Ιανουαρίου 06, 2007

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ - ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Τις ημέρες αυτές έγινε κάποιος θόρυβος (δημοσιογραφικός κατά κύριο λόγο) για την ανεμευλογιά, όπου χρησιμοποιήθηκαν και ορισμένες ανεπίσημες συζητήσεις μας. Ανεμευλογιά υπάρχει. Καλώς ή κακώς. Τόσο καιρό μετά τη μεγάλη επιδημία που είχαμε στη χώρα μας. Το αν είναι πολλά ή λίγα αυτήν τη περίοδο τα κρούσματα δεν νομίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία. Για μας που βλέπουμε κατ΄εξοχήν τις επιπλοκές, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε αυτά τα κρούσματα. Πρόσφατα μάλιστα ένας από τους ασθενείς (βρέφος) ταλαιπωρήθηκε με έντονη κλινική εικόνα, με επιμολύνσεις και με μια τεράστια διόγκωση του οσχέου. Ευτυχώς στο τέλος όλα πήγαν καλά.

Θα πρέπει λοιπόν να σκεφθούμε μάλλον πιο έντονα το θέμα του εμβολιασμού κατά της νόσου (με όσες ιδιαιτερότητες και αν έχει το εμβόλιο). Η αίσθηση μας είναι ότι η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι επαρκής. Οι γιατροί θα πρέπει να κινητοποιηθούν.

Θα επαναλάβουμε τα νεότερα για το σχήμα εμβολιασμού. Από την αρχή της εισαγωγής του εμβολίου πιστεύαμε και τονίζαμε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις. Αυτό θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα του αλλά και θα μείωνε τις αναφερόμενες παράπλευρες επιπτώσεις του. Πριν λίγο καιρό (όπως είχαμε γράψει) αυτό επισημοποιήθηκε και μάλιστα περιελήφθη και στις οδηγίες των ΗΠΑ. Η πρώτη δόση χορηγείται μετά τον 12 μήνα (καλύτερα μετά τον 15ο μήνα) και η δεύτερη στην ηλικία των 4-6 χρόνων. Αυτό το σχήμα προετοιμάζει το έδαφος για το πολυδύναμο εμβόλιο MMR-V που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει και νωρίτερα με την προϋπόθεση να έχουν παρέλθει πάνω από 3 μήνες από την προηγούμενη δόση.

Πιστεύουμε όλοι οι γιατροί να υιοθετήσουν και το εμβόλιο και το σχήμα, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσει να μειώνεται η συχνότητα του νοσήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: