Φεβρουαρίου 19, 2015

ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ... ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λέγεται ότι "οι γιατροί οφείλουν να ακολουθούν πιστά το εθνικό πρόγραμμα εμβολίων"\
 .
Σωστά, έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα των εμβολίων.
Oλοι οι υπεύθυνοι (εξειδικευμένοι, σύλλογοι, εταιρείες, κλπ) τονίζουν ότι "οι παιδίατροι ακολουθούν απαρέγκλιτα το εθνικό πρόγραμμα εμβολίων".

Έχουν δίκηο; Δεν νομίζω. Από όλους υπάρχει υποκρισία και μόνον.

Αν κάποιος πεί δεν κάνω αυτό το εμβόλιο ή αυτές τις δόσεις θα επισύρει την κατακραυγή των άλλων για αποπροσανατολισμό κλπ κλπ. Τι γίνεται όμως την περίοδο αυτή; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

1. Άκουσα μια πρωινή εκπομπή τον δημοσιογράφο κ. Παπαδάκη να λέει "μήπως τ΄ αρπάζουν οι γιατροί  από τις εταιρείες και κάνουν το ένα ή το άλλο εμβόλιο;" σε συζήτηση που αφορούσε το πρόγραμμα εμβολίων. Νομίζω ότι ήταν καθαρά ρητορικό το ερώτημα αν και είναι κάτι που το λένε πολλοί εδώ και πολλά χρόνια. Πιθανόν κάποιοι θίχτηκαν και θέλουν αποκατάσταση. Όμως για τι πράγμα αποκατάσταση; Στο ρητορικό ερώτημα; Εξάλλου αυτό δεν το συζητάμε κι εμείς οι γιατροί; Γιατί υποκρινόμαστε; Οι γιατροί δεν έχουμε οικονομικές σχέσεις με εταιρείες; Δεν πηγαίνουμε ταξίδια; Δεν μας παρέχουν πλουσιοπάροχα γεύματα; Ποιος παιδίατρος μπορεί να το αρνηθεί αυτό; Αυτά δεν είναι χρήματα; Δεν είναι οικονομική εξάρτηση;  Και μιλάμε για φανερά έξοδα και χρήματα. Τα κρυφά δεν ξέρει κανείς αν υπάρχουν  και φυσικά δεν μπορούν να αποδειχτούν. Όμως μια φορά ας ομολογήσουμε την αλήθεια τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους άλλους. Εγώ όμως νομίζω ότι όσο πιο πολύ θίγεται κάποιος από μια αλήθεια τόσο μεγαλύτερη εξάρτηση έχει, γιαυτό και θίγεται. Πιστεύω ότι οι γιατροί δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για τις φήμες αυτές αλλά πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι παρά τη οικονομική δέσμευση που τυχόν έχουμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η ηθική του καθενός μας.

Το αστείο είναι ότι γιατροί που πετάνε έξω από το ιατρείο τους ιατρικούς επισκέπτες (τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι) επειδή δεν ικανοποιούν τις οικονομικές τους απαιτήσεις, αυτοί είναι που φωνάζουν πιο πολύ για τέτοια θέματα "ευθιξίας".    

2. Το άλλο θέμα, από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε και το προηγούμενο είναι το εξής:  η εθνική επιτροπή απέκλεισε από το πρόγραμμα ένα εμβόλιο, αυτό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Δεν συζητάμε την απόφαση. Είναι απόφαση της επιτροπής. Συζητάμε τι θα κάνουν οι γιατροί. Σύμφωνα με τα ειωθότα και αυτό που λέγαμε στην αρχή ("οι γιατροί οφείλουν να ακολουθούν πιστά το εθνικό πρόγραμμα εμμ,βολιασμών") και σύμφωνα με αυτά που λένε οι ενώσεις παιδιάτρων, οι παιδίατροι δεν πρέπει να το χορηγούν μια και δεν περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα.  Όσοι γιατροί το χορηγούν ουσιαστικά παρεκκλίνουν του προγράμματος, και δεν βοηθούν στην επίτευξη βέλτιστου αποτελέσματος των εμβολίων. Δεν ανήκουν λοιπόν στους παιδιάτρους που απαρέγκλιτα εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Πιστεύετε ότι έτσι γίνεται;

Επιπλέον, όσοι γιατροί το συστήνουν στους άλλους συναδέλφους, λογικά παραπλανούν τους παιδιάτρους και τους αποπροσανατολίζουν. Έτσι τουλάχιστον έλεγαν  για όσους πρότειναν άλλα σχήματα. Πόση υποκρισία όμως! 
Η Παιδιατρική Εταιρεία έβγαλε πρόγραμμα (ξέχωρο του εθνικού προγράμματος) όπου  συστήνει το εμβόλιο αυτό, το οποίο όμως δεν συστήνει η εθνική επιτροπή και δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα!
Εκεί τι να πεις. Ποιος αντιδρά; Οι παιδίατροι τι θα κάνουν; Θα το χορηγούν (ακούγοντας τους μεν) ή όχι; (ακούγοντας τους δε).

Και η ένωση ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής τι συνέστησε στα μέλη της; Να εφαρμόζουν το πρόγραμμα ή όχι; Και ο παιδίατρος πως θα κινηθεί; Με βάση το πρόγραμμα, την αναγκαιότητα, την πράξη, την επίσκεψη που πρέπει ή όχι να κάνει;

Περίεργα πράγματα.

Κάποιος δεν πρέπει να απαντήσει επί του πρακτέου; Ο Παπαδάκης μας ενόχλησε;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: