Σεπτεμβρίου 15, 2024

ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ;;

Ας δούμε τι συμβαίνει για μερικά νοσήματα:

  •  Ιλαρά: αύξηση 140% από το 2010 έως το 2019
  • ~10.4 εκατομμύρια περιπτώσεις ύποπτες για δάγκειο πυρετό έως τον Ιούλιο 2024 στην αμερικανική ήπειρο. Μια αύξηση 232% σε σχέση με το 2023.
  • Κοκκύτης: στις ΗΠΑ το 2024 300% αύξηση κοκκύτη σε σχέση με το 2023.
Intern J Infecti Dis, Vol 2024, 147, 107189

GHN Summer 2024


Πολύ καλά πηγαίνουν τα πράγματα. Γιατί άραγε χρειάζονται τα εμβόλια; 

Σεπτεμβρίου 14, 2024

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ - ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ

H πολιομυελίτιδα ανθίσταται στις προσπάθειες του ανθρώπου για εξάλειψη της. Νέο στέλεχος ποικιλία του τύπου 2 του ιού, εμφανίστηκε στη Νιγηρία (cVDPV2). 50 τα κρούσματα προ το παρόν.

Όλο και απομακρύνεται η εποχή που ο πλανήτης θα κηρυχθεί ελεύθερος πολιομυελίτιδας. 

New Delhi Times, September 7, 2024



Σεπτεμβρίου 12, 2024

ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

Οι μισοί θάνατοι των παιδιών στον πλανήτη οφείλονται σε κακή και μη ικανοποιητική διατροφή. Δηλ.  αν βελτιώναμε τη διατροφή μάνας και παιδιού θα γλυτώναμε πολλούς θανάτους με ελάχιστα έξοδα.


World in Data / 09-09-2024



ΧΟΛΕΡΑ

 Οι περιπτώσεις χολέρας αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 (διεθνώς περί τις 535.000 περιπτώσεις). Το σημαντικότερο είναι ότι αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 71%. Αυτά σε σχέση με το 2022.

WHO September 2024


Χολέρα σήμερα; Και όμως οι πόλεμοι και η φτώχεια αυτά φέρνουν.



Σεπτεμβρίου 11, 2024

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 Το αλάτι, το κοινό αλάτι που όλοι χρησιμοποιούμε, έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να  ενδυναμώνει τα αντικαρκινικά Τ- κύτταρα του ανοσιακού συστήματος και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. 


Τechnology Networks  10 -9-2024


Και να σκεφτεί κανείς πόσες οδηγίες υπάρχουν για περιορισμό του αλατιού. Η φύση έχει προνοήσει για τα πάντα κι εμείς ή δεν τα χρησιμοποιούμε ή τα χρησιμοποιούμε λάθος. 



Σεπτεμβρίου 09, 2024

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

 Η χρήση ρινικών σταγόνων από αλατούχο υπέρτονο διάλυμα 3 φορές την ημέρα επί 5 ημέρες, μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων στα παιδιά κατά δύο ημέρες και την ενδο-οικογενειακή μετάδοση κατά 17%.


https://www.eurekalert.org/news-releases/1056546?. Published Sept. 5, 2024.

https://www.elviskids.co.uk/salt-water-nose-drops.html



Σεπτεμβρίου 07, 2024

ΙΛΑΡΑ

 Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη χώρα τους ελεύθερη ιλαράς το 2000. Σήμερα 24 χρόνια μετά, η ιλαρά έχει έξαρση, και οι εμβολιασμοί των παιδιών μειώνονται. Ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ μάλιστα αντιμετωπίζουν εξάρσεις μεγαλύτερες από ότι την εποχή τoυ 1990.

Κατανοητό φαντάζομαι τι σημαίνει αυτό σε εποχή που ανοίγουν τα σχολεία. 

NPR 02-09-2024



Σεπτεμβρίου 06, 2024

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ (mpox) - ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι είναι δύσκολη η μετάδοση της νόσου μέσα στο αεροπλάνο όταν ταξιδεύουν και νοσούντα άτομα. (MMWR 05-09-2024 / 73:758-762).

Εν τω μεταξύ νέο εμβόλιο κατά της νόσου δείχνει καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε πειραματόζωα από ότι το παλαιό Jynneos (Cell 2024, 187:1–14).


Το πρόβλημα είναι γιατί ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ενώ η μετάδοση είναι σχετικά δύσκολη, ενώ το εμβόλιο δεν είναι απολύτως ασφαλές, γιατί τόση βιασύνη να εμβολιασθεί ο κόσμος; Γιατί άνοιξαν ήδη εμβολιαστικά κέντρα λες καιι η χώρα γέμισε από την περιβόητη αυτή ευλογιά; Γιατί πάνε να επαναλάβουνε το παιχνίδι του κορωνοϊού; Και το ερώτημα: ο κόσμος θα ακολουθήσει πάλι;



Σεπτεμβρίου 05, 2024

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Mετά την έγκριση στις ΗΠΑ του επικαιροποιημένου εμβολίου 2024-2025 κατά της COVID-19 ξεκίνησαν πάλι διαμαρτυρίες ορισμένων ομάδων κατά του εμβολίου. Και ειδικά γιατί εγκρίθηκε με άδεια EUA (επείγουσας ή έκτακτης χρήσης). Ξανάρχισε ο φόβος της τυχόν υποχρεωτικής επιβολής.  

Αυτός ο φόβος πρέπει να φύγει από τον κόσμο. Ήδη και στις ΗΠΑ, την πηγή του εμβολίου, προβληματίστηκαν πολύ αν θα πρέπει να δώσουν έγκριση και οδηγίες για γενική χρήση από 6 μηνών και άνω ή για περιορισμένη χρήση μόνον σε ομάδες κινδύνου. Αποφάσισαν τελικά (ίσως τελευταία φορά) τη γενική χρήση. Είναι εμφανές ότι το εμβόλιο πήρε το δρόμο του εμβολίου της γρίπης. Άπαξ του έτους, όποιος θέλει, αν θέλει.

Άλλος προβληματισμός που δημιουργήθηκε (από τις ομάδες, που υπάρχουν πολυάριθμες στη χώρα) είναι η χορήγηση νέων εμβολίων πειραματικά σε βρέφη και δη επί πληρωμή. Μα αυτό είναι πάγια τακτική ανέκαθεν. Όσοι συμμετέχουν σε μελέτες αμείβονται. Επίσης, πως θα κυκλοφορήσουν ένα σκεύασμα στην αγορά; Χωρίς να έχει μελετηθεί σε φάση ΙΙΙ; Οι ίδιοι που φωνάζουν τώρα για τις δοκιμές, ξεσηκώθηκαν παλαιότερα για τις έγκυες. Γιατί συνιστάται το εμβόλιο, ενώ οι έγκυες δεν είχαν περιληφθεί στις μελέτες; Φώναζαν επίσης για το εμβόλιο κορωνοϊού στα παιδιά. Γιατί το δίνουν αφού μελετήθηκε μόλις σε 2500 παιδιά; Τελικά ας ξεκαθαρίσουμε μέσα μας. Να συμμετέχουν οι άνθρωποι σε μελέτες, ναι ή όχι; Και ποιος θα αποφασίζει ποιοι και αν θα συμμετέχουν; Η επιστήμη ή ο λαός;

Δεν είμαι υπέρ του εμβολίου του κορωνοϊού, αυτό είναι γνωστό. Αλλά νομίζω ότι το να κατεβάσουμε την ιατρική σε επίπεδα πρωϊνάδικων, περιστασιακών sites, ευκαιριακών δημοσιογράφων και μονίμως διαμαρτυρομένων ατόμων, μόνον κακό κάνουμε. Δεν μπορεί να σταματήσει η επιστήμη επειδή διαφωνούν κάποιοι. Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες και αμφισβητήσεις. Όμως πόσο λογικό είναι να πάρουμε τη θέση όλων των αντιεμβολιαστικών εντύπων ή sites ως αληθινή και τη θέση της επιστήμης ως ψεύτικη;. Σωστά και λάθη υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Το απόλυτο είναι καταστροφικό και για τις δύο πλευρές. 

Και φυσικά δεν μπορούμε επειδή ένα εμβόλιο παρουσιάζει τα μύρια όσα προβλήματα, να καταδικάζουμε όλα τα εμβόλια που υπάρχουν κι έχουν προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα. 



Σεπτεμβρίου 03, 2024

ΕΥΛΟΓΙΑ vs MPOX

 


Παλιά ιστορική φωτογραφία. Δυο παιδιά με ευλογιά. Το ένα εμβολιασμένο το άλλο όχι. Η αξία του εμβολιασμού είναι εμφανής.

Προσέξτε πρόκειται για ευλογιά και όχι για Mpox. Στην Mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) δεν χρειάζεται εμβολιασμός, ειδικά στην παιδική ηλικία. Η λοίμωξη μεταδίδεται μόνον όταν εκδηλωθεί. Ούτε στον χρόνο επωάσεως. Συνεπώς μπορεί να υπάρξει τόσο ατομική όσο και μαζική προφύλαξη (χωρίς εμβόλιο).

  



Σεπτεμβρίου 02, 2024

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΗ ΡΥΣΗ

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 προκαλεί διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου στην εφηβεία και πιο συγκεκριμένα τον βραχύνει. 

Τα δεδομένα της μελέτης είναι κατά τους συγγραφείς αρκετά, και οι γονείς δικαιολογούνται να αποφεύγουν τη χορήγηση εμβολίου σε έφηβες κοπέλες.

Journal of Adolescent Health, https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2024.06.023.