Ιανουαρίου 12, 2025

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Σε μακρόχρονη μελέτη (2011-2020) τρόπου και χρόνου εμβολιασμών  παιδιών έως 35 μηνών, βρέθηκε ότι ποσοστό περί το 15% έχει λάβει σε λάθος χρόνο τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου. 

Η χορήγηση εμβολίων γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες και με συγκεκριμένα μεσοδιαστήματα για βέλτιστη απόδοση και προστασία. Υπάρχει μικρότερη ηλικία λήψης, μικρότερο μεσοδιάστημα για επαναληπτική δόση και συγκεκριμένος αριθμός δόσεων για δεδομένη χρονική περίοδο. Πχ. εμβόλιο ροταϊού όχι άνω των 15 εβδομάδων και όχι πάνω των 8 μηνών (η πρώτη και δεύτερη δόση - το μόνο εμβόλιο που έχει μέγιστη ηλικία δόσης), εμβόλιο MMR όχι κάτω των 12 μηνών, μεσοδιάστημα δόσεων όχι κάτω του μηνός κλπ.

Ο βασικός κανόνας λοιπόν είναι: κατάλληλο εμβόλιο, στην κατάλληλη ηλικία, για το κατάλληλο παιδί.

Pediatrics 2025:doi:10.1542/peds.2024-068341

Pediatrics 2025:doi:10.1542/peds.2024-068972

Inf Dis Child 10-101-2025


Και αν αυτό δεν τηρείται σε υψηλής κοινωνικο-οικονομικής στάθμης κράτη (πχ ΗΠΑ), ας σκεφτούμε τι μπορεί να συμβαίνει αλλού. 

Εδώ μπορώ να πω την προσωπική  7χρονη εμπειρία μου από εθελοντική υπηρεσία σε μεγάλο κοινωνικό ιατρείο της δυτικής πλευράς της πόλης. Τα περισσότερα βιβλιάρια των παιδιών (άπορες ή φτωχές οικογένειες) είχαν μέτριες  και σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις. Και αυτό διότι υπήρχαν και άλλα επιμέρους κοινωνικά ιατρεία τα οποία επισκέπτονταν οι οικογένειες, δεν τηρείτο όμως ενιαίο πρόγραμμα. Δυστυχώς. Χρειαζόταν κόπος για να επαναφέρεις μια τάξη ή να πείσεις τους γονείς. 

Για αυτό νομίζω ότι χρειάζεται μια κεντρική υπηρεσία που θα καταγράφει  όλα αυτά τα παιδιά και θα παρακολουθεί το πρόγραμμα τους. Τα κοινωνικά ιατρεία είναι πολύ καλά για βοήθεια, αλλά η εποπτεία τους από διάφορες υπηρεσίες (πχ. εκκλησία, δήμοι, σύλλογοι ιατρών ποικίλων ειδικοτήτων, φιλανθρωπικοί σύλλογοι ) δημιουργεί προβλήματα, ειδικά στα εμβόλια και στο πρόγραμμα τους. Και τα προβλήματα είναι κυρίως οικονομικά για τα εποπτεύοντα ιδρύματα με ανάλογες φυσικά συνέπειες στο πρόγραμμα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: