Λοίμωξη από HPV. Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα, πέραν του κορωνοϊού.
Η λοίμωξη από HPV είναι εξαιρετικά συχνή παγκοσμίως και θεωρείται ότι πλέον του 80% του πληθυσμού κάποια στιγμή θα φέρει τον ιό. Γνωστή είναι η εξέλιξη της λοίμωξης αν αυτή μεταπέσει σε χρονιότητα. Λοιπόν, το 2006 κυκλοφόρησε το εμβόλιο κατά του HPV. Η αποδοχή του δεν ήταν η αναμενόμενη και έκτοτε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού - στόχου παραμένει ανεμβολίαστο, παρά το ότι η λοίμωξη, όντας σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μεταδίδεται πολύ εύκολα ακόμη και δια της τοπικής επαφής. Και επίσης παρά το ότι η χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθειες.
Ο κυριότερος λόγος θεωρήθηκε η ασφάλεια του εμβολίου. Σωστό ή λάθος, αυτό ήταν. Μάλιστα, το θέμα του αν είναι ασφαλές ή όχι το εμβόλιο, αντί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω συσσώρευσης των δεδομένων, αυξάνεται. Έτσι σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι αμφισβητήσεις για την ασφάλεια αυξήθηκαν κατά 80% μέσα σε μια τριετία.
Η αύξηση αυτή της διστακτικότητας και αμφισβήτησης ενός εμβολίου μετά τόσα χρόνια κυκλοφορίας μπορεί βέβαια να επηρεάστηκε και από άλλους παράγοντες πλην της ασφάλειας, αλλά η ασφάλεια ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τον κόσμο.
Συγκρίνοντας τώρα τη στάση πολλών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (σε σχέση με το παράδειγμα του HPV), αναρωτιέται κανείς πως υπάρχει τόσο απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια ενός εμβολίου που παρασκευάστηκε fast tract και που χορηγείται λιγότερο από ένα χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε κάποιος εντελώς αναρμόδιος για εμβόλια γιατρός από τηλεοράσεως: το εμβόλιο έχει μηδενικές παρενέργειες!!!
O αριθμός των ληπτών μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης τόσο για τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή την αποτελεσματικότητα αλλά το βάθος του χρόνου είναι εκείνο που τεκμηριώνει την αξία ή όχι ενός εμβολίου. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πανδημία δημιούργησε την ανάγκη έκτακτης και άμεσης επιβολής προϊόντων. Το πρόβλημα είναι μήπως τα προϊόντα αυτά δημιουργήσουν μια απώτερη πληθυσμιακή ομάδα με άγνωστα αυτή τη στιγμή προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου