Ιανουαρίου 11, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β – ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παρά τα εκαντοντάδες εκατομμύρια δόσεων εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β που έχουν γίνει διεθνώς, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που αναρωτιούνται για την ασφάλεια του.

Οι περισσότερες μελέτες τονίζουν ότι το εμβόλιο σπάνια εμφανίζει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ συχνότερες είναι οι ήπιες αντιδράσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, εξάνθημα, αρθραλγίες, παραισθησίες , κακουχία.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ισχυρισμοί για τρεις τουλάχιστον σοβαρές διαταραχές που μπορεί να προέρχονται ή να σχετίζονται με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β: το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Για το πρώτο σύνδρομο, τονίζεται ότι παρά τα δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμών ( HBV) που γίνονται σε βρέφη δε βρέθηκε σαφής συσχέτιση. Το 1992 με 8% κάλυψη εμβολίου στις ΗΠΑ, υπήρχαν 4500 περίπου θάνατοι από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.
Το 1996 με 82% κάλυψη, το σύνδρομο ελαττώθηκε στις 3000.

Για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ή καλοήθης εγκεφαλομυελίτιδα) επίσης δεν τεκμηριώθηκε αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ εμβολίου και νόσου.

Τέλος, για την πολλαπλή σκλήρυνση συζητήθηκε παλαιότερα ότι μπορεί να εμφανισθεί 8-10 εβδομάδες μετά την ηπατίτιδα (ή ακόμα και αργότερα). Ωστόσο, σε χώρες με υψηλή συχνότητα ΗΒV-λοίμωξης, η απομυελινωτική αυτή κατάσταση δεν είναι πολύ συχνή.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, δεν αποδείχθηκε κάποια αιτιολογική συσχέτιση των καταστάσεων αυτών με το εμβόλιο. Μάλιστα το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, με πάνω από 1.000.000.000 δόσεις, θεωρείται από τα ασφαλέστερα προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: