Στα βρέφη 6-9μην (τουλάχιστον) δεν γνωρίζουμε εαν υπάρχει αλλεργία στο αυγό. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν θέματα ασφαλείας με μαζικό εμβολιασμό για τη γρίππη σε αυτές τις ηλικίες σε βρέφη χωρις οικ. ιστορικό αντιστοιχης αλλεργίας.
2. Η διαδικασια ελέγχου ασφλάλειας του εμβολιόυ για τη νέα γρίππη ειναι η ίδια με του κλασσικού ετησιου εμβολιασμού απ' όσο γνωρίζω.Στην πόλη μου συναδελφοι παθολογου και πνευμονιολόγοι προτείνουν άρνηση εμβολιασμου απο νεα γριππη σε παιδια και ενηλικες. Να τονίσω 'οτι προβάλουν λόγους ασφαλείας και οχι αποτελεσματικότητας.
3. Η ιδια ανησυχία φαινεται να διέπει και την πιθανη χορηγηση του νεου εμβολίου σε όσους εχει προηγηθεί ο εποχικος εμβολιασμός.

Η προσωπική σας εκτίμηση?
Ευχαριστώ
Μαρια Πετσαλη
παιδιατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Για το θέμα της αλλεργίας: νομίζω ότι πάντα στο ιατρείο πρέπει να υπάρχει αδρεναλίνη.
Ο ενδοιασμός πρέπει να εστιάζεται περισσότερο στην αποτελεσματικότητα και λιγότερο στην ασφάλεια. Θεωρητικά ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί έχει εχέγγυα ασφάλειας.
Πάντως το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι άμοιρο ανεπιθυμήτων ενεργειών. Πολύ περισσότερων μάλιστα από άλλα εμβόλια.
Προσωπικά, είμαι και εγώ πολύ διστακτικός για το νέο εμβόλιο. Εξάλλου δεν χρησιμοποιώ ούτε το κλασικό. Μόνον όπου υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

mikesot είπε...

Κε Καβαλιώτη, θα μπορούσατε παρακαλώ να διευκρινίσετε ποιοι είναι οι δισταγμοί σας για το εμβόλιο της νέας γριπης αφού δεν διαφέρει από αυτό της εποχιακής;
Και πως καθορίζεται η μεγάλη ανάγκη για να χορηγήσετε το νέο εμβόλιο, αφού έτσι και αλλιώς θα χορηγηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού;
Εν όψη της έγκρισης του εμβολίου από το FDA τι ακριβώς προτείνετε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες ή να κάνει καθένας ότι πιστεύει;
Με εκτίμηση,
Μ. Σωτηρόπουλος- Παθολόγος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Σωτηρόπουλον,

Οι δισταγμοί μου για το νέο εμβόλιο αφορούν βασικά την αποτελεσματικότητα, την οποία δεν γνωρίζουμε σήμερα. Αφορούν επίσης την αναγκαιότητα ή μη αυτού του διαπλανητικού συναγερμού, που προσωπικά πιστεύω ότι δεν έπρεπε να γίνει σε τόση έκταση.
Επαναλαμβάνω ότι και το κλασικό εμβόλιο δεν είναι από αυτά με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και βέβαια είναι από τα εμβόλια που έχουν ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών μεγαλύτερο από τα άλλα κυκλοφορούντα εμβόλια.
Όσον αφορά τις ομάδες πληθυσμού για το νέο εμβόλιο, αν έχω καταλάβει σωστά, μπορεί να είναι αρχικά συγκεκριμένες αλλά σε επόμενες φάσεις θα περιληφθεί όλος ο πληθυσμός (όσοι επιθυμούν φυσικά).
Τέλος, για το τι πρέπει να κάνουμε υπάρχει μια πάγια αρχή: ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα πετυχαίνει τον στόχο του μόνον αν εφαρμοσθεί σε ευρεία και ενιαία βάση. Αν ο καθένας πράττει κατά το δοκούν τότε το πρόγραμμα αποτυγχάνει.
Κάτι που πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί με το νέο εμβόλιο, ειδικά αν εφαρμοσθεί το μέτρο της υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης προ του εμβολιασμού.
Αλήθεια, ποιος ευφυής εγκέφαλος σκέφθηκε αυτό το μέτρο;