Απριλίου 28, 2010

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ

Σε παιδιά και εφήβους με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν και θεραπεία (στη συγκεκριμένη μελέτη μεθοτρεξάτη καιστεροειδή), η χορήγηση εμβολίου ανεμευλογιάς είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Δεν παρατηρείται δε αύξηση των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου.


Arthritis Care Res 2010

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Κύριε Καβαλιώτη, καλησπέρα και καλή Ανάσταση. Θα ήθελα αν μου επιτρέπατε να καταχραστώ λίγο από τον χρόνο σας για την εξής ερώτηση: Πατέρας σε αιμοδοσία ανακαλύπτεται θετικός στο Αυστραλιανό αντιγόνο. Τα δύο του παιδιά, ηλικίας 8 και 11 ετών, έχουν λάβει 3 δόσεις του εμβολίου της ηπατίτιδας Β. Ωστόσο, η μητέρα με δική της πρωτοβουλία προβαίνει σε έλεγχο αντισωμάτων και το μικρότερο παιδί έχει μηδενικό τίτλο αντισωμάτων. Πρέπει να λάβει αναμνηστική δόση? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ανώνυμος είπε...

Κ. Καβαλιώτη καλησπέρα,
παρακολουθώ κοριτσάκια δίδυμα 17μην. Το ένα έχει κάνει μεταμοσχευση ήπατος λόγω ατρησίας χοληφόρων πρό 5μηνου στο King's και ειναι υπο κορτιζόνη και tacrolimus. Προ της μεταμοσχευσης την εμβολίασαν εναντι ανεμευλογιας και ιλαρας-παρωτιτιδας-ερυθρας.
Είναι καιρος να εμβολιασθεί η υγιής αδελφή της. Ηθελα τη γνώμη σας για το ποσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός της υγιούς αδελφής για την μεταμοσχευμένη. Κρινετε οτι χρειάζεται να απομονωθεί απο την αδελφή της και αν ναι για πόσο διάστημα.
Ευχαριστώ
Μαρια Πετσάλη
Παιδιατρος

λοιμωξη είπε...

κ. Πετσάλη

Μπορεί να γίνει το εμβόλιο και δεν χρειάζεται απομόνωση.