Αυγούστου 11, 2023

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

 Σε χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, οι θάνατοι που προέρχονται από λοιμώξεις οφείλονται κατά 40% σε ανθεκτικά παθογόνα. Ανθεκτικά σε αντιβιοτικά φυσικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι μικροτερο, αλλά δεν παύει να είναι άκρως ανησυχητικό. 

Τα πλέον επικίνδυνα και θανατηφόρα παθογόνα στις περιπτώσεις αυτές ειναι : Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae and Streptococcus pneumoniae.

Το απογοητευτικό είναι ότι την αντοχή την προκαλούμε εμείς οι ίδιοι με την κακή χρήση αντιβιοτικών.  Και φυσικά εμείς υφιστάμεθα και τις συνέπειες.

www.thelancet.com/journals/lanam/article/PIIS2667193X23001357

-----------------

  • Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού
  • Τηρείτε τη διάρκεια λήψης που σας σύστησε ο γιατρός
  • Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά άλλων ατόμων-καθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση
  • Να θυμάστε ότι η πλειονότητα των κοινών λοιμώξεων στον άνθρωπο είναι ιογενούς αιτιολογίας και άρα δεν απαιτείται χρήση αντιβιοτικων 
  • Όσον αφορά εμάς τους γιατρούς: αρχίζουμε αντιβίωση πάντα με απλά, δοκιμασμένα και στενού φάσματος αντιβιοτικά. Τα παλιά φθηνά φάρμακα είναι τα καλύτερα. 
  • Οι γιατροί πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το φάσμα ενός αντιβιοτικού πρέπει να είναι στενό όσο είναι δυνατόν και ευρύ όσο είναι αναγκαίο 


1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Tα αποτελεσματικά και φτηνά αντιμικροβιακά δεν υπάρχουν για τον παιδιατρικό πληθυσμό πλεον, όπως πενικιλλίνη ,κεφαδροξίλη, κεφαζολίνη, κεφατριζίνη,δοξυκυκλίνη, ερυθρομυκίνη και άλλα που μου διαφεύγουν και θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στην καθημερινή παιδιατρική πράξη.
Είναι όμως ασύμφορα οικονομικά για την φαρμακοβιομηχανιά.