Πέρα από την παρατηρούμενη διεθνώς αύξηση των λοιμώξεων από N. gonorrhoeae, έχει παρατηρηθεί και μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανθεκτικών ή και πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών. Έτσι σήμερα συστήνονται για τη θεραπεία υψηλές δόσεις κεφτριαξόνης. Εναλλακτικά μπορεί να δοθεί αζιθρομυκίνη σε συνδυασμό με γενταμυκίνη. Γίνονται προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου, που ίσως δώσει λύση στο πρόβλημα.
Curr Opin Infect Dis. 2014;27(1):62-67
2 σχόλια:
Κύριε Καβαλιώτη,
θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το νέο εμβολιαστικό σχήμα και τη σκοπιμότητα του εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Β κατά τη γέννηση. Εφόσον η μητέρα είναι HBsAg (-) για ποιο λόγο πρέπει όλα τα νεογνά να εμβολιάζονται κατά τη γέννηση και όχι από τον 2ο μήνα έναντι του HBV? Από που κινδυνεύουν να κολλήσουν ηπατίτιδα Β νεογνά που αποδεδειγμένα οι μητέρες τους είναι HBV (-)? Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν είναι τακτική στα περισσότερα μαιευτήρια να γίνεται ο εμβολιασμός μέχρι να πάρει εξιτήριο το νεογνό. Ο παιδίατρος λοιπόν θα πρέπει στην 1η επίσκεψη να εμβολιάζει για την Β και μετά να συνεχίζει στο 2ο μήνα με τα υπόλοιπα εμβόλια?
Σε ότι αφορά στα νέα εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκοκκο, νήπια >18 μηνών εμβολιασμένα με το μονοδύναμο για τη μηνιγγίτιδα C, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 11 έτη για να κάνουν το τετραδύναμο ή συστείνετε να γίνεται μία δόση πχ στα 2 έτη? Επίσης παρατήρησα ότι στη θέση του MenC κατά την 1η βρεφική ηλικία θα γίνεται πλέον το MenB, προτείνετε μάλιστα το MenC να γίνεται στην ηλικία των 8 μηνών. Είναι ασφαλές αυτό σύμφωνα με την επιδημιολογία του μηνιγγιτιδόκοκκου κατά τη βρεφική ηλικία, η θα πρέπει να επιδιώκουμε κάλυψη και για τον MenC σε πιο μικρή ηλικία (πχ συγχορήγηση MenC MenB στο 1ο 6μηνο ζωής?)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας,
με εκτίμηση,
Στεργίδου Δώρα, ειδικευόμενη Π/Δ
Kα Στεργίδου,
Ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις σας σε ένα περίπλοκο πλέον εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Θα σας απαντήσω με ιδιαίτερη ανάρτηση για το θέμα.
Δημοσίευση σχολίου