Μαΐου 31, 2021

ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ...

Διαβάζω επίσημες ανακοινώσεις άλλων κρατών για την Covid-19 και τα εμβόλια. Οι άνθρωποι καταγράφουν, μελετούν, ανακοινώνουν. Εμείς εδώ στη χώρα μας μόνο μιλάμε. Ατέλειωτα λογύδρια στην TV και στα διάφορα sites. Όλα βαίνουν καλώς. Οι άνθρωποι φταίνε που παθαίνουν διάφορα, όχι το εμβόλιο. Οι άνθρωποι φταίνε που αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό.  Όχι αυτοί που τον δημιούργησαν και τον έριξαν στον πλανήτη ή έστω τους ξέφυγε. Όλα τυχαίως γίνονται. 

Αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι θέλουν να εκτίθενται με όσα λένε. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι δείχνουν το επίπεδο τους; Και ο κόσμος;  Ο κόσμος φοβάται. Έχει ποτισθεί από την τρομοκρατία των ΜΜΕ. Έχει παραχωρήσει την ελευθερία και τη βούληση του στις επιθυμίες και τις «γνώσεις» του κάθε δημοσιογράφου, του κάθε πολιτικού, του κάθε διορισθέντος γιατρού. Δεν υπάρχει λογική σκέψη, δεν υπάρχει κριτική. Και καλά ο κόσμος. Οι γιατροί; Κανείς δεν καταλαβαίνει προς τα που βαδίζουμε;

Άκουσα μάλιστα πρόσφατα κάποιον μεγαλοσχήμονα επιστήμονα να απαντά ως εξής σε σχετική ερώτηση:  "... και που θέλατε να ξέρουμε τι παρενέργειες θα κάνει το εμβόλιο πριν κυκλοφορήσει..."  Ακριβώς, ο ειδικός δεν ήξερε. Πως να το ξέρει άλλωστε; Αφού το εμβόλιο ήταν fast tract. Τώρα δοκιμάζεται και μελετάται. Όμως όφειλε να γνωρίζει ότι ένα εμβόλιο δεν το βγάζεις στην πιάτσα (όσο επείγουσα ανάγκη κι αν υπάρχει) πριν το δοκιμάσεις τουλάχιστον επαρκώς, ειδικά στο θέμα της ασφάλειας. Βγάζεις πρώτα τη θεραπεία που έχεις δοκιμασμένη. Όφειλε να το γνωρίζει. Ειδικός γαρ... 

Τα εμβόλια έχουν σώσει και συνεχίζουν να σώζουν ζωές. Όμως τώρα; Λένε ότι κυκλοφόρησαν όπως κυκλοφόρησαν, για να σώσουν τον πλανήτη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα 2/3 των υπαρχόντων αποθεμάτων έχουν πάει σε 10 μόλις χώρες. Απλά σκεφτείτε πως και γιατί.



Μαΐου 30, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ

Σε τελευταία μελέτη διαπιστώθηκε ότι μεταλλάξεις του SARS-Cov-2 μπορεί κατά κάποιο τρόπο να διαφύγουν μερικώς από τη χυμική ανοσία τόσο της λοίμωξης όσο και του εμβολιασμού,  αλλά όχι από την κυτταρική ανοσία όπου μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται και τα S-specific CD4+   Τ κύτταρα.

Science Immunology, Vol. 6, Issue 59, DOI: 10.1126/sciimmunol.abj1750



COVID-19 KAI ΟΡΜΟΝΕΣ

Κατά περίεργο τρόπο και σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι η εξέλιξη της Covid-19 εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις ορμόνες. Έτσι χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επιβαρύνουν τη νόσο, ενώ όσο πιο υψηλά βρίσκεται η ορμόνη αυτή τόσο καλύτερα καταπολεμά τη λοίμωξη ο οργανισμός.

Miami Herald / GHN 28-05-2021 


 

Μαΐου 29, 2021

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ


Το  καλοκαίρι πλησιάζει. Οι εγκλεισμοί σταμάτησαν. Αρχίσαμε να θυμόμαστε τα ταξίδια. Τι το καλύτερο για μια βόλτα στην "κουκλίτσα της Ηπείρου", την Πρέβεζα, και την επίσης όμορφη Λευκάδα απέναντι της. Με τα γραφικά στενά και τις καθάριες θάλασσες. Από τις πολύ ωραίες περιοχές της  Ελλάδας.

Χρειάζεται λίγο ηρεμία μετά τη φουρτούνα του χειμώνα. Να μην ξεχνάμε όμως τα μέτρα προφύλαξης. Ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.
              
    







Μαΐου 28, 2021

ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑ COVID-19 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ


J Neurol Neurosurg & Psychiatry / http://dx.doi.org/10.1136/jnnp-2021-326984
Medscape, 25-05-2021


Από τις πρώτες περιγραφές της γνωστής επιπλοκής (3 περιστατικά) και απεικονίσεις της βλάβης. Σαφής σύνδεση με το  εμβόλιο.

Γνωστή πλέον ανεπιθύμητη ενέργεια. Πολλά εκατομμύρια οι εμβολιασθέντες. Αλλά και πολλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Πάρα πολλές. Μόνο στη χώρα μας ο καθένας μας ξέρει και από λίγους που εμφάνισαν ατυχή συμβάματα. Δυστυχώς τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Δυστυχώς τα περισσότερα δεν ερμηνεύονται και δεν αποδίδονται. Όλα τυχαία είναι. Χιλιάδες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες (μεταξύ των οποίων και θάνατοι) που αναφέρουν οι υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης ανά τον κόσμο. Και οι τηλεαστέρες της χώρας μας συνεχίζουν απτόητοι να αγνοούν τα πάντα. Φυσικό είναι αφού αγνοούν την ίδια την ιατρική. Βγαίνει ο πνευμονολόγος καθημερινά και εκτοξεύει του κόσμου τις ανακρίβειες, τα απίθανα παραδείγματα. Και δεν τον μαζεύει κανένας. Βγαίνει και εκείνος που δεν έχει καμία ειδικότητα στην ιατρική (κλινική ή εργαστηριακή), αλλά ασχολείται μόνον με οικονομικά,  και τρομοκρατεί όλον τον κόσμο: Θα πεθάνετε αν δεν εμβολιαστείτε. Γι αυτόν όσοι πεθαίνουν επειδή εμβολιάστηκαν είναι ανύπαρκτοι. 

Δεν λέω, σε σχέση με τον αριθμό εμβολιασθέντων, αυτοί που βλάφτηκαν είναι πολύ λιγότεροι. Αλλοίμονο. Όχι όμως αμελητέοι. Για κανένα άλλο εμβόλιο (από τα παλαιότερα) δεν έχουν αναφερθεί τόσες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το εμβόλιο θα είχε αποσυρθεί. Τώρα όμως, κυβερνήσεις, κράτη, φορείς, αρχές κινούνται μανιωδώς να επιβάλλουν και να επιταχύνουν τον εμβολιασμό. Με ευγενικό τρόπο, με έμμεσο εκφοβισμό, με απειλές απόλυσης, με τιμωρητικά μέτρα. Κατά τα άλλα το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Αν όλο αυτό δεν είναι κεντρικά καθοδηγούμενο (με άγνωστους προς το παρόν στόχους), τι άλλο θα μπορούσε να είναι; 

Και το πιο περίεργο. Όποιος εκφράζει μια απορία, μια αμφιβολία, μια ερώτηση είναι συνωμότης και ψεκασμένος. Ή οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους ή συμβαίνει κάτι που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πρόσφατη μελέτη που δεν έχει ακόμη τεθεί υπό κρίση, αναφέρει ότι εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούν φορείς αδενοϊού για μεταφορά και μετάδοση πληροφοριών στο κύτταρο, μπορεί να προωθήσουν μέρος του μεταφερόμενου "φορτίου"  στον πυρήνα των κυττάρων. Εκεί είναι πιθανόν εύκολο να παρερμηνευθούν κάποιες οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών κορωνοϊού. Άρα θα προκύψουν πρωτεΐνες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν διαταραχές θρόμβων αίματος σε αριθμό παραληπτών.

Reuters 27-05-2021


Αυτά νομίζω θα τεκμηριωθούν  ή απορριφθούν σύντομα. Ήδη οι παρασκευαστές των mRNA εμβολίων λένε ότι τα δικά τους εμβόλια δεν μεταφέρουν τίποτε στο DNA παρά μόνο διοχετεύουν την πληροφορία  στο κυτταρόπλασμα. Το θέμα είναι ότι πολλά μπορεί να μην είναι γνωστά ακόμη και μπορεί σιγά σιγά να διαπιστωθούν διάφορα. Το άλλο θέμα είναι ότι συζητώντας με γιατρούς και δη παιδιάτρους είδα ότι δεν γνώριζαν έστω στοιχειωδώς το εμβόλιο που έλαβαν οι ίδιοι. Και μάλιστα εξεπλάγησαν όταν κατάλαβαν ότι ο ίδιος ο λήπτης παράγει την πρωτείνη έναντι της οποίας θα προκληθούν αντισώματα. Θεωρώ ότι οι γιατροί θα έπρεπε να γνωρίζουν τουλάχιστον τον βασικό μηχανισμό του α ή β εμβολίου. Μετά μη λέμε για τον μη ιατρικό κόσμο πως κάνει ό,τι ακούει από την τηλεόραση.  


Μαΐου 25, 2021

ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα εμβόλια, ως γνωστόν αποτελούν τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων. Χωρίς να έχουν καταφέρει να εξαλείψουν κάποια λοίμωξη πέραν της ευλογιάς, έχουν μειώσει τη νοσηρότητα από λοιμώδη νοσήματα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια «εμπόλεμη» κατάσταση με έναν ιό άγνωστο μέχρι τώρα, με άγνωστη δράση, συμπεριφορά και συνέπειες.  Έχουμε μια πανδημία που οι αρχές του πλανήτη προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν  με κάθε τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή παρασκευάσθηκαν και εμβόλια τα οποία θεωρήθηκαν ως πανάκεια και επεβλήθησαν στον πληθυσμό με μοχλό την καθημερινή τρομοκρατία και τη δημιουργία φόβου μέσω των ΜΜΕ.  Μέσα στη βιασύνη όμως αντιμετώπισης του ιού ελαχιστοποιήθηκαν τα όρια ασφαλείας που είναι απαραίτητα για την παρασκευή και κυκλοφορία ενός εμβολίου. Μπορεί οι τεχνικές παρασκευής ενός εμβολίου να βελτιώθηκαν και άρα τα εμβόλια να παράγονται ταχύτερα, αλλά η ασφάλεια είναι ένα θέμα που πρέπει να το παρακολουθεί κανείς επί μακρόν. Π.χ. δεν υπάρχουν τεχνικές που να συμπιέσουν τα δεδομένα ώστε με στοιχεία μικρού χρονικού διαστήματος να οδηγηθούμε σε μακροχρόνια συμπεράσματα. Τα εμβόλια λοιπόν εγκρίθηκαν ως εξυπηρετούντα μια επείγουσα ανάγκη, δηλ. έλαβαν όχι κανονική έγκριση αλλά προσωρινή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες εξασφάλισαν τη νομική απαλλαγή τους από ό,τι πιθανό ή απίθανο μπορούσε να προκληθεί από τον εμβολιασμό. Έτσι σήμερα παρακολουθούμε μία μαζική δοκιμή ενός προϊόντος σε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων. Μέσα από τη δοκιμή αυτή θα εξαχθούν και τα τελικά συμπεράσματα για την αξία του προϊόντος, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, την αποτελεσματικότητα κλπ,  Έχουμε δηλ. σήμερα ένα προϊόν υπό δοκιμή το οποίο προσφέρεται ως «τελικό» προϊόν και το οποίο έχει διάρκεια προστασίας 6 μήνες σύμφωνα με τους κατασκευαστές του (προσωπικά πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερης διάρκειας). Πως μπορεί αυτό το προϊόν να προκαλέσει τείχος ανοσίας όταν πριν εμβολιασθεί ο απαιτούμενος πληθυσμός θα έχει λήξει η προστασία ενός μεγάλου τμήματος του προηγηθέντος πληθυσμού; (σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς του εμβολίου). Δεν θυμάμαι να υπάρχει εμβόλιο με τόσο βραχεία διάρκεια προστασίας, πλην του εμβολίου της γρίπης το οποίο αλλάζει κάθε χρόνο λόγω συχνών μεταλλάξεων του ιού. Η εποχή της γρίπης όμως διαρκεί λιγότερο από έξη μήνες, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού είναι συνεχής και για δεύτερη χρονιά. Πως θα σταματήσει την πανδημία ένα βραχυπρόθεσμο εμβόλιο. Εκτός και εφαρμοστεί αυτό που ειπώθηκε από τις παρασκευάστριες εταιρείες για επανεμβολιασμό εντός ολίγου και συνεχή κατά περιόδους εμβολιασμό. Και πάλι όμως είναι αδύνατον να υπάρξει ταύτιση του πλανήτη.

Όσον αφορά τη χρήση των Covid-19 εμβολίων στα παιδιά, τη θεωρώ προς το παρόν λάθος. Με βάση όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα παιδιά είναι μικρός κρίκος στην αλυσίδα της μετάδοσης. Επίσης δεν νοσούν ιδιαίτερα, αλλά και αν ακόμη είναι σε ηλικίες που υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν, τότε η νόσηση είναι συνήθως ήπια (επαναλαμβάνω με όσα γνωρίζουμε σήμερα). Πέραν αυτού όμως είναι το θέμα της ασφάλειας που προέχει. Ένα εμβόλιο που κρίθηκε ασφαλές (έστω για επείγουσα χρήση) με διαδικασία διμήνου σε ενήλικες, πόσο ασφαλές μπορεί να θεωρηθεί για παιδιά; Οι ανακοινώσεις μιλούν για αποτελεσματικότητα κυρίως. Μα αυτό είναι που ενδιαφέρει μόνον; Η ασφάλεια αγνοείται;

Η επείγουσα άδεια που έλαβε το εμβόλιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

«The Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine was evaluated in 2,260 adolescents 12 to 15 years of age as an amendment to study C4591001, an ongoing randomized, observer-blind, placebo-controlled Phase 3 trial… 

…After the second dose, 98.3% of all participants had ≥ 1 month of follow-up while 57.9% had ≥ 2 months of follow-up. Follow up will continue in trial participants for at least 2 years following the second dose for ongoing safety reporting to Health Canada…» (Public Health Agency of Canada / May 2021).

 Δηλ. μια μικρή ομάδα εφήβων έλαβε το εμβόλιο στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης που συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σε 2 τουλάχιστον χρόνια. Το θέμα της ασφάλειας ελέγχθηκε μόνον για 2 μήνες και θα ολοκληρωθεί κι αυτό μελλοντικά. Αν θυμάμαι καλά το μόνο εμβόλιο που έλαβε επείγουσα άδεια χρήσης ήταν το εμβόλιο του άνθρακα στις ΗΠΑ (2005). Φυσικά για ειδικούς σκοπούς και όχι για παγκόσμια καθολική χρήση.

Επίσης, η φιλοσοφία του τρέχοντος εμβολίου είναι τελείως διαφορετική από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό, εφόσον όμως αποδειχθεί σαφώς ότι δεν είναι κακό. Μέχρι τώρα τα εμβόλια περιείχαν νεκρά βακτήρια ή ιούς ή τμήματα αυτών ή ζώντες εξασθενημένους ιούς. Προς αυτά τα αντιγόνα ο οργανισμός κινητοποιούσε άμεσα το ανοσιακό του σύστημα. Με τα τέσσερα υπάρχοντα σήμερα εμβόλια, εισάγεται στον οργανισμό η πληροφορία παρασκευής μιας πρωτεϊνης του κορωνοϊού. Άρα ο οργανισμός του λήπτη πρέπει να παράξει την πρωτεϊνη, στη συνέχεια να την αναγνωρίσει ως ξένη και μετά να κινητοποιήσει το αμυντικό του σύστημα  για παραγωγή αντισωμάτων. Με το εμβόλιο λοιπόν δίνουμε την εντολή παραγωγής ακίδας στον οργανισμό μας. Και από αυτό και μόνο προκύπτουν πολλαπλά ερωτήματα:

-Για πόσο διάστημα η παραγωγή; Για πόση ποσότητα;

-Αν η παραγωγή συνεχίζεται επ΄αόριστον τι θα συμβεί;

-Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τυχόν ανεξέλεγκτη παραγωγή της παθογόνου ακίδας του κορωνοϊού;

-Πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο οργανισμό ενός παιδιού;

-Τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξουν επιγενετικές μεταβολές πολύ αργότερα από τη χορήγηση του εμβολίου;  

-εγγυάται κανείς (και ειδικά οι εταιρείες παραγωγής) ότι τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί;

-πόσο γνωστό μπορεί να είναι σήμερα το ευρύτερο φάσμα των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου, ειδικά στα παιδιά;

Θα είναι βασικό λάθος λοιπόν να επιβάλουμε ένα Covid-19 εμβόλιο στα παιδιά χωρίς επαρκή δεδομένα ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι θεμελιώδης παράγοντας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια. Η παράβλεψη του παράγοντα αυτού θα έχει σημαντικές συνέπειες μελλοντικά για όλα τα εμβόλια.



Μαΐου 23, 2021

ΜΑΣΚΑ - ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΟ ;

Στις ΗΠΑ πολλές Πολιτείες άρχισαν σιγά σιγά να αίρουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας από παιδιά, εφήβους και φοιτητές οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Ορισμένες μάλιστα απαγορεύουν πλήρως σε οποιαδήποτε αρχή ή υπηρεσία (πχ. διευθύνσεις σχολείων, πανεπιστημίων κλπ) να απαιτούν από τα παιδιά ή άλλους τη χρήση μάσκας.

Οι κυβερνήτες των Πολιτειών αυτών θεωρούν ότι η επιβολή της μάσκας δεν έγινε για λόγους δημόσιας υγείας αλλά σαν ένα αρχικό μέτρο στέρησης ελευθεριών. 

Μedscape / Reuters   21-05-2021

  

Μαΐου 20, 2021

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝΩΝ - ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ Ή ΜΗ

Όσο ακούω τους σοφούς της επιτροπής εμπειρογνωμώνων τόσο αναρωτιέμαι αν σπούδασα ιατρική ή κάτι άλλο. Τι προσπάθεια κι αυτή να ανατρέψουν την ιατρική!

Άκουσα λοιπόν κάποιον να λέει ότι είναι ευτυχής που δόθηκε άδεια ώστε οι νοσήσαντες να κάνουν μία δόση εμβολίου 9-12 μήνες μετά τη νόσηση. Διότι η νόσηση λειτουργεί ισάξια με την πρώτη δόση του εμβολίου και άρα χρειάζονται μόνο μία δόση. Ναι ο .... Εξισώνει την ανοσία από τη φυσική νόσηση με μια δόση εμβολίου που εξ ορισμού δεν επιφέρει υψηλά ποσοστά προστασίας. Αντί να πει ότι το εμβόλιο προσεγγίζει τη φυσική ανοσία.

Το δεύτερο που είπε ο εν λόγω κύριος είναι πως νοιώθει ευτυχής (πάλι) που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών πριν τον Σεπτέμβριο. Πολύ ωραία λοιπόν. Εμβολιασμοί στα παιδιά με εμβόλιο προσωρινής άδειας (άρα ευρισκόμενο σε πειραματική δοκιμή ακόμη), με εμβόλιο που η ασφάλεια του μελετήθηκε για δυο μήνες  όταν πήρε την άδεια και συνεχίζει να μελετάται εις το βάθος του χρόνου. 

Τι να πρωτοπεί κανείς. Αρκεί που μιλάνε οι σοφοί...




Μαΐου 19, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ

Σε Πολιτεία των ΗΠΑ (Ohio), ο εμβολιασμός παρουσίασε τελευταία στασιμότητα ή και κάμψη. Τι έκανε λοιπόν ο κυβερνήτης της Πολιτείας. Προκήρυξε μια κλήρωση στην οποία θα λάμβανε μέρος ο κάθε εμβολιαζόμενος, με έπαθλο το 1.000.000 δολάρια. Ε λοιπόν, ο αριθμός προσερχομένων για εμβολιασμό έφτασε άμεσα σε εξαιρετικά υψηλά νούμερα.

The New York Times 18-05-2021


Ευφυής (;) ιδέα. Δεν είναι και λίγα λεφτά το 1.000.000 δολάρια.  Μου θύμισε την ταινία «Per un pugno di Dollari - Για μια χούφτα δολλάρια» με τον Κλιντ Ίστγουντ. Τι κάνει ο κόσμος για τα λεφτά.  Βέβαια τη δύναμη του χρήματος την περιγράφει καλύτερα το έργο  "Indecent Proposal - Ανήθικη πρόταση" με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντέμι ΜουρΔεν θες να εμβολιαστείς (για όποιους λόγους) αλλά αν υπάρξει το οικονομικό δέλεαρ ξεχνάς τους λόγους άρνησης.

Πέραν αυτών η ουσία είναι ότι στις πλούσιες ΗΠΑ κληρώνουν χρηματικά έπαθλα, ενώ στην πτωχή Ελλάδα επιβάλλουν πρόστιμα (ή έστω εισηγούνται ανερυθριάστως πρόστιμα) στους μη εμβολιαζόμενους για ένα εμβόλιο που δεν είναι υποχρεωτικό (σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές διακηρύξεις) και είναι συνταγματικά παράνομο να γίνει υποχρεωτικό. 

Αυτά !  



Μαΐου 17, 2021

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ;

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, για ηλικίες 12-15 ετών. Μάλιστα η Αμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια της συγκεκριμένης ηλικίας. 

Pediatrics. 2021;doi:10.1542/peds.2021-052336

Infect Dis News May  12 and 13 2021


Δεν συζητώ αν πρέπει ή όχι να λάβoυν τα παιδιά της ηλικίας αυτής εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Θα πω για τη μονομανία των αμερικανών να χορηγούν ταυτόχρονα πολλά εμβόλια, ακόμη και σε ηλικίες που ο χρόνος επιτρέπει μεμονωμένες λήψεις. Στην ηλικία αυτή λίγα είναι τα εμβόλια που χρειάζεται ένα νεαρό παιδί. Tdap και MenACYW (αν δεν τα έχει λάβει ήδη), HPV και Flu (αν είναι σε ομάδα κινδύνου). Παρόλο που τα εμβόλια ρουτίνας έχουν καθυστερήσει αρκετά, ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο ένα παιδί πρέπει να λάβει συγχρόνως το Covid-19-εμβόλιο μαζί με κάποιο από τα άλλα. Ο χρόνος είναι επαρκέστατος  για να λάβει ό,τι εμβόλιο χρειάζεται, μεμονωμένα. 

Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι 14 ημέρες διαφορά που είχαν αρχικά συστήσει (το εμβόλιο κορωνοϊού από τα άλλα) οφειλόταν στο ότι αν εμφανιζόταν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια τότε δεν θα ήξεραν από που προέρχεται. Τώρα που γνωρίζουν το είδος των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου μπορούν να τα συγχορηγήσουν. Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή η δικαιολογία αυτή. Πως μάθαμε τόσο γρήγορα όλο το φάσμα των ανεπιθύμητων δράσεων ώστε να είμαστε τόσο βέβαιοι; Και δη σε τέτοιες ηλικίες;  Όσο για το ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιες τόσο με τη μεμονωμένη χορήγηση όσο και με τη συγχορήγηση, και αυτό είναι πρόωρο να το ισχυρισθεί κάποιος. 

Με βάση την ανοσολογία, ο οργανισμός μπορεί να λάβει και να ανταποκριθεί σε πληθώρα αντιγόνων. 'Ομως στην πράξη, όπου υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης χορήγησης εμβολίων καλό είναι να την προτιμήσουμε. Μόνον όταν πιέζει ο χρόνος (π.χ., συμφόρηση εμβολιαστικού προγράμματος) ή υπάρχουν ειδικές συνθήκες θα κάνουμε το αντίθετο.   




Μαΐου 16, 2021

ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΩΝ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όσους σχολιάζουν τις αναρτήσεις.  Ο γόνιμος διάλογος πάντα ωφελεί. 

Να πω όμως για πολλοστή φορά ότι ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται στο ιστολόγιο. Έτσι δεν εμφανίζονται σκέψεις και απόψεις πολλών αναγνωστών.  Είναι κρίμα διότι όλα τα σχόλια έχουν αξία, είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. 

Όπως εγώ γράφω επώνυμα, σωστό είναι και οι σχολιαστές να έχουν όνομα. Η δέσμευση αυτή αναγράφεται στη δεξιά μπάρα της αρχικής σελίδας του ιστολογίου. 

Ευχαριστώ.

 

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με μελέτη σε 43 εθελοντές, φαίνεται ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech δεν επηρεάζει το σπέρμα. Αυτό σε αντίθεση με ότι συζητείτο παλαιότερα. Οι συγγραφείς συνηγορούν στον εμβολιασμό των νέων και λένε ότι ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν μπορούν να εμβολιαστούν άφοβα. 

Φυσικά το δείγμα ανθρώπων που μελετήθηκε είναι πολύ μικρό και χρειάζεται επιβεβαίωση.

Medscape 14-05-2021

1

Μαΐου 14, 2021

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΩΣΤΟΥ Ή ΛΑΘΟΥΣ

Σκέφτομαι ώρες ώρες, τι γράφω, τι να γράψω, τι είναι σωστό και τι όχι. Ακούγοντας και βλέποντας τόσους μήνες τα όσα λέγονται και τα όσα διαδραματίζονται αναρωτιέσαι αν ξέχασες την ιατρική ή αν αυτά που έμαθες και γνωρίζεις ήταν όλα λάθος. Η ιατρική σε πολλά της σημεία ανατρέπεται, ανατράπηκε. Ακούς και λες ότι δεν είναι δυνατόν να τα λένε αυτά τόσοι και τόσοι τιτλούχοι. Μερικά πράγματα μάλιστα είναι τόσο εξόφθαλμα, σαν να σου λένε πχ. ότι τώρα είναι βράδυ, κι εσύ να κοιτάς από το παράθυρο και να βλέπεις ότι λάμπει ο ήλιος. Το αστείο είναι ότι δεν μπορείς να πείσεις και πολλούς ότι είναι μέρα. Βλέπετε, όταν ρίξεις ένα σύνθημα στο πλήθος, αυτό ακολουθεί χωρίς καμία σκέψη, χωρίς να διερευνήσει αν αυτό που άκουσε είναι σωστό ή όχι. Το φαινόμενο το περιγράφει πολύ καλά ο Γουσταύος  Λεμπόν στο περίφημο βιβλίο του "Η ψυχολογία των όχλων".

Εγώ θα πω ακόμη μια φορά αυτό που έγραψα παλαιότερα:   Όταν οι επιστήμονες γίνονται υπηρέτες της εξουσίας  τότε η επιστήμη εκτρέπεται επικίνδυνα.

 

Μαΐου 12, 2021

ΝΕΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ SARS-COV-2

 Ένα νέο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του SARS-Cov-2 αναπτύχθηκε πρόσφατα από πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ. Το τεστ είναι ταχύτατο, υπερευαίσθητο και μπορεί να ανιχνεύσει παράλληλα και τον ιό της γρίπης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως δυνητικά μοριακό τεστ, στο σημείο όπου βρίσκεται ο ασθενής. Τόσο ακρίβεια και αξιοπιστία λένε ότι έχει.



Technology Network  /  12-05-2021  

University of California, Santa Cruz





ΒΡΑΧΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Πυελονεφρίτιδα μη επιπεπλεγμένη (ενήλικες άνδρες, γυναίκες)

  • fluoroquinolones (5-7 ημέρες) ή
  • trimethoprim-sulfamethoxazole (14 ημέρες)


Κυστίτιδα βακτηριακή (γυναίκες)

  • nitrofurantoin (5 ημέρες)  ή 
  • trimethoprim-sulfamethoxazole (3 ημέρες)   ή 
  • fosfomycin (εφάπαξ δόση) 


Ann Intern Med. 2021: doi.org/10.7326/M20-7355

(πρόσφατες οδηγίες χρήσης αντιβιοτικών)




Μαΐου 11, 2021

ΒΡΑΧΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


Η ελάχιστη διάρκεια θεραπείας της πνευμονίας της κοινότητας με αντιβιοτικά, σε ενήλικες, είναι 5 ημέρες. Παράταση πέραν των 5 ημερών στηρίζεται στην εκτίμηση των εξής:

  • ζωτικά σημεία - βελτιώθηκαν ή όχι
  • ικανότητα σίτισης
  • καλή νοητική κατάσταση

Η επιλογή αντιβιοτικού στηρίζεται στα πιο συχνά βακτηριακά αίτια:
  • S pneumoniae
  • H influenzae
  • Mycoplasma pneumoniae
  • Staphylococcus aureus

Συνιστώμενα αντιβιοτικά σε υγιή κατά τα άλλα άτομα είναι:
  • amoxicillin  ή
  • doxycycline  ή
  • macrolide 

Σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα συνιστάται: 
  • αντιβιοτικό της beta-lactam + macrolide   ή
  • αναπνευστική fluoroquinolone

Ann Intern Med. 2021: doi.org/10.7326/M20-7355

(πρόσφατες οδηγίες χρήσης αντιβιοτικών)




ΒΡΑΧΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Ο καιρός που τα αντιβιοτικά χορηγούντο για πολύ μεγάλο διάστημα, έχει παρέλθει. Ίσως ανεπιστρεπτί. Θυμάμαι όταν στο νοσοκομείο Λοιμωδών είχαμε αρχίσει να περιορίζουμε τη θεραπεία πχ της μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε 10-12 ημέρες συνολικά, τότε τα βιβλία αλλά και οι άλλες νοσηλευτικές μονάδες χορηγούσαν αντιβίωση για 14 ημέρες μετά την πτώση του πυρετού (σε μηνιγγίτιδα εννοώ). Πολύ σύντομα εμείς είχαμε καθορίσει σε 7 ημέρες τη θεραπεία για αιμόφιλο και μηνιγγιτιδόκοκκο και σε 10 ημέρες για πνευμονιόκοκκο. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός ώσπου να δεχθούν τη βραχεία θεραπεία και άλλα κέντρα. 

Η υπόθεση ότι η βραχεία θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων σ΄ αυτά έχει καταρριφθεί σήμερα. Επίσης καταρρίπτεται αργά αλλά σταθερά και η υπόθεση ότι πρέπει κάποιος να ολοκληρώσει όλη την αντιβίωση που του χορηγήθηκε ανεξαρτήτως από το αν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα. Η ολοκλήρωση είχε την έννοια της αντοχής. Πρόωρη διακοπή σήμαινε πιθανή ανάπτυξη αντοχής. Κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει.

Πρόσφατα μάλιστα έχουν δημοσιευθεί οδηγίες για βραχεία θεραπεία κοινών συνήθων λοιμώξεων.


 



Μαΐου 08, 2021

COVID-19: ΝΟΣΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΗ

Συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης στις ΗΠΑ που αφορούσε 9.119 ασθενείς με Covid-19:

-Η επαναλοίμωξη δεν είναι συνήθης. Στο συγκεκριμένο υλικό υπολογίσθηκε σε 0.7%

-Η επαναλοίμωξη είναι σαφώς πιο ήπια από την αρχική λοίμωξη

-Άτομα με επαναλοίμωξη συνήθως πάσχουν και από άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία ίσως ευνοούν την επαναλοίμωξη

-Λόγω έστω και της μικρής αυτής πιθανότητας επαναλοίμωξης, καλό είναι οι νοσήσαντες να τηρούν μέτρα προφύλαξης έως τη λήξη της πανδημίας

-Η ανοσία μετά την αρχική λοίμωξη πιθανόν να φθίνει γρήγορα, κάτι που διαφέρει από άλλες ιώσεις και είναι προς το παρόν δυσερμήνευτο 

-Ο εμβολιασμός μάλλον δεν  προσφέρει μακροχρόνια προστασία και θα χρειαστούν επαναληπτικες δόσεις.

 

Clin Infect Dis 2021;doi:10.1093/cid/ciab345



Μαΐου 07, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Ή ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

Ο συνεχής έλεγχος και η καταγραφή για συνήθεις ή σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολίου είναι σημαντικά για την εκτίμηση της ωφέλειας ή του κινδύνου του εμβολίου.

Αυτό είναι πάγια και βασική αρχή στην εμβολιαστική πρακτική για όλα τα εμβόλια και πολύ περισσότερο για τα καινούρια εμβόλια όπως είναι αυτά του κορωνοϊού. Στην αλλοδαπή εφαρμόζεται κατά μεγάλο μέρος. Ο,τιδήποτε παρατηρηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά τον εμβολιασμό δηλώνεται, καταγράφεται και στη συνέχεια αναλύεται τυχόν σχέση εμβολίου - συμβάντος.

Δυστυχώς αυτή η αρχή δεν τηρείται, τουλάχιστον συστηματικά, στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι στην περίπτωση των νέων εμβολίων συμβαίνει το αντίθετο. Οι περισσότεροι νομίζω, γνωρίζουμε στον προσωπικό του κύκλο ο καθένας,  άτομα που παρουσίασαν κάποια συμβάντα για τα οποία οι γιατροί απέκλεισαν τη σύνδεση με  το εμβόλιο και φυσικά δεν τα δήλωσαν. Τώρα πως γίνεται μόλις πάει κάποιος στο γιατρό να αναφέρει ένα συμβάν, ο γιατρός να απαντά αμέσως ότι δεν φταίει το εμβόλιο, αυτό είναι δυσεξήγητο. Το να αποδείξεις ότι κάτι οφείλεται σε εμβόλιο είναι δύσκολο, όπως εξίσου δύσκολο είναι και το αντίθετο. Εδώ έχουμε απλοποιήσει τα πράγματα και άμεσα βάζουμε τη διάγνωση ότι δεν φταίει το εμβόλιο. Όλα είναι σύμπτωση. Και οι συμπτώσεις αυτές όλως τυχαίως παρατηρούνται μετά κάποιο εμβόλιο. 

Αυτό το βλέπουμε και από τους τηλεοπτικούς δασκάλους μας. Όλοι μιλούν για τυχαία συμβάντα. Σε τελική ανάλυση ελάχιστα από τα συμβαίνοντα καταγράφονται. Έτσι όμως δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την όποια συχνότητα, το όποιο εμβόλιο. Πολλές φορές αυτό οδηγεί και σε κυκλοφορία φημών για επικινδυνότητα κλπ. Χρειάζεται λοιπόν δήλωση όλων των συμβάντων. Φταίει δεν φταίει το εμβόλιο. Το να δηλώσεις κάτι δεν σημαίνει ότι αποδίδεις ευθύνη. 

Να σημειωθεί ότι δήλωση μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης αναφέροντας τα στοιχεία του και πληροφορίες για τον εμβολιασμό και το συμβάν. Δεν χρειάζεται δηλ. για τη δήλωση απαραίτητα ο γιατρός. Υπάρχει μια κάρτα καταγραφής που μπορεί κάποιος να τη βρει στα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο και να τη στείλει στον ΕΟΦ (εθνικός οργανισμός φαρμάκων). Αλλά μπορεί και αντί της κάρτας να στείλει ένα απλό έντυπο όπου θα περιγράφει αυτό που θέλει.

Μόνον η συστηματική καταγραφή μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μόνον έτσι θα βοηθηθεί η εταιρεία για βελτίωση και έτσι θα εδραιωθεί η άποψη του κόσμου για ασφαλή εμβόλια. Ή και το αντίθετο, για την ανάγκη απόσυρσης ενός προϊόντος. 

Συνειδητή αποφυγή δήλωσης λόγω συνειδητής αποφυγής συσχέτισης (σωστής ή λανθασμένης) με το εμβόλιο μόνο κακό κάνει.



Μαΐου 03, 2021

ΜΠΟΡΕΙ Ο SARS-CoV-2 ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φάρμακο για τον HIV, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός, ο οποίος όμως κράτησε λίγο. Σύντομα ο ιός μεταλλάχθηκε, ανέπτυξε αντοχή στο φάρμακο και στη συνέχεια χρειάστηκε μια δεκαετία για να βρεθεί κάποια ικανοποιητική θεραπεία.

Θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί σε ένα εμβόλιο για την COVID-19; Μπορεί ένα εμβόλιο που είναι αρχικά αποτελεσματικό, να αποτύχει στη συνέχεια επειδή ο ιός θα αναπτύξει αντοχή; Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, όπως συνέβη με το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη καθώς και με ένα ιό πουλερικών που ανέπτυξε αντοχή σε δυο διαφορετικά και υπό έρευνα εμβόλια. Επίσης, η τελευταία επιδημία ιλαράς αποδίδεται από μερικούς, πλην της ύπαρξης ανεμβολίαστων ομάδων, και στην πιθανότητα το τότε στέλεχος του ιού να είχε αναπτύξει κάποιο βαθμό αντοχής στο εμβόλιο. Μεταλλαγμένα στελέχη που είναι σε θέση να διαφύγουν την ανοσία από το εμβόλιο έχουν παρατηρηθεί σχετικά συχνά στον ιό της ηπατίτιδας Β. Σε λοιμώξεις όπως η ελονοσία, η τρυπανοσωμίαση, η γρίπη και το AIDS, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σταθερά εμβόλια επειδή τα παθογόνα αυτά μεταλλάσσονται και εξελίσσονται γρήγορα. Υπάρχουν συνεπώς ενδείξεις ότι ιοί, βακτήρια και παράσιτα (μικρόβια με τον γενικότερο όρο) μπορούν να αναπτύξουν μηχανισμούς αντοχής ως απάντηση σε έναν εμβολιασμό.

Στην υποθετική περίπτωση ανάπτυξης αντοχής του SARS-CoV-2 προς ένα εμβόλιο, αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο πιο προφανής είναι να κάνει ότι και ο ιός της γρίπης. Η ανοσία «δουλεύει» όταν τα ανοσοκύτταρα συνδέονται με μόρια της επιφάνειας του ιού. Εάν μεταλλαχθούν τα μόρια, δεν μπορεί να γίνει σύνδεση και ο ιός διαφεύγει. Αυτό εξηγεί γιατί κάθε χρόνο απαιτείται νέο εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Αν συμπεριφερθεί έτσι και ο SARS-CoV-2 τότε μάλλον θα χρειάζονται κάθε τόσο καινούρια εμβόλια.

Άλλος τρόπος διαφυγής θα ήταν η πιθανή ικανότητα του ιού να αναπαράγεται βραδέως, κρυπτόμενος σε όργανα όπου η ανοσία δεν μπορεί να είναι τόσο ενεργής. Αυτό συμβαίνει κυρίως με παθογόνα που προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις και αποφεύγουν τις αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού ακριβώς γιατί δεν προκαλούν οξεία λοίμωξη.

Ένας ακόμη πιο επικίνδυνος τρόπος άμυνας του ιού θα ήταν η ικανότητα του να αναπαράγεται-αντιγράφεται ταχύτερα από ότι η ανάπτυξη ανοσίας που προκαλείται με τον εμβολιασμό.

Τέλος, μια άλλη στρατηγική θα ήταν ο ιός να στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστέλλει ή να μειώνει έτσι την αντισωματική απάντηση που προκαλείται από το εμβόλιο.

Πολλά μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στο ανθρώπινο σώμα λόγω της ικανότητάς τους να παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν ο SARS-CoV-2 βρει ή ήδη έχει τρόπους ακόμη και μερικής απενεργοποίησης της ανοσίας, τότε ένα εμβόλιο για την COVID-19 θα ευνοούσε την πρόκληση μεταλλάξεων που θα ενεργούσαν ακόμη καλύτερα.

Τα εμβόλια που δεν προκαλούν αντοχή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον, καταστέλλουν πολύ ικανοποιητικά την αντιγραφή του ιού. Αυτό σταματά την περαιτέρω μετάδοση. Μη αναπαραγωγή, μη μετάδοση, μη αντοχή.

Δεύτερον, εμβόλια που δεν οδηγούν σε αντοχή επάγουν ανοσολογική απάντηση η οποία στοχεύει σε διάφορες θέσεις του μικροβίου ταυτόχρονα. Αν στόχευαν σε ένα μόνο σημείο, αυτό θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να σταματήσει έτσι να είναι στόχος. Αν όμως η ανοσολογική απάντηση στοχεύει σε πολλές διαφορετικές θέσεις του μικροβίου, τότε για να υπάρξει ανοσοδιαφυγή θα χρειαζόντουσαν πολλές διακριτές μεταλλάξεις ταυτόχρονα, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο.

Τρίτον, τα εμβόλια που δεν προκαλούν αντοχή προστατεύουν από όλα τα κυκλοφορούντα στελέχη.

Τα εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα είναι λίγα, ενώ αυτά που μελετώνται είναι πολλά (περίπου 150). Όμως είναι ενωρίς για να γνωρίζουμε πόσα θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δεν θα επάγουν κάποια αντοχή. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί στη διαδικασία μελέτης τους, πριν καν αυτή φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Λίγη επιπλέον προσπάθεια κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων μπορεί να συμβάλει στην εκτίμηση του εάν ένα εμβόλιο θα είναι δύσκολο να προκαλέσει αντοχή. Σαφώς ο κόσμος χρειάζεται εμβόλια για την COVID-19 με ικανοποιητικές αποδόσεις και χωρίς πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής.  Άρα σ΄αυτά πρέπει να εστιασθεί η έρευνα. Τα εμβόλια με προσωρινό μόνο αποτέλεσμα αφήνουν τους ανθρώπους ευάλωτους στο x νόσημα. Μπορούν επίσης να αναιρέσουν άλλα εμβόλια, εάν και εφόσον εξελιχθούν ιοί που είναι ανθεκτικοί σε πολλά εμβόλια ταυτόχρονα.

Σήμερα, ο κόσμος έχει ανθεκτικά στα εντομοκτόνα κουνούπια, ζιζάνια ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα και διατρέχει μια κρίση μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Δεν χρειάζεται η ιστορία να επαναληφθεί.


The Conversation 2020

WHO, 2020

Virus Evolution, 2020



Μαΐου 01, 2021

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ COVID-19

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη μελέτη, η εμφάνιση διογκωμένων λεμφαδένων μετά λήψη εμβολίου BNT162b2 για την Covid-19 ίσως σημαίνει ότι τα άτομα αυτά νόσησαν προ του εμβολιασμού.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, όπως πυρετός, κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες είναι πιο συχνές σε άτομα που είχαν νοσήσει και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.

MedRχiv  doi.org/10.1101/2021.04.15.21252192
Medscape 29-04-2021