Μαΐου 16, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ομάδας Β αποτελεί ως γνωστόν το κυριότερο διαχρονικά αίτιο μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Η ετερογένεια, η σύνθετη φύση και τα πολλά στελέχη της οροομάδας αυτής εμπόδιζαν την παρασκευή κατάλληλου εμβολίου. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα ίσως θα λυθεί σύντομα.

Στο European Society for Paediatric Infectious Diseases Αnnual Meeting 2008, που τελειώνει σήμερα στο Graz της Αυστρίας, ανακοινώθηκε ότι ένα πειραματικό εμβόλιο για την οροομάδα Β, της εταιρείας «Novartis», παρέχει ικανοποιητική προστατευτική απάντηση στη βρεφική ηλικία.

Σε μελέτη, φάσης ΙΙ, 150 υγιών βρεφών, χορηγήθηκε το εμβόλιο που περιέχει τρία στελέχη (MenB) στις ηλικίες 2, 4 και 6 μηνών με αναμνηστική δόση στην ηλικία των 12 μηνών. Μετά την τρίτη δόση, το ποσοστό παιδιών με προστατευτικούς τίτλους αντισωμάτων ήταν 89%, 96% και 85% αντίστοιχα για κάθε στέλεχος. Μετά την αναμνηστική δόση τα ποσοστά ήσαν 100%, 98% και 93%. Τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται πολύ ικανοποιητικά και μένει να αποδειχθεί αν θα παρέχουν προστασία και έναντι άλλων στελεχών της οροομάδας Β.

Ώσπου να καταλήξει στα τρία στελέχη, η Εταιρεία διερεύνησε 85 στελέχη της οροομάδας Β. Φυσικά είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων για την αξία του εμβολίου. Και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες ώσπου να διατεθεί το εμβόλιο στην αγορά (υπολογίζεται σε τρία τουλάχιστον χρόνια).

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα προόδου, για την καταπολέμηση μιας νόσου με μεγάλο ποσοστό θνητότητας και μεγάλο ποσοστό νευρολογικών υπολειμμάτων. Μια νόσο που εμείς οι παλαιότεροι τη ζήσαμε στις χειρότερες της στιγμές, και που ελπίζουμε να μην τη δουν οι νεότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: