Οκτωβρίου 31, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΙV

Η νέα γρίπη δείχνει την ύπαρξη της όλο και περισσότερο. Χωρίς να υπερτονίζουμε τυχόν σοβαρά περιστατικά, δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τη συνολική συχνότητα των ήπιων περιστατικών που είναι και τα συνηθέστερα.

Με δεδομένο τις αντιδικίες, αντιφάσεις και ερωτηματικά που υπάρχουν για τα εμβόλια της νέας γρίπης και που θα αποτελέσουν τα στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί η διαφαινόμενη άρνηση του πληθυσμού για μαζικό εμβολιασμό, θέλουμε να τονίσουμε την μεγάλη αξία των μέτρων προσωπικής υγιεινής. Και φυσικά της αυστηρής εφαρμογής τους.

Εχθές ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το νέο συνολικό αριθμό των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέας γρίπης διεθνώς (η τακτική και καθημερινή καταμέτρηση όλων των περιστατικών έχει σταματήσει) - έως 25/10/2009- που ανέρχονται σε περίπου 450000 και τον αριθμό των θανάτων που ανέρχονται σε 5700 περίπου.


Ανάλυση των περιστατικών φαίνεται παρακάτω.


Cumulative total as of 25 October 2009

Cases / Deaths

WHO Regional Office for Africa (AFRO) 13536 / 75

WHO Regional Office for the Americas (AMRO) 174565 / 4175

WHO Regional Office for the Eastern Mediterranean (EMRO) 17150 / 111

WHO Regional Office for Europe (EURO) Over 64000 / At least 281

WHO Regional Office for South-East Asia (SEARO) 42901 / 605

WHO Regional Office for the Western Pacific (WPRO) 129509 / 465

Total Over 441661 / At least 5712

WHO / Pandemic (H1N1) 2009 - update 72 / 30-10-2009





ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΙΙΙ / ΕΜΒΟΛΙΟ, ΠΡΟΣΟΧΗ

«Ανεπαρκή» τα στοιχεία.
Περιορισμούς θέτει η Ελβετία στον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων για τη νέα γρίπη
30/10/09 13:06

Ζυρίχη.Το εμβόλιο Pandemrix κατά της νέας γρίπης δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, σε εγκύους και σε άτομα άνω των 60, καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα είναι ανεπαρκή, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελβετία.
Η αβεβαιότητα αφορά το στοιχείο AS03 που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της βρετανικής GlaxoSmithKline, το οποίο εγκρίθηκε στην Ελβετία μόνο για χρήση σε ενήλικες.
«Τα στοιχεία που διαθέτουμε αφορούν γενικά τους ενήλικες, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εγκύους, και αυτά που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ανεπαρκή» αναφέρει η Swissmedic, η ελβετική υπηρεσία φαρμάκων.
Συνεπώς, «η Swissmedic δεν δίνει ακόμα την άδεια για τη χορήγηση του Pandemrix σε εγκύους, παιδιά μικρότερα των 18 ετών και σε άτομα άνω των 60 ετών» καταλήγει.
Η Ελλάδα έχει παραγγείλει από την εταιρεία Glaxo 2 εκατομμύρια εμβόλια κατά του Η1Ν1.
Στην Ελβετία, προσθέτει το Reuters, τα άτομα άνω των 60 μπορούν να εμβολιαστούν με το Pandemrix σύμφωνα με τις συστάσεις του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας.
Μαζί με το Pandemrix, η Swissmedic ενέκρινε το Focertia της Novartis, το οποίο προορίζεται για χρήση σε ενήλικες και βρέφη άνω των 6 μηνών.
Στην περίπτωση εγκύων και μητέρων που θηλάζουν, ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίζει αν θα χορηγεί το εμβόλιο ανάλογα με τις συστάσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1069333

Οκτωβρίου 30, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΙΙ

Δυο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις (της τρέχουσαςς εβδομάδας) που έγιναν στο 47th Annual Meeting of Pediatric Infectious Diseases των ΗΠΑ:

1. Ο ιός της νέας γρίπης απεκκρίνεται στα παιδιά για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι στους ενήλικες. Δεν είναι απολύτως σαφές αν η απέκκριση αυτή σχετίζεται πάντα με δυνατότητα μετάδοσης.

2. Το όριο των 48 ωρών που έχει τεθεί για την έναρξη της αντιικής θεραπείας ώστε να είναι αποτελεσματική, φαίνεται ότι δεν είναι απόλυτο και ότι ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου η θεραπεία μπορέι να αρχίσει και εφόσον έχει περάσει το 48ωρο και να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική.

Οκτωβρίου 28, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΟΤΑΪΟΥ

Μετά εμβολιασμό κατά του ιού Ρότα υπάρχει κίδυνος απέκκρισης και μετάδοσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα;

Η συχνότητα απέκκρισης είναι 13% για το RV5 μετά την 1η δόση και στη συνέχεια μειώνεται κάτω από 1% μετά την 3η δόση. Διακόπτεται εντός 15ημέρου από τη συμπλήρωση του εμβολιασμού. Δεν αναφέρεται μετάδοση σε όσες κλινικές μελέτες έχουν γίνει.

Το ποσοστό απέκκρισης του RV1 είναι 17% έως 27%. Η απέκκριση είναι συχνότερη μετά την 1η δόση και συνεχίζεται περίπου ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό μετάδοσης του RV1 είναι περίπου 1%.

Δεν έχει προς το παρόν αποδειχθεί ότι μετάδοση του RV5 ή του RV1 μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Θεωρείται ότι ο κίνδυνος διασποράς, μετάδοσης και νόσησης από το RV5 ή το RV1 είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο του άγριου ιού.

Έτσι το εμβόλιο κατά του ιού Ρότα μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα οικογενείας ανοσοκατασταλμένων ή εγκύων.

Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα ή οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν τις πάνες παιδιών εμβολιασθέντων για 2 εβδομάδες μετά το RV5 και για 4 εβδομάδες μετά το RV1 εμβόλιο. Επίσης πρέπει να τηρούν σχολαστικά μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Lancet Infect Dis. 2004;4:91-99.
Lancet Infect Dis. 2008;8:642-649
Red Book: 2009
MMWR 2009;58:1-25

Οκτωβρίου 26, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ....



Από την εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή" 24-10-2009
............................
Η χιουμοριστική γραφή του δημοσιογράφου νομίζω ότι απηχεί την άποψη του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Τον (κακώς υπάρχοντα;) δισταγμό για το νέο εμβόλιο.

Οκτωβρίου 23, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ / ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ - XXI

Η ελληνική Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη αποφάσισε σήμερα τα εξής όσον αφορά τον εμβολιασμό:
1. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου.
2. Θα αφορούν αρχικά την πρώτη υψηλού κινδύνου ομάδα πληθυσμού, δηλ. τους χρόνιους πάσχοντες, όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας (ανεξαρτήτου ηλικίας), τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου (ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους), όσους φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
3. Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60.
4. Τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.
5. 'Οσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου.
6. Δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των 10 δέκα και άνω των 60 ετών.
7. Το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές.

Οκτωβρίου 21, 2009

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΗΠΑ

Προ ολίγων ημερών το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε:
1. Τη χορήγηση του εμβολίου Gardasil σε αγόρια και άνδρες 9 χρόνων έως 26 χρόνων για πρόληψη των γεννητικών κονδυλωμάτω ν από τους τύπους 6 και 11 του ιού.
Εξαιρετικά σημαντική απόφαση διότι μόνον ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει στο βέλτιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Tην κυκλοφορία στις ΗΠΑ του ετέρου για τον HPV εμβολίου, Cervarix, στις γνωστές ηλικίες.
Επίσης σημαντική απόφαση διότι έτσι θα γίνει ευρύτερα γνωστή η όποια αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα μελετηθεί καλύτερα το φάσμα των ανεπιθυμήτων ενεργειών. Με δεδομένο ότι οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες αποτέλεσαν μεγάλο εμπόδιο για την ευρεία χρήση του εμβολίου (και των δύο σκευασμάτων), η συνολική καταγραφή τους θα δείξει, πιστεύουμε, την ασφάλεια του εμβολίου (και των δύο σκευασμάτων).

Inf Dis News, 20-10-09

Οκτωβρίου 14, 2009

ΓΡΙΠΗ (ΝΕΑ;) - ΧΧ


Η επιδημία της γρίπης του 1918, ήταν ίσως η πλέον θανατηφόρα σε ολόκληρη την ιστορία. Οι νεκροί πάνω από 50 εκατομμύρια. Σήμερα, νέα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, δείχνουν πως ένα μέρος από αυτούς τους θανάτους μπορεί να μην οφείλεται στη γρίπη αυτή καθ` αυτή, αλλά στο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπισθεί: την ασπιρίνη. Η Dr. Starko, που υποστηρίζει τη σχέση «ασπιρίνη – σύνδρομο Reye» έγραψε άρθρο που υπονοεί τυχόν σχέση ασπιρίνης και θανάτων από γρίπη. Αυτό που την έβαλε αρχικά σε υποψίες, είναι η διαπίστωση πως οι σημερινές δοσολογίες της ασπιρίνης που θεωρούνται ανασφαλείς, ήταν τότε καθιερωμένες. Τα δε συμπτώματα της υπερδοσολογίας ασπιρίνης, δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν από αυτά της γρίπης, ειδικά αν ο θάνατος επέρχονταν σύντομα.

Κάποιες ανησυχίες είχαν διατυπωθεί από τότε. Ένας «παθολογοανατόμος» της εποχής, είχε αναρωτηθεί για τις πραγματικές αιτίες θανάτου, καθώς στη διάρκεια των νεκροψιών είχε διαπιστώσει την παρουσία ποσότητας αίματος και υγρών στους πνεύμονες που δεν δικαιολογούνταν από την επίσημη διάγνωση της πνευμονίας. Έπρεπε δηλαδή να υπάρχει κάποια άλλη αιτία θανάτου. Η Dr. Starko, αν και δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία της εποχής, πιστεύει πως η υπερδοσολογία της ασπιρίνης πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολλούς θανάτους.

Τα πακέτα της ασπιρίνης που κυκλοφορούσαν τότε, δεν περιείχαν προειδοποιήσεις σχετικά με τη τοξικότητά της, και καθόλου οδηγίες για την ενδεικνυόμενη δοσολογία. Το φθινόπωρο του 1918, έχοντας να αντιμετωπίσουν την έξαρση της θανατηφόρας ασθένειας και χωρίς καμιά γνωστή μέθοδο θεραπείας, οι υγειονομικές αρχές της Αμερικής άρχισαν να συστήνουν ανεπιφύλακτα τη χρήση της ασπιρίνης, ενώ και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, προμηθεύθηκαν τεράστιες ποσότητες του φαρμάκου.

Το ιατρικό περιοδικό JAMA, συνιστούσε δοσολογία 1.000 mg κάθε 3 ώρες, κάτι που είναι διπλάσιο της σημερινής συνιστώμενης ασφαλούς δοσολογίας. Η φαρμακολογία της ασπιρίνης είναι σύνθετη και δεν ήταν πλήρως κατανοητή μέχρι τη δεκαετία του 1960. Η δοσολογία όμως είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας. Διπλασιάζοντας τη δόση ανά 6ωρο, μπορεί να αυξηθεί έως και 400% η ποσότητας του φαρμάκου που κυκλοφορεί. Ακόμη και σχετικά μικρές δόσεις (6-9 χάπια την ημέρα για κάποιες ημέρες), μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στο αίμα. Οι γιατροί των αρχών του 20ου αιώνα δεν γνώριζαν πολλά για την ασφαλή δοσολογία και απλά αύξαναν την χορηγούμενη ποσότητα που χορηγούσαν, μέχρις ότου εμφανίζονταν τα τα πρώτα σημεία τοξικότητας.

Βέβαια οι υπολογιζόμενοι θάνατοι από το γεγονός αυτό πρέπι να ήταν λίγοι. Η Dr. Starko δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι από τους τότε θανάτους οφείλονται στην ασπιρίνη, αλλά προτείνει το άνοιγμα των στρατιωτικών φακέλων, που σαν πιο οργανωμένοι θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο ασφαλή απάντηση στο ερώτημα.
The New York Times / 13-10-2009

Οκτωβρίου 13, 2009

ΠΟΙΗΣΗ - 10

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα της γρίπης και τα συναφή που μας ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό.
Ένα ποίημα της Μ. Πολυδούρη.


Γιατί Μ' Αγάπησες...

Δε τραγουδώ, παρά γιατί μ' αγάπησες
στα περασμένα χρόνια
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δε τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες

Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι' αυτό είμαι ωραία σα κρίνο ολάνοιχτο
κι έχω ένα ρίγος στη ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου.

Μόνο γιατί τα μάτια σου με κοίταξαν
με τη ψυχή στο βλέμμα,
περήφανα στολίστικα το υπέρτατο
της ύπαρξης μου στέμμα,
μόνο γιατί τα μάτια σου με κοίταξαν.

Μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες
και στη ματιά σου να περνάει
είδα τη λυγερή σκιά μου ως όνειρο
να παιζει, να πονάει,
μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες.

Γιατί δισταχτικά σα να με φώναξες
και μου άπλωσες τα χέρια
κι είχες μέσα στα μάτια σου το θάμπωμα-
μια αγάπη πλέρια,
γιατί δισταχτικά σα να με φώναξες.

Γιατί, μόνο για σέναν άρεσε
γι' αυτό έμεινεν ωραίο το πέρασμά μου.
Σα να μ' ακολουθούσες όπου πήγαινα,
σα να περνούσες κάπου 'κεί σιμά μου.
Γιατί, μόνο γιατί σε σέναν άρεσε.

Μόνο γιατί μ' αγάπησες γεννήθηκα,
γι' αυτό η ζωή μου εδόθη.
στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ' αγάπησες γεννήθηκα.

Μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου
μου χάρισ' η αυγή ρόδα στα χέρια.
Για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου
μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια,
μονάχα για τη διαλεχτή αγάπη σου.

Μονάχα γιατί τόσο ωραία μ' αγάπησες
έζησα, να πληθαίνω
τα ονείρατά σου, ωραίε, που βασίλεψες
κι έτσι γλυκά πεθαίνω
μονάχα γιατί τόσο ωραία μ' αγάπησες.


Μ. Πολυδούρη

Οκτωβρίου 04, 2009

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (ΚΟΙΝΟ)

Παρά τα όσα έχουμε γράψει μέχρι τώρα, συνεχείς είναι οι ερωτήσεις για το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά της κοινής.

Για να λάβετε όμως μια ιδέα του πόσο επιθυμούν μερικοί να εμβολιασθούν, δείτε τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγιειονομικών σε 7 ΥΠΕ της Ελλάδος , το 2007. Μας τα έστειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ προ ολίγων ημερών.

Όπως γνωρίζετε, οι υγειονομικοί είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη και οφείλουν να εμβολιάζονται όλοι κατά της γρίπης.

Από τα 132 νοσοκομεία:

στα 41, ποσοστό εμβολιασμού 0%
στα 54, ποσοστό εμβολιασμού 0.5-10%
στα 17, ποσοστό εμβολιασμού 10-20%
στα 6, ποσοστό εμβολιασμού 20-30%
στα 4, ποσοστό εμβολιασμού 30-40%
στο 1, ποσοστό εμβολιασμού 40,9%
στο1, ποσοστό εμβολιασμού 63.5%

Τα συμπεράσματα είναι εύκολα. Οι υγιειονομικοί αρνούνται τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ή τον αποφεύγουν όσο μπορούν.
Και καλά κάνουν, νομίζω.