Αυγούστου 01, 2017

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Νο 2127/2017) μια υπουργική απόφαση που λέει ότι για να χορηγηθεί ξένο γάλα σε νεογέννητο (αντί θηλασμού) χρειάζεται έγγραφη συναίνεση της μητέρας. Αναφέρεται φυσικά σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα. Δεν γνωρίζω την τρέχουσα πρακτική στα μαιευτήρια αλλά η απόφαση αυτή μου φαίνεται ακατανόητη. Ένα νεογέννητο μένει στην κλινική για λίγες ημέρες μόνον. Αυτές τις μέρες, υπάρχει περίπτωση η μητέρα να μην θέλει να θηλάσει το παιδί και να ζητήσει ξένο γάλα; Ή υπάρχει περίπτωση η κλινική να θέλει να επιβάλει το ξένο γάλα έναντι του θηλασμού; Κάτι δεν μου «κάθεται» καλά. Εκτός αν κάτι μου διαφεύγει.

Όσον αφορά τη μακρόχρονη παραμονή του νεογνού σε νοσοκομείο για ιατρικούς λόγους, νομίζω ότι και εκεί δεν χρειάζεται άδεια. Αν υπάρχουν σαφώς ιατρικοί λόγοι, γιατί να ζητηθεί έγγραφη άδεια της μητέρας για το ξένο γάλα;

Κάτι μου διαφεύγει (επαναλαμβάνω) σ΄ αυτή την απόφαση που επιπλέον λέει ότι η μητέρα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη του θηλασμού. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται καθόλη τη διάρκεια της κύησης τόσο από τον γυναικολόγο όσο και από τον παιδίατρο.

Θυμήθηκα μάλιστα μια άλλη παλαιότερη περίεργη απόφαση ενός άλλου «κορυφαίου…» υπουργού υγείας που έλεγε ότι τιμωρείται όποιος δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό στις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Οι υπουργοί μας δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν ότι μερικά πράγματα δεν επιβάλλονται με αστυνομικές διατάξεις. Καλύτερη μέθοδος είναι η επιστημονική πειθώ και όχι η αστυνομική απαγόρευση.

Τι να πούμε; 


2 σχόλια:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

AN O ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ.
Πἐπη Ραγκοὐση

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Τι να πω. Είναι κι αυτό μια άποψη. Η ουσία είναι ότι ο θηλασμός βοηθά, κάνει καλό. Αλλά δεν θα εντοπίσουμε μόνον σ΄αυτό την ποιότητα μιας μάνας. Και επαναλαμβάνω, με αστυνομικές διατάξεις δεν επιβάλλεται κάτι.

Νομίζω ότι η απόφαση του υπουργείου δεν εστιάζεται στη μάνα αλλά στον θηλασμό. Και νομίζω ότι δεν έπρεπε καν να κυκλοφορήσει τέτοια απόφαση για τους λόγους που εξηγώ στο σχόλιο μου. Η υγεία έχει τόσα προβλήματα που χρειάζονται λύσεις και αυτοί ασχολούνται με τα αυτονόητα.

Να ΄χαμε να παίζουμε, που λέει και ο λαός.