Απριλίου 12, 2020

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ Ή ΟΧΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ;

Ενα δίλημμα αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες οργανώσεις υγείας τις τελευταίες εβδομάδες. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού στις φτωχές χώρες, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση του SARS-Cov-2 ή να συστήσουν την αναστολή τους, με κίνδυνο να αρχίσει η αύξηση άλλων λοιμώξεων. Eπέλεξαν το τελευταίο.

H GPEI συνέστησε την αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας. Στη συνέχεια η SAGE του WHO συνέστησε την αναβολή όλων των προληπτικών εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού για λοιπές νόσους. Οποιεσδήποτε μαζικές εκστρατείες θα έρχονταν σε αντίθεση με την ιδέα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ειπώθηκε.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι συνέπειες από την απόφαση θα είναι μεγάλες και μπορεί να διαρκέσουν πολύ καιρό μετά την ύφεση της πανδημίας. Οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού ήδη  φθίνουν σε πολλές χώρες. Για πολλά παιδιά, αυτές οι καμπάνιες ήταν η μόνη ευκαιρία να λάβουν  εμβόλια. Περίπου 13,5 εκατομμύρια παιδια έχουν ήδη χάσει δόσεις εμβολίων για την πολιομυελίτιδα, ιλαρά, HPV, κίτρινο πυρετό, τη χολέρα και τη μηνιγγίτιδα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία. Το νούμερο θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον.

Η πολιομυελίτιδα, ίσως αποτελέσει πρόβλημα εντός ολίγου και μάλιστα τη στιγμή που είχαμε φθάσει κοντά στην εκκρίζωση της. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες, εκτός από αυτές όπου ενδημεί, είναι μεγάλος. Είκοσι τρεις χώρες σταμάτησαν την καμπάνια για την ιλαρά. Αυτό είναι επικίνδυνο ειδικά για χώρες πτωχές όπου ο ιός μπορεί να έχει θνητότητα 3 - 6%. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2018 (έτος με πλήρη στοιχεία) η ιλαρά προσέβαλε 10.000.000 άτομα και θανάτωσε 140.000.  Και επειδή η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, τα νούμερα θα μπορούσαν να αυξηθούν ταχέως αν συνεχιστεί η διακοπή των εμβολιασμών.

Βέβαια όλα αυτά αφορούν κυρίως χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά τι σημαίνει αυτό; Παιδιά είναι κι αυτά. Πρέπει να ανησυχούμε μόνον αν το κακό έρθει στη Δύση; Μήπως θα πρέπει να αλλάξουν αυτές οι αποφάσεις; Μήπως το δεύτερο επιδημικό κύμα που περιμένουμε δεν θα είναι από τον κορωνοϊό αλλά από νοσήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη εμβόλια; 

Ευτυχώς, στις δυτικές χώρες (γιατί όμως μόνον εκεί;;;) γίνεται προσπάθεια να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ρουτίνας. Με ραντεβού, χωρίς αναμονή στις αίθουσες ιατρείων. Όμως τα συστήματα υγείας εξασθενούν. Πολλοί γιατροί έχουν κλείσει τα ιατρεία τους. Τα κοινωνικά ιατρεία λειτουργούν; Νομίζω πως όχι. Πολλοί γονείς φοβούνται να πάνε τα παιδιά στους γιατρούς. Πλην της πανδημίας του ιού, επικράτησε (ή την επέβαλαν) και η πανδημία φόβου.

Και πέρα από όλα αυτά ας αντιληφθούμε ότι μια μεγάλη συνέπεια της σημερινής πανδημίας θα είναι η αυριανή πείνα. Που, πότε και πως; Μιαν άλλη φορά ίσως το θίξουμε. 


Science
Vaxopedia
CDC
GHN



Δεν υπάρχουν σχόλια: