Απριλίου 28, 2020

ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ: ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ COVID-19;

Σε ανάρτηση της 16-03-2020 οι συνάδελφοι κκ. Σιακαβέλλας και  Διδάγγελος έστειλαν σχόλιο για τη δυνατότητα χρήσης τετρακυκλινών στην Covid-19. Αιτιολογούσαν μερικώς τους λόγους. 

Τηλεφωνική επαφή έδειξε ότι εννοούσαν τη χορήγηση δοξυκυκλίνης σαν άμεση θεραπεία περιστατικών με υπόνοια λοίμωξης από κορωνοϊό ή σαν συμπληρωματική θεραπεία σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Προεκτείνοντας τη σκέψη, θεώρησαν ότι η δοξυκυκλίνη θα μπορούσε να δοθεί και προφυλακτικά σε κάποιον που ήρθε σε επαφή με πάσχοντα και ήταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. 

Φυσικά αναφορά στις βιβλιογραφίες δεν υπήρχε τότε για το φάρμακο αυτό. Υπήρχαν θεραπευτικά πρωτόκολλα όπου χορηγούσαν χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη. Τα δύο αυτά φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες από την καρδιά, το καθένα μόνο του. Φανταστείτε ο συνδυασμός. 

Άρχισαν λοιπόν να χορηγούν τη δοξυκυκλίνη. Σήμερα υπάρχει μια εμπειρία 18 περιστατικών, από τα οποία τα 12 ήταν ύποπτα για λοίμωξη από κορωνοϊό, τα 4 είχαν άμεση επαφή με νοσούντες από κορωνοϊό και τα δύο νοσούσαν ήδη από κορωνοϊό. Πρόκειται για ενήλικα άτομα, γονείς παιδιών τους ή άλλους ενήλικες. Από  την κλινική παρατήρηση των ασθενών αυτών προέκυψε ότι η δοξυκυκλίνη είχε πολύ καλά αποτελέσματα με ταχεία βελτίωση των ασθενών. 

Εν τω μεταξύ στη βιβλιογραφία άρχισαν να εμφανίζονται σποραδικά ανακοινώσεις για τη δοξυκυκλίνη σε σχέση με την Covid-19 και μάλιστα υπήρξαν και επίσημες οδηγίες (ΝΙCE) για τη δυνατότητα χορήγησης της. 

Σχολιάζοντας να σημειώσω τα εξής:
1. Οι παρατηρήσεις των συναδέλφων είναι κλινικές και δεν υπάρχει εργαστηριακή τεκμηρίωση - πλην των λίγων περιπτώσεων όπου ήταν βεβαιωμένη η Covid - 19 από νοσοκομειακό ίδρυμα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την αξία της παρατήρησης. Πλείστα όσα στην ιατρική προέκυψαν από απλές παρατηρήσεις.
2. Η χρήση της δοξυκυκλίνης πλεονεκτεί της αζιθρομυκίνης διότι πλην των φαρμακολογικών ιδιοτήτων της, στερείται σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και είναι πολύ φθηνή. 
3. Δεν μπορεί να αποδειχθεί (τουλάχιστον σήμερα) η τυχόν προφυλακτική δράση της. Εξάλλου είναι γνωστόν ότι ελάχιστες και συγκεκριμένες είναι οι περιπτώσεις όπου χορηγούμε αντιβιοτικά για προφύλαξη. 
4. Νομίζω ότι δεν είναι κακή ιδέα η χρήση της δοξυκυκλίνης σε λοιμώξεις αναπνευστικού με υπόνοια Covid-19 ή σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με νοσούντες. 
5. Το φάσμα της δοξυκυκλίνης είναι ευρύ και φυσικά περιλαμβάνει και παθογόνα του αναπνευστικού. Αν σ΄αυτό προσθέσουμε την αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και την όποια αντιική ενέργεια τότε προκύπτει ένα καλό και φθηνό αντιβιοτικό ξεχασμένο για δεκαετίες. Ακριβώς γιατί ήταν φθηνό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: