Μαΐου 28, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΙΙ

Επειδή με την προηγούμενη ανάρτηση μου για το θέμα του χαλκού δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στα ΜΜΕ, θέλω να σημειώσω τα εξής:

1. Αναφέρθηκα στο περιστατικό επειδή αυτό το διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση για τα διατροφικά είδη.
2. Επειδή με ενημέρωσε ο παιδίατρος και θεώρησα σημαντική την πληροφορία και συσχέτιση που γινόταν. Έτσι θέλησα να τη γνωστοποιήσω στους συναδέλφους που διαβάζουν το ιστολόγιο.
3. Δημοσιογραφική έρευνα, όμως, έδωσε στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τα γραφόμενα μου και που εγώ δεν τα ανέφερα. Εξάλλου τονίζω ότι αυτό πρέπει να αποδειχθεί για να τεκμηριωθεί στη συνέχεια.
4. Δεν νομίζω ότι πρέπει προς το παρόν να ανησυχεί κανείς, διότι το περιστατικό δεν αφορά όλα τα γάλατα αλλά ειδικές περιπτώσεις, που όντως δίνονται από γιατρούς και οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι των πραγμάτων. Άλλωστε εκεί στόχευε και η ανάρτηση.
5. Πολλοί θεωρούν ότι πρώτα τεκμηριώνεται κάτι και μετά δημοσιοποιείται. Λάθος. Έτσι δεν θα διορθωθεί ποτέ τίποτε. Ίσως η αναφορά σε ένα θέμα δημιουργεί κάποια πίεση για έλεγχο.
6. Στο κάτω-κάτω έχει γίνει αναφορά από τον παιδίατρο στον ΕΟΦ για το θέμα αυτό, ο οποίος και θα δώσει κάποια λύση. Μάλιστα από όσο με ενημέρωσαν, μια εφημερίδα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση έγραψε ότι ο ΕΟΦ σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως γιαυτό το θέμα. Πιθανόν αν δεν υπήρχε η δημοσιότητα, να συνεδρίαζε άλλη φορά.
7. Θέλω να τονίσω ότι όλοι οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι όταν κάνουν κάποια παρατήρηση πάνω στη δουλειά τους που έχει σχέση με φάρμακα ή ότι άλλο χορηγείται στον ασθενή, να ενημερώνουν εγγράφως τον ΕΟΦ, ο οποίος λαμβάνει και ανάλογα μέτρα. Πόσες φορές δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε φάρμακα; Άλλα αποσύρθηκαν, άλλα όχι.
8. Περιμένουμε λοιπόν τι θα αποφασίσει ο ΕΟΦ και αναλόγως πράττουμε.
9. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν διότι οι περιπτώσεις είναι ειδικές, και όπως ανέφερα πρέπει να γίνει μακροχρόνια και υπερβολική χρήση ώστε να προκληθεί κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: