Φεβρουαρίου 01, 2019

HPV-ΕΜΒΟΛΙΟ: ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Ή ΟΧΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Μετά τη χθεσινή ανάρτηση, συνάδελφος παιδίατρος μου έστειλε ως σχόλιο το παρακάτω κείμενο που αφορά το HPV εμβόλιο. Το κείμενο είναι του 2013 και αποτελεί απάντηση της Ιαπωνικής Πρεσβείας Ελλάδος σε σχετικό αίτημα του παιδιάτρου. Ο παιδίατρος εκφράζει την αντίρρηση του στο δημοσίευμα της χθεσινής ανάρτησης που λέει ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια αναφέρεται για πρώτη φορά και τονίζει ότι πολλά ήσαν γνωστά από το 2013. 

Η απάντηση της Πρεσβείας αναφέρεται αυτούσια με τη σύνταξη και την ορθογραφία της. 


"Μετά τη παράκληση σας στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, όντως δημοσιοποιήθηκε μία ανακοίνωση από το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας στις 14/6/2013, σχετικά με την αναστολή σύστασης για το προληπτικό εμβολιασμό της μήτρας λόγω των παρενεργειών που προκαλούνται.

Όμως δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση στα Αγγ2λικά από το ίδιο το υπουργείο, επομένως σας στέλνω ένα σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Asahi Shimbun" η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εκδότες στην Ιαπωνία.

Το άρθρο από την εφημερίδα "Asahi Shimbun" στις 15/6/2013

"Health ministry withdraws recommendation for cervical cancer vaccine"
http://ajw.asahi.com/article/behind_news/social_affairs/AJ201306150057

Εάν χρειάζεστε σχετική ανακοίνωση από το δημόσιο τομέα, δείτε την ιστοσελίδα του δήμου Niiza του νόμου Saitama.
http://www.city.niiza.lg.jp.e.gv.hp.transer.com/soshiki/31/sikyukeigan-yobou.html

Εάν δεν καλύπτει την επιθυμία σας ή την ανάγκη σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πρεσβεία της Ιαπωνίας
Οικονομικό Τμήμα
E-mail: 
kojima@at.mofa.go.jp "


Σχόλια: Τι να απαντήσω στον συνάδελφο; Γνωστά αυτά, γνωστή η αναστολή σύστασης για εμβολιασμό από το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Το έγραψα και χθες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούν σωρεία συζητήσεων. Το αν έγιναν παγκοσμίως 270.000.000 δόσεις εμβολίου, δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Είναι απλά ασφαλές (χωρίς το απολύτως). Τίποτε στην Ιατρική δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Και βέβαια υπάρχει η σταθερή και διαχρονική φράση της κάθε παραγωγού εταιρείας όταν σχολιάζει μια κοινώς αποδεκτή ανεπιθύμητη ενέργεια: "ναι, αλλά η συχνότητα αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι ίδια με αυτή του γενικού πληθυσμού". Πάντα το ίδιο; Ας ειπωθεί και κάτι άλλο. Υπάρχει και η άλλη αμίμητη απάντηση των εταιρειών πχ. για τη μείωση της αντισωματικής απάντησης κάποιων αντιγόνων ενός εμβολίου : "ναι, αλλά η κλινική σημασία του φαινομένου δεν είναι γνωστή". Και κάποιος μπορεί να πει "μα αφού δεν ξέρουμε τις συνέπειες αυτού για ποιο λόγο να χορηγήσουμε το εμβόλιο;" Το θέμα όμως είναι αν θα το πει αυτό ή αν μηχανικά θα ακούσει την ενημέρωση της εταιρείας και μηχανικά θα χορηγήσει το εμβόλιο. Το άλλο θέμα είναι το οικονομικό. Τα ποσά που διακινούνται και που διακυβεύονται με τα εμβόλια είναι τεράστια. Μέσα σε τέτοιον ωκεανό χρημάτων δεν θα ήταν δύσκολο να πνιγούν και κάποια ανεπιθύμητα συμβάματα. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά είναι τόσα αυτά που γίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής που ο καθείς πλέον μπορεί να  αναρωτιέται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: